Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa starego tarasu od spodu - jak to wykończyć?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o poradę jak najlepiej naprawić i wykończyć spodnią część tarasu zewnętrznego. Beton tarasu był popękany na wskroś i przeciekał. Został od góry profesjonalnie naprawiony, beton zszyty, pokryty żywica epoksydowa z zasypem. Natomiast spodnia część starego tynku przez wcześniejsze częste zalewanie wodą kruszyła się i pękała. Zerwałem wszystko co było luźne i zagruntowałem. I teraz mam pytanie, jak to najlepiej dalej wykończyć aby uzyskać w miarę gładką równą powierzchnię? Czym najlepiej wypełnić te największe ubytki (obrzutka i warstwa tynku?). Jak już wyrównam dziury i wyprowadzę płaszczyznę chciałbym zatopić siatkę aby wzmocnić całość i mieć to z głowy na dłuższy czas. Było by świetnie jakby ktoś mi doradził materiały konkretnych producentów najlepszych do tego zadania.

To będzie moja druga robótka remontowo-budowlana. Pierwsza, obrzutka i otynkowanie kawałka murku wyszło ładnie także teraz pora na trudniejsze zadanie :-)

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Załączam też zdjęcia tarasu.

Pozdrawiam,

Piotr

20200913_171246 (Medium).jpg

20200913_171303 (Medium).jpg

20200913_171312 (Medium).jpg

20200913_171317 (Medium).jpg

20200913_171338 (Medium).jpg

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

Zgodnie z wcześniejszą poradą, warto umożliwić dokładne wyschnięcie betonu i odprowadzenie wilgoci. Przed nałożeniem zaprawy rekomenduję dokładnie oczyścić stalowe belki i pomalować je najpierw podkładem antykorozyjnym Śnieżka Urekor S®, a następnie Emalią Chlorokauczukową Śnieżka Supermal®. Farby zabezpieczą stal przed korozją. Do wykończenia spodu tarasu rekomenduję gładź cementowo-polimerową Śnieżka Acryl-Putz® FD12 Fasada. Można ją zastosować zarówno do uzupełnienia ubytków, jak również wyrównania całej powierzchni. W pierwszą warstwę gładzi należy wtopić siatkę.

Kwestia tego wysychania dobrze powiedziana, lepiej trochę poczekać.

Ja bym zrobił tak:

stal oczyścić i pomalować farbą miniową. Większe dziury podrównał bym ceresitem cx15 albo czymś podobnym, dalej siatka z klejem na dwa razy. Na koniec można dać jakiś szlam utrament czy cr65 dla dodatkowego zabezpieczenia jakby gdzieś woda podcikała.