Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana zamka w drzwiach

costa78

Recommended Posts

Witam,

mam taki temat, potrzebuję wymienić zamek na kluczyk w drzwiach wewnętrznych na inny, tak, żeby był inny kluczyk (obecnie wszystkie drzwi mają ten sam zamek i klucze pasują do każdych drzwi). Problem w tym, że dokładnie takiego samego (ale innej firmy, żeby był inny klucz) nie znalazłem, tj. owszem są takie pasujące do włożenia w drzwi, ale już nie pasują z otworami w futrynie na rygiel i klamkę. Jedyne co mi zostaje to wmontować z nieco innymi otworami na futrynie i powiększyć otwory na futrynie (pod rygiel).

I tu mam pytanie, czy ktoś coś takiego robił. Czym powiększyć ten otwór (drzwi są typowo marketowe) - dłutem, nożem do tapet - tak żeby nie rozwalić za bardzo tej futryny. I jak już się powiększy otwór pod nowy zamek, to czy nie będzie problemem, ze ten otwór będzie teraz większy i czy to sie nie przełoży na wytrzymałość zamknięcia na klucz? A może da się jakoś zaślepić pozostałą (niepotrzebną pod nowy zamek) część otworu na futrynie, tylko czym i jak to zrobić?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

:rotfl:

Dziękuję w piątek za ten tekst.

Oczywiście wszystko się da, bez zbędnego zniszczenia futryny. Najlepiej robi się to pilnikiem iglakiem płaskim- jeśli otwór jest duży to wiertłem, kilka otworków i rozpiłowuje pod żądany wymiar.

Ale tak zastanawiam się - naprawdę brak jest możliwości znalezienia pasującego zamka z innym"programem" klucza?

Wklej zdjęcie wkładki po wyjęciu ze skrzydła drzwi może coś doradzimy.

• Like 1

Dzięki za wskazówkę. Ale ciągle mam wątpliwość czy jak to rozszerzę na otworze to czy drzwi będą dobrze się zamykać (czy nie będą miały luzów na tym zamku), a jeśli tak to jak zaślepić nadmiar otworu?

Co do zamka to jest to 75/55 ale taki, który już de facto wyszedł z produkcji, najbardziej zbliżony widziałem zamek Jania, ale różnica była w rozstępie otworu na rygiel na futrynie (konieczność powiększenia otworu na futrynie pod rygiel o jakieś 1,5 cm).

• 4 weeks później...