Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam możliwość kupno działki (aktualnie rolnej - klasa IIIb) ale w momencie gdy zostanie odrolniona (koszt odrolnienia po stronie sprzedającego), mnie natomiast martwi opłata roczna (płatna przez 10 lat) w kwocie 10% kosztu odrolnienia. Kilka dodatkowych faktów:

a) sąsiednie działki są częściowo zabudowane

b) nie ma planu zagospodarowania przestrzennego natomiast jest dostępne studium, w którym ten teren przeznaczony jest na zabudowę mieszkaniową jednorodzinną

c) działka leży przy drodze z instalacjami typu kanalizacja, prąd, gaz, wodociąg

Oczywiście transakcja dojdzie do skutku wyłącznie w momencie gdy działka zostanie odrolniona. Rozumiem, że po odrolnieniu działki nie ma opcji by nie otrzymać warunków zabudowy / pozwolenia na budowę ? Jak to wygląda z tą opłatą coroczną, można tego uniknąć ? W ustawie widnieje zapis, że dla budynku jednorodzinnego, na który przeznaczy się do 500 m2 jest się zwolnionym z opłaty. Jak to wygląda w praktyce ? Czy biorąc pod uwagę odległe plany jeśli chodzi o budowanie na tej działce (za minimum 5 lat) można się czegoś obawiać ?

dzięki za pomoc,

Mam podobny problem tyle ze ja juz posiadam dzialke i musze ja odralbiac na swoj koszt. Warunki zabudowy sa swoja droga i z tego co sie orientuje dopiero po ich uzyskaniu mozna zaczac odralnianie a bardziej wylaczenie gruntow z produkcji rolnej do 500 m za darmo a powyzej tego 26.32 za kazdy metr. Oplaty jednorazowej zwykle nie ma bo grunt jest zazwyczaj drozszy niz 2632 zl z ar. U mnie mimo posiadania mpzp i sluzebnpsci dochodzi jeszcze problem odrolnienia i wylaczenia drogi wewnetrznej a to juz jest dopiero koszt ale trzeba sie z tym liczyc w moim przypadku.