Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cegiełka na ścianie...

Recommended Posts

Mam zamiar położyć cegiełkę na ścianie, kupiłem cegiełkę prawdziwą wykonaną z surowca naturalnego, cięte lico z wozówki, nie żadna tam marketowa gipsowa itd. Ściana na której będę ją układał jest pomalowana gruntem akrylowym z Beckersa. Pytanie:

1. Jaki klej zastosować?

2. Czy ta zagruntowana ściana akrylem wystarczy?

3. Z racji tego że cegiełka byłą cięta, jest ona zakurzona zapylona itd, gruntować ją ?

4. fuga najlepsza jaka?

5. Jakim preparatem ją pomalować juz po ułożeniu na ścianie?

6. Klej tylko na ścianę, czy ściana i cegiełka?

Edytowane przez walent

• 4 weeks później...
mam takie coś w mieszkaniu, przyznam nieskromnie, że fajna sprawa. U mnie majster robił to tradycyjnie czyli cement z piaskiem i fugę też tradycyjną zrobił czyli cement z piaskiem i przeciągał takim (nie wiem jak to nazwać, dłuto powiedzmy) analogicznie do budowy słupków czy kominów kiedyś. Impregnat dałem do klinkieru, zrobiłem to raz i przez 7 lat jest ok, nic nie trzeba poprawiać. Do przyklejania stosowane były takie plastikowe listwy na odstępu (fugę) nie pamiętam jak się to nazywa ale 2 metrowa listwa kładziona między rzędami cegieł, kupione w markecie.

• 2 weeks później...

Ceglana ściana doda uroku każdemu wnętrzu i wprowadzi niepowtarzalny klimat. Warto jednak uwzględnić w stylistyce wnętrza jej obecność. Świetnie wygląda we wnętrzach rustykalnych, industrialnych, ale też w stylu skandynawskim.

Klejenie cegły można wykonać przy pomocy kleju do cegły. Takiego jakim się klei płytki imitujące cegłę. Ściana pod klej powinna być zagruntowana najlepiej zgodnie z wytycznymi producenta kleju. Cegła jest materiałem porowatym i przed nałożeniem fugi należy ją zaimpregnować, by fuga nie zabrudziła powstającego muru. A nawet przy takiej impregnacji należy zachować czystość pracy i zabezpieczyć powierzchnie cegieł przed zabrudzeniem. Fuga najlepiej by swoim kolorem i konsystencją przypominała zaprawę, chyba że planuje Pan pomalować ceglaną ścianę (np. na biało co dobrze prezentuje się w stylu skandynawskim).

Jeśli jednak kolor muru ma pozostać naturalny, całość (cegły i fugi) należy zaimpregnować.

1.jpg1a.jpg1b.jpg