Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładzie kilka pytań :)

Recommended Posts

Witam jestem w trakcie remontu :

1: mam zrobione gładzie w pokoju ( robił je fachowiec :bash: ) po pomalowaniu farbą na pierwszy raz wyszły babole w postaci bruzd , delikatnych dziurek i pęcherzykó w - poprawie to gładzią punktowo w miejscach poprawek i tutaj pytanie po poprawieniu i poszlifowaniu , domyslam sie ze muszę jeszcze raz zagruntować te obszary ?

2. szpachlowałem sam łączenia GK na suficie i po przeschnięciu w kilku miejscach wciągło mi trochę tej gładzi ( widocznie za cienko nałożyłem ) i tutaj pytanie czy poprawić to tylko w tych nielicznych miejscach czy jechać po całości i czy wogole ma to jakieś znaczenie.... ?

3. mam gładź w kubełku cekol - f16 finish oraz gipsara w worku - f16 jest twarda ,a gipsar miękki , fachowiec mi powiedział żeby pierw kłaść cekola bo twardy a pozniej gipsar na to ewentualnie , czy zgodzicie się z tą opinią ?

Dziękuję za ewentualne odpowiedzi , jest to mój pierwszy poważny remont i każda wskazówka/spostrzeżenie są dla mnie ważne :)

2. szpachlowałem sam łączenia GK na suficie i po przeschnięciu w kilku miejscach wciągło mi trochę tej gładzi ( widocznie za cienko nałożyłem ) i tutaj pytanie czy poprawić to tylko w tych nielicznych miejscach czy jechać po całości i czy wogole ma to jakieś znaczenie.... ?

Pytanie co chcesz osiągnąć. Jeśli równy sufit, to po całości bo inaczej zawsze będzie znać łączenia.

Moje pytanie bardziej chodziło o to czy jest dopuszczalne zrobienie tych poprawek " miejscowo '' aniżeli szpachlowanie od nowa na drugi raz tych łączeń . Wydaje mnie się że wystarczy jak poszpachluje łączenia, w pokoju tak mam no i ledy nie ukazują tych laczen , nie widać ich również w świetle dziennym