Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blacha na elewacji

Recommended Posts

Cześć, mamy bezokapowy budynek i zastanawiamy się nad zastosowaniem z jednej strony elewacji z blachy i tutaj pytania.

1. Czy na elewacje można użyć każdej blachy na rąbek?

2. Pod blachę tylko wełna?

3. Trzeba zrobić zapewne jakiś stelaż pod blachę do mocowania, a między stelaż welna ?

4. Jakieś -/+ takiego rozwiązania? Poza tym że będzie głośniej przy opadach deszczu i będzie się nagrzewać

Ściana od zachodu także słońce będzie tam już dawać od 14 w lato

Będę wdzięczny za sugestie

Coś w ten deseń.

e03f26bca984b6c2.jpg

Edytowane przez martingg

• 6 months później...

Muszą być fachowcy z tych dekarzy, aby zminimalizować trzaski przy zmianie temperatury. A to kosztuje, czas potrzebny na robociznę się znacznie wydłuża.

A świadomość urody tego rozwiązania pomoże kiedy latem będziemy słyszeć trzaski schłodzonego dachu koło 3 w nocy i poranne koło 5 po rozgrzaniu. No i najmniej istotne koło południa.

No i koniecznosc zagospodarowania kondensatu wilgoci pod tą blachą i najlepiej płyt z wełny bo ta zwykła źle zamontowana w pionie grawitacyjnie będzie ciągnąc w dół i fałdować zbierać tą wilgoć w siebie. Zatem precyzja wykonania aby tego wszystkiego uniknąć.

DROGO jak ma być dobrze a nie szybko i tanio przy okazji dachu wykonane

• 3 weeks później...
Dlaczego niby tylko na wełnie? Ja u siebie będę robić na styropianie zaciągniętym siatka. Na to stelaż i będzie git.

A powiedzcie mi, czy są jakieś kołki które dobrze przymocują przez styro szkielet z łat pod taką blachę?

Nie znam systemu elewacyjnego z okładziną który wykonuje się na styropianie i mocuje sie przez styropian.

Ruszty mocuje się do ściany poprzez odpowiednie konsole, a do rusztów mocuje się elewacje z blachy , czy innego materiału. Ścianę ociepla się wełną- po zamontowaniu konsol.

• 3 weeks później...
dokładnie tak jak napisał jajmar. Ruszt mocuje się za pmoca konsol do ściany między ruszt wełna, nasepnie wiatroizolacja , listwa dystansowa i dopiero blacha . Między blacha a węłną powinna być szczelina wentylowana tak by na powierzchni blachy nie wykraplała się para wodna .

• 7 months później...
  • 2 weeks później...
a ja mam pytanie jak zrobić blachę na rabek na elewacji styropian+siatka+tynk?

Boki domu chciałbym pociągnąć blacha na rąbek

Witam.

I jak udało się znaleźć jakiś sposób na położenie tej blachy?

Mam ten sam dylemat,chciałbym dolną część domu obłożyc blacha trapezowa i tez mam juz zrobiony styropian+siatka+klej.

Troszkę wizja sie zmieniła odnosnie wykończenia domu i szukam jakiegoś rozwiązania żeby jakos to zgrać

Moze ktos ma jakieś pomysły?

a ja mam pytanie jak zrobić blachę na rabek na elewacji styropian+siatka+tynk?

Boki domu chciałbym pociągnąć blacha na rąbek

Może warto poczytać wątek w którym pisze się "swoje" pytanie?

Piszesz w wątku w którym dwa razy to zostało napisane. Nie robi się tak tego jak pytasz. Poczytaj w necie pod hasłem "elewacje wentylowane".