walent 06.09.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 (edytowane) Mam zamiar położyć cegiełkę na ścianie, kupiłem cegiełkę prawdziwą wykonaną z surowca naturalnego, cięte lico z wozówki, nie żadna tam marketowa gipsowa itd. Ściana na której będę ją układał jest pomalowana gruntem akrylowym z Beckersa. Pytanie:1. Jaki klej zastosować?2. Czy ta zagruntowana ściana akrylem wystarczy?3. Z racji tego że cegiełka byłą cięta, jest ona zakurzona zapylona itd, gruntować ją ?4. fuga najlepsza jaka?5. Jakim preparatem ją pomalować juz po ułożeniu na ścianie?6. Klej tylko na ścianę, czy ściana i cegiełka? Edytowane 6 Września 2020 przez walent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 01.10.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 mam takie coś w mieszkaniu, przyznam nieskromnie, że fajna sprawa. U mnie majster robił to tradycyjnie czyli cement z piaskiem i fugę też tradycyjną zrobił czyli cement z piaskiem i przeciągał takim (nie wiem jak to nazwać, dłuto powiedzmy) analogicznie do budowy słupków czy kominów kiedyś. Impregnat dałem do klinkieru, zrobiłem to raz i przez 7 lat jest ok, nic nie trzeba poprawiać. Do przyklejania stosowane były takie plastikowe listwy na odstępu (fugę) nie pamiętam jak się to nazywa ale 2 metrowa listwa kładziona między rzędami cegieł, kupione w markecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.10.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Ja kleiłem na Klej Mapei Adesilex P9 szary, do tego fuga fuga gruboziarnista Elkamino.Na koniec impregnat Imper Guard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 09.10.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Ceglana ściana doda uroku każdemu wnętrzu i wprowadzi niepowtarzalny klimat. Warto jednak uwzględnić w stylistyce wnętrza jej obecność. Świetnie wygląda we wnętrzach rustykalnych, industrialnych, ale też w stylu skandynawskim. Klejenie cegły można wykonać przy pomocy kleju do cegły. Takiego jakim się klei płytki imitujące cegłę. Ściana pod klej powinna być zagruntowana najlepiej zgodnie z wytycznymi producenta kleju. Cegła jest materiałem porowatym i przed nałożeniem fugi należy ją zaimpregnować, by fuga nie zabrudziła powstającego muru. A nawet przy takiej impregnacji należy zachować czystość pracy i zabezpieczyć powierzchnie cegieł przed zabrudzeniem. Fuga najlepiej by swoim kolorem i konsystencją przypominała zaprawę, chyba że planuje Pan pomalować ceglaną ścianę (np. na biało co dobrze prezentuje się w stylu skandynawskim). Jeśli jednak kolor muru ma pozostać naturalny, całość (cegły i fugi) należy zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts