martingg 13.09.2020 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 (edytowane) Cześć, mamy bezokapowy budynek i zastanawiamy się nad zastosowaniem z jednej strony elewacji z blachy i tutaj pytania. 1. Czy na elewacje można użyć każdej blachy na rąbek? 2. Pod blachę tylko wełna? 3. Trzeba zrobić zapewne jakiś stelaż pod blachę do mocowania, a między stelaż welna ? 4. Jakieś -/+ takiego rozwiązania? Poza tym że będzie głośniej przy opadach deszczu i będzie się nagrzewać Ściana od zachodu także słońce będzie tam już dawać od 14 w lato Będę wdzięczny za sugestie Coś w ten deseń. Edytowane 13 Września 2020 przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 17.09.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Jeśli dasz izolację termiczną z wełny to wcale nie będzie się bardziej nagrzewać niż bez izolacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 18.09.2020 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 tak też mi się wydaje, iż pod taką blachę to tylko wełna. Interesuje mnie jak to jest wykonane (stelaż?) oraz ile sobie dekarze liczą za taką prace, jakoś mało informacji w internecie o wykonaniu takiej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzanna31 18.09.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 My się przymierzamy (chyba jeszcze w tym roku) do zrobienia elewacji wentylowanej. Z tym, że nie będziemy używać blachy tylko hpl ale sama technologia chyba podobna: stelaż + wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.09.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 HPL ? Co to takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzanna31 18.09.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 to płyty dekoracyjne alternatywa dla np. wstawek drewnopodobnych na elewacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 16.04.2021 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 ktoś może wykonywał u siebie taki kawałek elewacji i może mi podać +/- koszt samej robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 20.04.2021 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Dlaczego niby tylko na wełnie? Ja u siebie będę robić na styropianie zaciągniętym siatka. Na to stelaż i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 20.04.2021 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Muszą być fachowcy z tych dekarzy, aby zminimalizować trzaski przy zmianie temperatury. A to kosztuje, czas potrzebny na robociznę się znacznie wydłuża. A świadomość urody tego rozwiązania pomoże kiedy latem będziemy słyszeć trzaski schłodzonego dachu koło 3 w nocy i poranne koło 5 po rozgrzaniu. No i najmniej istotne koło południa. No i koniecznosc zagospodarowania kondensatu wilgoci pod tą blachą i najlepiej płyt z wełny bo ta zwykła źle zamontowana w pionie grawitacyjnie będzie ciągnąc w dół i fałdować zbierać tą wilgoć w siebie. Zatem precyzja wykonania aby tego wszystkiego uniknąć. DROGO jak ma być dobrze a nie szybko i tanio przy okazji dachu wykonane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 20.04.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 A powiedzcie mi, czy są jakieś kołki które dobrze przymocują przez styro szkielet z łat pod taką blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 06.05.2021 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.05.2021 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Dlaczego niby tylko na wełnie? Ja u siebie będę robić na styropianie zaciągniętym siatka. Na to stelaż i będzie git. A powiedzcie mi, czy są jakieś kołki które dobrze przymocują przez styro szkielet z łat pod taką blachę? Nie znam systemu elewacyjnego z okładziną który wykonuje się na styropianie i mocuje sie przez styropian. Ruszty mocuje się do ściany poprzez odpowiednie konsole, a do rusztów mocuje się elewacje z blachy , czy innego materiału. Ścianę ociepla się wełną- po zamontowaniu konsol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 25.05.2021 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 dokładnie tak jak napisał jajmar. Ruszt mocuje się za pmoca konsol do ściany między ruszt wełna, nasepnie wiatroizolacja , listwa dystansowa i dopiero blacha . Między blacha a węłną powinna być szczelina wentylowana tak by na powierzchni blachy nie wykraplała się para wodna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 24.01.2022 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 a ja mam pytanie jak zrobić blachę na rabek na elewacji styropian+siatka+tynk?Boki domu chciałbym pociągnąć blacha na rąbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jonaszbarabasz 07.02.2022 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 a ja mam pytanie jak zrobić blachę na rabek na elewacji styropian+siatka+tynk? Boki domu chciałbym pociągnąć blacha na rąbek Witam. I jak udało się znaleźć jakiś sposób na położenie tej blachy? Mam ten sam dylemat,chciałbym dolną część domu obłożyc blacha trapezowa i tez mam juz zrobiony styropian+siatka+klej. Troszkę wizja sie zmieniła odnosnie wykończenia domu i szukam jakiegoś rozwiązania żeby jakos to zgrać Moze ktos ma jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2022 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 a ja mam pytanie jak zrobić blachę na rabek na elewacji styropian+siatka+tynk? Boki domu chciałbym pociągnąć blacha na rąbek Może warto poczytać wątek w którym pisze się "swoje" pytanie? Piszesz w wątku w którym dwa razy to zostało napisane. Nie robi się tak tego jak pytasz. Poczytaj w necie pod hasłem "elewacje wentylowane". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts