Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła – Jaka Wybrać do 2ch domów ze starymi grzejnikami?

pasterpl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Norma normą, z zycie sobie. Cóz wiecej pisac, kazdy wie o co chodzi. Ile masz czynnika?

W pompie o której myślę jest 1,2 kg.

Jasne, że norma norma, a życie życiem. Tylko jeśli coś pójdzie nie tak z pompa, to ja i moja rodzina mogą ponieść zdrowotne tego konsekwencje. Czy zainstalowanie jakichś czujników pomoże?

W pompie o której myślę jest 1,2 kg.

Jasne, że norma norma, a życie życiem. Tylko jeśli coś pójdzie nie tak z pompa, to ja i moja rodzina mogą ponieść zdrowotne tego konsekwencje. Czy zainstalowanie jakichś czujników pomoże?

R32 ma wiele zalet w stosunku do R410A

Do samozapłonu czynnika może dojść w temperaturze 648°C, dlatego został zakwalifikowany według normy ISO 817 do grupy A2L jako środek o niskim stopniu palności. Wyładowania elektryczne, iskry wytwarzane przez przełączniki czy przekaźniki nie są w stanie zainicjować zapłonu. Poza otwartym ogniem praktycznie nie ma możliwości zapłonu.

Pomieszczenie musi byc dobrze wentylowane, R32 jest ciezszy od powietrza i dlatego gromadzi sie przy podłodze

cyt.

"Ważnym parametrem, informującym o łatwości zapalenia R32 jest górna i dolna granica palności. Stężenie czynnika w powietrzu powyżej lub poniżej tych parametrów, to nie ulegnie ona zapaleniu. W praktyce oznacza to, że nawet przy wypływie całego czynnika z większości klimatyzatorów, w pomieszczeniu o objętości 15m3 stężenie nie osiągnie nawet dolnej granicy palności."

Jezeli masz kotłownie oddzieloną szczelnymi drzwiami i dobrze wentylowaną praktycznie nie masz sie czego obawiac.

...Ktos wydał takie rozporządzenie, ...

Na pytanie

O jakim rozporządzeniu piszesz? Kto go wydał?

W końcu odpowiedziałeś.

Norma nie mówi czy mają byc zawory upustowe ...

A tzw. 'między czasie ",

...

To nie rozporzadzenie (przejezyczenie), a norma

...

Przeczytaj ją sam,nje bazuj na krótkim opisie normy. Wiesz ile kosztuje, zakup, przeczytaj, wyciągnij wnioski.

Przeczytałes ją całą, niesamowity jestes, tak szybko i tak dokladnie.

Norme sobie kup, wiesz ile kosztuje i która to jest, zapłacisz, przeczytasz i bedziesz wiedział.

Dziękuje jeszcze raz za "fachową" poradę. Na ciebie zawsze można liczyć.

Zresztą Yoda ostatni też nie lepszy. Może najlepsze czasy ma już za sobą.

No i poklepało się dwóch po ramieniu. Kabaret.

Tych dwóch to bardzo dobrzy specjaliści ,czego ty chcesz ?O co tobie chodzi?

Oczywiście już wyjaśniam.

"ORMO, złodziej, kretyn, pie...l" itd itp to raczej nie przystoi dla takich "specjalistów".

I to nie tylko do mnie.

Adam , nasz "Weteranie"...

PKT 1-pytania typu "czy jesteś kretynem?" kwalifikują się do "oślej łączki" .....

.

(Chociaż wiesz bobrow dobrze Ci Yoda z tą wentylacją napisał. )

Do tego cały czas, oczernianie innych grup zawodowych i nazywanie ich "oszutsmi".

Nigdzie nie napisałem, że Yoda to nie jest specjalista.

Chociaż zapytany jak pompę zrobić odpisał z części ze złomu. Jak chcesz to ci napisze co trzeba zrobić i od czego zacząć. Ja jak nie dostanę dotacji to sklecę taką. Może nie jest to idealne rozwiązanie, bo dopiero zaczynam, ale nie będę pierdzielił o złomie, chociaż często tam bywam. Tak samo polecał off-grida. Mam aku i wiesz 3 szt, 96Ah mi podało w tym roku. Kupowałem prawie nówmi za 1/3 ceny. Może jeszcze rok, dwo wytrzymają. No ale podobno on ma swoje jakieś w słoiku, tak tu pisali.

Dalej.Pytałem o temperatury w pompie. Według niego da się. Ja tam w dokumentacji u producntów widzę co innego, jakie temp. podają, ale się pewnie nie znają. Może, może się mylę i tylko czy nie lepiej np. odpalić "grzałę". O COP bez odpowiedzi. To ja rok temu wystartowałem, poczytałem oglądałem, jeździłem pytałem, i wiem, że się to kupy u niego nie trzyma . Jak mu pokazałem Daikina gurntówkę na R32 to się czepił jakiegoś zbiornika i temp, że do 68C pracuje. No i taką samą zrobi na R32.

W tej kwestii ma oczywiście rację

Gdzie byś nie zapukał - i tak Cię wyjelenią.

Dlatego jak nie wyrwe dotacji to będzie. No i dotacje to już pominę.

A "tymi ręcami" bez kwitów - nie łaska

.

Z pompy na pewno będziesz zadowolony.

Jeżeli chodzi o asolta to nie ma co pisać.

Drogi przyjacielu vvvv ,asolta nie znam, Adam go poleca i to mi wystarcza.Jeżeli chodzi o samego Adama, to po tym jak na niego trafiłem ,całkiem przypadkiem na stronie(ciepło Właściwe) ,po przeczytaniu dwóch jego referatów wstępnych do tematów przez niego założonych ,od razu doszedłem do wniosku że jest to człowiek ponad poziomami .Spójrz choćby na to w jaki sposób się wypowiada ,jak formułuje zdania .Doradza ,nie czerpiąc z tego korzyści ,zachęca do logicznego myślenia .

Reprezentuje starą dobrą szkołę ,a nie ,,wyższą szkołę gotowania na gazie" Przy realizacji mojego dz sporo rozmawiałem z Kacprem który na co dzień pracuję z Adamem,jego spostrzeżenia pokrywały się z moimi ,twierdzi że to mega mózg ,bardzo mądry i dobry facet.

Mówił też że matematyka i fizyka to tylko jedna z jego jedenastu profesji.

Teraz pytanie do ciebie ?

Dlaczego tak postępujesz?

Jaki masz w tym interes?

Drogi przyjacielu vvvv ,asolta nie znam, Adam go poleca i to mi wystarcza.Jeżeli chodzi o samego Adama, to po tym jak na niego trafiłem ,całkiem przypadkiem na stronie(ciepło Właściwe) ,po przeczytaniu dwóch jego referatów wstępnych do tematów przez niego założonych ,od razu doszedłem do wniosku że jest to człowiek ponad poziomami .Spójrz choćby na to w jaki sposób się wypowiada ,jak formułuje zdania .Doradza ,nie czerpiąc z tego korzyści ,zachęca do logicznego myślenia .

Reprezentuje starą dobrą szkołę ,a nie ,,wyższą szkołę gotowania na gazie" Przy realizacji mojego dz sporo rozmawiałem z Kacprem który na co dzień pracuję z Adamem,jego spostrzeżenia pokrywały się z moimi ,twierdzi że to mega mózg ,bardzo mądry i dobry facet.

Mówił też że matematyka i fizyka to tylko jedna z jego jedenastu profesji.

Teraz pytanie do ciebie ?

Dlaczego tak postępujesz?

Jaki masz w tym interes?

Ok. Może tak. Oczywiście, że Yoda ma wiedzę. Zacytujesz, gdzie napisałem, że nie ma. No sam napisałeś, że ma 11 profesji? Kogenerator budował, akumulatory NiFe w słoikach do off-grida itp. itp. Wszystko robił. Kuźwa życia nie starczy. Oj masakra. Chociaż niektórzy mówią na niego tutaj "fizyk akademicki". Ludzie się specjalizują w jednej dziedzinie i to często z wielkimi wyrzeczeniami. No ale 11? Jego idea to tymi rękami, chociaż też tak nie do końca, ale już mniejsza o to. Niech będzie. Ja wiem czy ponad poziomami. Mam duże wątpliwość. Nazwanie kogoś "kretyn" to masz rację ponad poziomami trzeba się wznieść. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem wyżej. Może coś dotrze do Ciebie co pisał i jak pisał. Nie raz.

Do tego marketing i to nie tylko że ja.

No i jeszcze jedno Mistrzu Soda,

szkoda ,że się „sprzedałeś”...i tak słabo się sprzedajesz...

Te „reklamy” nie tylko rażą, one biją po oczach ...

Naprawdę szkoda -Facet jesteś z „przeszłością” i wiedzę masz Mega ...

Ale czy naprawdę tak chcesz zostać tu zapamiętany z tej nachalnej reklamki ?

Naprawdę ?...

Wpisów podobnych jest wiele. Oczywiście asolt musiał się włączył ze sowimi idiotycznymi teksami.

Dlaczego Yoda Ci polecił asolta naprawdę nie potrzeba Sherlocka.

Mam nadzieję, że udzieliłem Ci wystarczające i zadowalającej odpowiedzi.

Ja ich u Ciebie nie szukam. Dziękuję. Pokazuję bzdury, które piszesz. Nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni.

Tak jak Ci chyba wczoraj napisałem z taryfami. Ty masz, uważasz, że tak i tak musi być.

Jaka bzdure pokazujesz, nie znasz tekstu normy, a dyskutujesz. Przeczytaj w koncu te normę,

To może ktoś wrzuci te tabele powierzchni/objętości + "wyjątki" dla f-gazów?

Dla mnie proszę R32, dla innych, pozostałe.

Dziękuję.

Popros vvvv, on je zna na pamiec.

Wg rozporzadzenia PKN cyt.

"Zabronione jest wykonywanie kopii Polskich Norm i Polskich Dokumentów Normalizacyjnych. Reprodukcja Polskich Norm może odbywać się jedynie za oficjalną zgodą PKN i tylko w odniesieniu do konkretnych fragmentów Polskich Norm (tabele, rysunki itp.), które nie mogą przekraczać 30% objętości normy."

Popros vvvv, on je zna na pamiec.

Wg rozporzadzenia PKN cyt.

"Zabronione jest wykonywanie kopii Polskich Norm i Polskich Dokumentów Normalizacyjnych. Reprodukcja Polskich Norm może odbywać się jedynie za oficjalną zgodą PKN i tylko w odniesieniu do konkretnych fragmentów Polskich Norm (tabele, rysunki itp.), które nie mogą przekraczać 30% objętości normy."

Uważaj bo Ci żyłka pęknie. :lol2:

Przecież w tej normie nie ma nic na co sie powoływałeś..

Ano dramat jak sie nie zna tekstu normy a sie wypowiada na jej temat. Mowa była o koniecznosci produkcji monobloków, poniewaz norma ogranicza wykorzystanie splitów ze wzgledu na kubaturę i rodzaj czynnika, a ktore zaleznosci i sposoby liczenia sa podane w tej normie. Widzę ze trudno Tobie to zrozumiec, nie ma sensu wiecej tłumaczyc.

To może ktoś wrzuci te tabele powierzchni/objętości + "wyjątki" dla f-gazów co do pow. i kubatury?

Dla mnie proszę R32, dla innych, pozostałe.

Dziękuję.

To sie dowiedziałeś. Zreszta nie po to on tutaj jest. Tylko czy nie można streścić co by nie kopiować. No ale to jeszcze trzeba umieć.