asolt 13.09.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Liwko także miał DG, ale się nie reklamował na forum. Co nie przeszkadzalo mu sie kontaktowac z innymi uzytkownikami przekazujac im swoją ofertę, co potwierdzili mi ktorzy taka oferte otrzymali. To jednak dalej nie wyjasnia selektywnego wyboru czyli mnie w zakresie PP. Widział tylko mnie, innych nie zauwazał, a jezeli juz tylko było to zaslona dymna. Skoro tak bardzo chciał dbac o interes forum dlaczego nie wykupił PP, sam stwierdziłes ze to nie była duza kwota.jakie masz na to wytłumaczenie. Z drugiej strony wałkujsz dalej ten temat nic a nic nie przyczyniając sie do obrony interesów tego forum. Jest wrecz przeciwnie, takie dyskusje a faktycznie rozwalanie watków bynajmniej nie słuzy forum poniewaz zniecheca nowych uzytkowników do odwiedzania forum To jest z waszej strony taka niedzwiedzia przysługa. Czy faktycznie chcecie działac na niekorzysc forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.09.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 (edytowane) Co nie przeszkadzalo mu sie kontaktowac z innymi uzytkownikami przekazujac im swoją ofertę, co potwierdzili mi ktorzy taka oferte otrzymali. To jednak dalej nie wyjasnia selektywnego wyboru czyli mnie w zakresie PP. Widział tylko mnie, innych nie zauwazał, a jezeli juz tylko było to zaslona dymna. Skoro tak bardzo chciał dbac o interes forum dlaczego nie wykupił PP, sam stwierdziłes ze to nie była duza kwota.jakie masz na to wytłumaczenie. Z drugiej strony wałkujsz dalej ten temat nic a nic nie przyczyniając sie do obrony interesów tego forum. Jest wrecz przeciwnie, takie dyskusje a faktycznie rozwalanie watków bynajmniej nie słuzy forum poniewaz zniecheca nowych uzytkowników do odwiedzania forum To jest z waszej strony taka niedzwiedzia przysługa. Czy faktycznie chcecie działac na niekorzysc forum Powodzenia Edytowane 13 Września 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.09.2020 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Co nie przeszkadzalo mu sie kontaktowac z innymi uzytkownikami przekazujac im swoją ofertę, co potwierdzili mi ktorzy taka oferte otrzymali. To jednak dalej nie wyjasnia selektywnego wyboru czyli mnie w zakresie PP. Widział tylko mnie, innych nie zauwazał, a jezeli juz tylko było to zaslona dymna. Skoro tak bardzo chciał dbac o interes forum dlaczego nie wykupił PP, sam stwierdziłes ze to nie była duza kwota.jakie masz na to wytłumaczenie. Z drugiej strony wałkujsz dalej ten temat nic a nic nie przyczyniając sie do obrony interesów tego forum. Jest wrecz przeciwnie, takie dyskusje a faktycznie rozwalanie watków bynajmniej nie słuzy forum poniewaz zniecheca nowych uzytkowników do odwiedzania forum To jest z waszej strony taka niedzwiedzia przysługa. Czy faktycznie chcecie działac na niekorzysc forum asolt Ty ewidentnie czegoś nie widzisz! To forum już od dawna nie jest nasze! To słup ogłoszeniowy z małą enklawą gdzie ktoś może się wypisać czy zawołać - pomocy! Jak pomoc dostanie - zwykle od "bardzo starych" forumowiczów. Tych, którzy jeszcze pamiętają NASZE forum... To miejsce na ogłoszenia jawne i ukryte, marketing, pochwały dla KONKRETNYCH produktów... Nikt tu już nic "tymi ręcami" nie chce nic robić... A nawet jak się taki trafi - radę dostaje - FIRMĘ SE WEŹ! Masz PP. Wiem. Wiem też co umiesz i możesz więc... Jak trzeba grubo coś oszacować - pomagam. Jak trzeba POLICZYĆ - odsyłam zwykle do Ciebie. Dawno już nie jest to forum dla takich jak Kodi Gdynia, j-j czy podobni... (pamiętasz ich jeszcze?) Tutaj dowiedzą się co najwyżej gdzie i co i za ile mogą kupić. Też zaleta bo słup spory i ogłoszeń mieści się na nim dużo. Nawet ja coraz bardziej jestem nieakceptowany , bo rady jakich udzielam, choć sensowne, powodują, ze się komuś "coś nie zwraca". A zwracać się przecież MUSI! Ostatnio ktoś mi tłumaczył, ze mamy XXI wiek więc ma być dużo, szybko, tanio, solidnie a nie - "tymi recami". Mam se je w ... kieszeń wsadzić! Oczywiście... Wielu o RADĘ prosi. Mając zerową wiedzę o problemie lub czyste mniemania. Jak jej udzielisz - nie zrozumie i jeszcze "nawrzuca", bo się z nim w czymś nie zgadzasz. Więc... Odpuść "interes forum" On obroni się sam. Róbmy swoje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.09.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 asolt Ty ewidentnie czegoś nie widzisz! To forum już od dawna nie jest nasze! To słup ogłoszeniowy z małą enklawą gdzie ktoś może się wypisać czy zawołać - pomocy! Jak pomoc dostanie - zwykle od "bardzo starych" forumowiczów. Tych, którzy jeszcze pamiętają NASZE forum... To miejsce na ogłoszenia jawne i ukryte, marketing, pochwały dla KONKRETNYCH produktów... Nikt tu już nic "tymi ręcami" nie chce nic robić... A nawet jak się taki trafi - radę dostaje - FIRMĘ SE WEŹ! Masz PP. Wiem. Wiem też co umiesz i możesz więc... Jak trzeba grubo coś oszacować - pomagam. Jak trzeba POLICZYĆ - odsyłam zwykle do Ciebie. Dawno już nie jest to forum dla takich jak Kodi Gdynia, j-j czy podobni... (pamiętasz ich jeszcze?) Tutaj dowiedzą się co najwyżej gdzie i co i za ile mogą kupić. Też zaleta bo słup spory i ogłoszeń mieści się na nim dużo. Nawet ja coraz bardziej jestem nieakceptowany , bo rady jakich udzielam, choć sensowne, powodują, ze się komuś "coś nie zwraca". A zwracać się przecież MUSI! Ostatnio ktoś mi tłumaczył, ze mamy XXI wiek więc ma być dużo, szybko, tanio, solidnie a nie - "tymi recami". Mam se je w ... kieszeń wsadzić! Oczywiście... Wielu o RADĘ prosi. Mając zerową wiedzę o problemie lub czyste mniemania. Jak jej udzielisz - nie zrozumie i jeszcze "nawrzuca", bo się z nim w czymś nie zgadzasz. Więc... Odpuść "interes forum" On obroni się sam. Róbmy swoje. Adam M. To wszystko racja, ale ciezko zniesc taką hipokryzję. Obrona, rzekoma obrona interesów forum to tylko przykrywka dla pokazania swojego ego, to powód do hejtu. Wiem ze niektórych to wciąga. dlatego dziwie sie redakcji ze nie bierze przykladu z moderacji na elektrodzie. Tu w tym wątku wiecej niz połowa postów dotyczy mnie w wiekszym lub mniejszym stopniu, pytam dlaczego? Po co komu osobiste wycieczki. Redakcja brakiem reakcji działa na niekorzysc własnego forum. Jak mozna nie dbac o swoja własnosc, miejsce pracy. Dziwne to bardzo. Rozmawiam z wieloma inwestorami, takie kłotnie na forum bardzo ich zniechecają, słowna agresja, negatywne opinie na temat ich (nie)wiedzy powodują ze nie chca czasami nawet zapytac obawiajac sie reakcji starych uzytkowników. Wiem ze weekend, wiem ze moderatorzy pełnią swą funkcję społecznie, ale jakis porządek powienien byc. Niech moderatorzy naprawde wezma wzór z elektrody, jak sie uczyc to od najlepszych. Z drugiej strony nalezy sie cieszyc ze nie jest tak na forumbudowlanym. Tam dopiero jest reklamowa patologia. Marne to jednak pocieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.09.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Muszę się chyba z Tobą zgodzić, ze ten stan jest zawiniony i przez redakcję i przez moderujących. Chyba działają na zasadzie - idzie, więc nie psuć! W efekcie jest tu kilku dla których ich własne ego ledwie mieści się na tym forum. A na dodatek - cała banda ignorantów za cholerę nie rozumiejących słowa pisanego, ze o wiedzy budowlanej nie wspomnę... Kasę mają, budować się będą no i MUSI IM SIĘ ZWRÓCIĆ! Daj im receptę na problemy, z gwarancją bo oni czasu na czytanie nie maja! Ja już nawet przestałem się na to złościć czy oburzać... Radę mam... Wrzuć czasem kogoś do śmietnika! Wiesz jak mi spokojniej odkąd patelnia w śmietniku rdzewieje? Mam jeszcze kilku kandydatów do śmietnika. Jak się nie ogarną - wyrzucę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.09.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Muszę się chyba z Tobą zgodzić, ze ten stan jest zawiniony i przez redakcję i przez moderujących. Chyba działają na zasadzie - idzie, więc nie psuć! W efekcie jest tu kilku dla których ich własne ego ledwie mieści się na tym forum. A na dodatek - cała banda ignorantów za cholerę nie rozumiejących słowa pisanego, ze o wiedzy budowlanej nie wspomnę... Kasę mają, budować się będą no i MUSI IM SIĘ ZWRÓCIĆ! Daj im receptę na problemy, z gwarancją bo oni czasu na czytanie nie maja! Ja już nawet przestałem się na to złościć czy oburzać... Radę mam... Wrzuć czasem kogoś do śmietnika! Wiesz jak mi spokojniej odkąd patelnia w śmietniku rdzewieje? Mam jeszcze kilku kandydatów do śmietnika. Jak się nie ogarną - wyrzucę. Adam M. Przecież asolt zawsze traktował to forum jak swój słup ogłoszeniowy. s:lol2: To wszystko racja, ale ciezko zniesc taką hipokryzję. Obrona, rzekoma obrona interesów forum to tylko przykrywka dla pokazania swojego ego, to powód do hejtu. Wiem ze niektórych to wciąga. dlatego dziwie sie redakcji ze nie bierze przykladu z moderacji na elektrodzie. Tu w tym wątku wiecej niz połowa postów dotyczy mnie w wiekszym lub mniejszym stopniu, pytam dlaczego? Po co komu osobiste wycieczki. Redakcja brakiem reakcji działa na niekorzysc własnego forum. Jak mozna nie dbac o swoja własnosc, miejsce pracy. Dziwne to bardzo. Rozmawiam z wieloma inwestorami, takie kłotnie na forum bardzo ich zniechecają, słowna agresja, negatywne opinie na temat ich (nie)wiedzy powodują ze nie chca czasami nawet zapytac obawiajac sie reakcji starych uzytkowników. Wiem ze weekend, wiem ze moderatorzy pełnią swą funkcję społecznie, ale jakis porządek powienien byc. Niech moderatorzy naprawde wezma wzór z elektrody, jak sie uczyc to od najlepszych. Z drugiej strony nalezy sie cieszyc ze nie jest tak na forumbudowlanym. Tam dopiero jest reklamowa patologia. Marne to jednak pocieszenie. Popłakałem się jak to przeczytałem. Przytaczasz tu jakąś taką elektrodę, ale pewnie tam nie miałbyś szans na tyle lat na krzywy ryj się bujać. Jaja jak berety. Do tego pokaż w którym punkcie kto i gdzie złamał regulamin. Naprawdę jesteś niesamowity. Tak dla przypomnienia. Na na ciebie zawsze inaczej "patrzyli". To nie ja ciebie obrażałem i wyzywałem m .in od ORMO czy złodziei. Gdzie byli wtedy moderatorzy? No, ale się dzisiaj dowiedziałem, że jest tutaj tolerancja dla wybranych. Zresztą Yoda ostatni też nie lepszy. Może najlepsze czasy ma już za sobą. No i poklepało się dwóch po ramieniu. Kabaret. Jeszcze Yoda wracając do wczorajszej naszej dyskusji. Nasza i 70stC zrobi - jak tak nastawisz... Poniżej jest tabela temp-ciśnienie dla czynnik na którym robisz te wasze pompy. https://www.agas.com/media/2408/r407c-pt-chart.pdf Lubię grzać do temp 60-65C CWU, więc żywo jestem zainteresowany taką pompą, ale takie pytanie jaki jest wtedy COP np. dla B10, o przepraszam macie solankę, więc pewnie S10, bo chyba ciśnienie też wyższe, więc pewnie sprężarka musi "włożyć więcej pracy". Tylko tak normalnie napisz, bo już wiem i mi napisałeś, że się nie znam. Tak laikowi. Kawę na ławę. Prosto, żebym zrozumiał. s Taka pomocy o której pisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.09.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Góralu -czy Ci nie żal ?Ale się na "chłopaków" zaciąłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.09.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Góralu -czy Ci nie żal ? Ale się na "chłopaków" zaciąłeś... To tylko dla dobra forum jakby kto sie nie domyslał, nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.09.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Góralu -czy Ci nie żal ? Ale się na "chłopaków" zaciąłeś... E tam. Wydajcie ci się. U Ciebie dzisiaj bez drineczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.09.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 To tylko dla dobra forum jakby kto sie nie domyslał, nie inaczej. A jak. Inaczej nie może być. Dokładnie tak jak Ty tutaj robiłeś to przez wiele lat dla dobra tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.09.2020 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Przecież asolt zawsze traktował to forum jak swój słup ogłoszeniowy. s:lol2: . Wszyscy inni posiadacze PP to co ???? Do nich zadna pretensja. Aha oni dla dobra forum tak potrzeby serca płacą nic nie korzystajac. Szczyty hipokryzji. Nie miałem PP było źle, mam tez źle. Napisz do redakcji forum ze maja zły regulamin, te PP nie powinny byc bo przez nie jestes niesprawiedliwie traktowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.09.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Wszyscy inni posiadacze PP to co ???? Do nich zadna pretensja. Aha oni dla dobra forum tak potrzeby serca płacą nic nie korzystajac. Szczyty hipokryzji. Nie miałem PP było źle, mam tez źle. Napisz do redakcji forum ze maja zły regulamin, te PP nie powinny byc bo przez nie jestes niesprawiedliwie traktowany. Litości człowieku. Kot Ci napisał, że masz PP to źle? Nic się nie myliłem. Oczywiście ruszyło asolta jak kilka osób zwróciło Adamowi, że napierdziela. No jak on nie ma, a to tak tylko tyle kosztuje. Strasznie czujesz się poszkodowany. Ostatnie zdanie to też niby do czego. Zły regulamin? Serio, potwierdza się to co wcześniej pisałem. Lepiej poszukaj w tej normie to co ci się wczoraj nie udało znaleźć. Tyle w temacie - na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.09.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Litości człowieku. Kot Ci napisał, że masz PP to źle? Nic się nie myliłem. Oczywiście ruszyło asolta jak kilka osób zwróciło Adamowi, że napierdziela. No jak on nie ma, a to tak tylko tyle kosztuje. Strasznie czujesz się poszkodowany. Ostatnie zdanie to też niby do czego. Zły regulamin? Serio, potwierdza się to co wcześniej pisałem. Lepiej poszukaj w tej normie to co ci się wczoraj nie udało znaleźć. Tyle w temacie - na razie. Oczywiscie ze uwazasz za mam PP i to jest złe, przeszkadza Tobie moja reklama. Gdyby było inaczej nie wspominałbys ciagle o słupach ogłoszeniowych. Jest co najmniej kilkadziesiąt PP na tym forum, nie przeszkadzaja oni Tobie?, o ile sie orientuje nigdy nie miałes do nich zadnych pretensji, po prostu oni moga tu byc, dla mnie nie powinno byc miejsca bo Ty tak chcesz. Norme sobie kup, wiesz ile kosztuje i która to jest, zapłacisz, przeczytasz i bedziesz wiedział. Gdyby nie ona Daikin i inni producenci nie produkowałi by hydrosplitów, monobloków, szaf hydraulicznych czy inaczej nazwanych jednostek wewnetrznych. W normie miedzy innymi podano tabele okreslajace kubature kotłowni (pomieszczen na pompy) od rodzaju czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.09.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Oczywiscie ze uwazasz za mam PP i to jest złe, przeszkadza Tobie moja reklama. Gdyby było inaczej nie wspominałbys ciagle o słupach ogłoszeniowych. Jest co najmniej kilkadziesiąt PP na tym forum, nie przeszkadzaja oni Tobie?, o ile sie orientuje nigdy nie miałes do nich zadnych pretensji, po prostu oni moga tu byc, dla mnie nie powinno byc miejsca bo Ty tak chcesz. Tego sie nie da skomentować. Nawet ja nie dam rady. Norme sobie kup, wiesz ile kosztuje i która to jest, zapłacisz, przeczytasz i bedziesz wiedział. Gdyby nie ona Daikin i inni producenci nie produkowałi by hydrosplitów, monobloków, szaf hydraulicznych czy inaczej nazwanych jednostek wewnetrznych. W normie miedzy innymi podano tabele okreslajace kubature kotłowni (pomieszczen na pompy) od rodzaju czynnika. Nie mam zamiaru nic kupować. To raz. Dwa ty jesteś "expert" to po prostu zacytuj gdzie jest wymagane to co wczoraj wymieniłeś. Świadomy inwestor jestem i chce wiedzieć czy ktoś mnie nienaciaga. Moze te zawory wystarcza. Nie potrzeba przetwornicy, dużego akumulatora i pompy. No ale skoro tak jest w normie chociaż najpierw było coś innego. Trzy. To forum jest po to by pomagać, ale ty nigdy tego nie robiłeś. Niestety potwierdza to, ze nie pierwszy raz mieszasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 14.09.2020 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 asolt Ty ewidentnie czegoś nie widzisz! To forum już od dawna nie jest nasze! To słup ogłoszeniowy z małą enklawą gdzie ktoś może się wypisać czy zawołać - pomocy! Jak pomoc dostanie - zwykle od "bardzo starych" forumowiczów. Tych, którzy jeszcze pamiętają NASZE forum... To miejsce na ogłoszenia jawne i ukryte, marketing, pochwały dla KONKRETNYCH produktów... Nikt tu już nic "tymi ręcami" nie chce nic robić... A nawet jak się taki trafi - radę dostaje - FIRMĘ SE WEŹ! Masz PP. Wiem. Wiem też co umiesz i możesz więc... Jak trzeba grubo coś oszacować - pomagam. Jak trzeba POLICZYĆ - odsyłam zwykle do Ciebie. Dawno już nie jest to forum dla takich jak Kodi Gdynia, j-j czy podobni... (pamiętasz ich jeszcze?) Tutaj dowiedzą się co najwyżej gdzie i co i za ile mogą kupić. Też zaleta bo słup spory i ogłoszeń mieści się na nim dużo. Nawet ja coraz bardziej jestem nieakceptowany , bo rady jakich udzielam, choć sensowne, powodują, ze się komuś "coś nie zwraca". A zwracać się przecież MUSI! Ostatnio ktoś mi tłumaczył, ze mamy XXI wiek więc ma być dużo, szybko, tanio, solidnie a nie - "tymi recami". Mam se je w ... kieszeń wsadzić! Oczywiście... Wielu o RADĘ prosi. Mając zerową wiedzę o problemie lub czyste mniemania. Jak jej udzielisz - nie zrozumie i jeszcze "nawrzuca", bo się z nim w czymś nie zgadzasz. Więc... Odpuść "interes forum" On obroni się sam. Róbmy swoje. Adam M. Adamie, piękny wpis. Bardzo dziękujemy za tę refleksję. Całym sercem zgadzamy się z Tobą. I walczmy o forum Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.09.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 T Nie mam zamiaru nic kupować. To raz. Dwa ty jesteś "expert" to po prostu zacytuj gdzie jest wymagane to co wczoraj wymieniłeś. Świadomy inwestor jestem i chce wiedzieć czy ktoś mnie nienaciaga. Moze te zawory wystarcza. Nie potrzeba przetwornicy, dużego akumulatora i pompy. No ale skoro tak jest w normie chociaż najpierw było coś innego. Trzy. To forum jest po to by pomagać, ale ty nigdy tego nie robiłeś. Niestety potwierdza to, ze nie pierwszy raz mieszasz. Norma nie mówi czy mają byc zawory upustowe, o ile sie orientuję tylko Daikin je wymaga dla gwarancji, nie wiem jak inni producenci. Czy wystarczą tylko same zawory nie wiem, jest to stosunkowo nowe rozwiazanie, zimy jakie są kazdy widzi. Jestem zdania ze warto zdublowac to zabezpieczenie bo dotyczy drogiego sprzetu. Poza tym przetwornicy uzywam tez do innych celów. Przykladowo ostatnio montowałem sterylizator który wymaga/zalecane jest zasilanie bezprzerwowe dla zwiekszenia trwalosci swieltowki UV, mozna tez wykorzystac do zasilania oswietlenia awaryjnego. Mozliwosci dodatkowego wykorzystania przetwornicy z akumulatorem jest wiele. Czasem zasilam nią regulatory strefowe bo niestety regulatory Salusa mają tendencje przy braku zasilania powrotu do ustawien stadardowych. To tylko przykłady, mialem przypadku podłaczen przetwornicy do lodówki, całego oświetlenia domu. Oczywiscie zawsze mozna zatrzymac sie na wymaganiach podstawowych lub zalac glikolem godziac sie na zmniejszenie sprawnosci, mozna zastosowac wymiennik równiez godzac sie na to zmniejszenie wynikłe z braku modulacji pompy za wymiennikiem (Daikin). Jak sie chce traktowac instalatora jako nieuka lub kogos ktos namawia na najdrozsze rozwiazanie to najlepiej samemu to zrobic i miec pretensje wylacznie do siebie. Co do normy to znajduje sie w niej tabela "Tabela 1 Minimalna objętość referencyjna pomieszczeń (według normy PN-EN 378-1)" i tak dla R32 Minimalna objętość pomieszczenia [m3/kg] to 3,3 ale dla R290 (propan) jest to 11,1. Dla czynników palnych minimalna wielkosc kotłowni/pomieszczenia zalezy od parametrów zawartych w tabeli nr 2 itd , itd. Szczegóły w normie, kto zainteresowany, ten kupuje, jedyne 92,50 i wszystkie wąpliwosci wyjasnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 14.09.2020 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Zresztą Yoda ostatni też nie lepszy. Może najlepsze czasy ma już za sobą.No i poklepało się dwóch po ramieniu. Kabaret. Tych dwóch to bardzo dobrzy specjaliści ,czego ty chcesz ?O co tobie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 14.09.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Adamie, piękny wpis. Bardzo dziękujemy za tę refleksję. Całym sercem zgadzamy się z Tobą. I walczmy o forum Redakcja Witam, droga redakcjo. A może tak zacząć reagować na: 1. merytoryczne pierdoły - nierozróżnianie wielkości fizycznych (energia, prąd, moc) na poziomie 7 klasy szkoły podstawowej 2. cytowanie całych postów 3. bezsensowne pisanie postów jednego pod drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 14.09.2020 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Co do normy to znajduje sie w niej tabela "Tabela 1 Minimalna objętość referencyjna pomieszczeń (według normy PN-EN 378-1)" i tak dla R32 Minimalna objętość pomieszczenia [m3/kg] to 3,3 Tak się pozwolę wtrącić w dyskusję, ale: Widzę, że w normie jest jeszcze tabela 2 (minimalne wymagania co do kubatura oraz powierzchni podlogi). Może czytam niedokładnie, ale kiedy ona ma zastosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.09.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Tak się pozwolę wtrącić w dyskusję, ale: Widzę, że w normie jest jeszcze tabela 2 (minimalne wymagania co do kubatura oraz powierzchni podlogi). Może czytam niedokładnie, ale kiedy ona ma zastosowanie? Tabela nr 2 słuzy do wyliczania minimalnej kubatury ze wzgledu na palnosc czynnika Podano wartosci dla 3 czynników: a) R32 b) R290 c) R717 minimalną objetosc pomieszczenia wyliczamy ze wzoru V=m*Vref gdzie m- masa czynnika Vref z tabeli dla R32 - 16,3 m2 R290 - 131,6 m2 R717 - 43,1 m2 Wskaznik dla R290 jasno pokazuje dlaczego pompy Kołton to monobloki Oczywiscie to nie cała tabela, sa pewne wyjatki i zakresy ilosciowe czynnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts