Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stodoła-dach który rozpycha ściany

pst25

Recommended Posts

Witam

Chyba jednak dużo niżej

c3942aa4fae0d9d8med.jpg

- trzeba złapać za murłatę, tam występują największe siły - linka stalowa i złączki śrubowe Q10mm -Q12 mm z dokręconymi śrubami to w oczka i śruba rzymska rurowa.

3390648_0_f.jpg

Tak w odstępach co 2,5 m najwięcej i po metrze od krawędzi.

Podpowiesz jak złapać i czym za murłatę?

"Tak w odstępach co 2,5 m najwięcej i po metrze od krawędzi". Rozwiniesz: po metrze od krawędzi?

Linka musi być jakoś zarobiona oczkiem na końcu ?

W murłatę - nawiercanie( wiertłem do drewna o średnicy rdzenia śruby i wkręcanie - stosowane uchwyty zabezpieczeń rusztowań budowlanych- tzw "śruba z uchem do rusztowań" - sprawdzają się)

Odstęp- od ściany szczytowej w odległości 1 m i następny naciąg nie rzadziej niż 2,5 m od poprzedniego(licząc od ściany szczytowej.....1 m....3,5....6 m................1 m ...ściana szczytowa przeciwległa.

Złączki śrubowe do linek - takie jak stosuje się do szekli(zacisk linowy siodełkowy) dla większych średnic(zacisk linowy kabłąkowy)

Super, a powiesz jeszcze jaka gruba lina i co za tym idzie jaki zacisk siodełkowy ?

A nie napisałem? 10-12 mm to takie minimum bo jak będziesz "ściągał" to zobaczysz jak się napnie - jak struna a za dwa dni trzeba delikatnie poprawić naciąg i tak pozostawić.

Przyznam się szczerze , że szukałem informacji jak takie coś można zrobić - i wszyscy projekt, obliczenia i że może" nie tak"..."nie siak" - a ja naprawdę potrzebowałem pomóc bo groziło katastrofą - w trzy osoby zrobiliśmy w jeden dzień - jakieś 8 lat temu - ratowaliśmy kukurydzę po zbiorach - dach stoi do dzisiaj, nic złego się nie dzieje i jak słyszałem nawet nietoperze polubiły te liny;) a dawaliśmy 10 mm z Casto.... są na takich krążkach ( u nas wyszło wtedy 6 odciagów/naciągów)