Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszkodzona okleina od producenta/montażysty

Recommended Posts

Hej

Chciałbym szanowne grono prosić o komentarz co do jakości okien na załączonych zdjęciach poniżej.

Okno tarasowe:

attachment.php?attachmentid=448155&d=1600104329

attachment.php?attachmentid=448146&d=1600102987

lepszej jakości zdjęcie https://zapodaj.net/16cf4a0b50633.jpg.html

na tym zdjeciu syfek pod okleina

attachment.php?attachmentid=448147&d=1600102987

lepszej jakości zdjęcie https://zapodaj.net/64e875bf88d2f.jpg.html

Na jednym oknie tarasowym potrójnym jest z 10 -15 tego typu uszczerbków

Okno kuchenne:

attachment.php?attachmentid=448151&d=1600103231

attachment.php?attachmentid=448150&d=1600103217

attachment.php?attachmentid=448152&d=1600103240

lepszej jakości zdjęcie https://zapodaj.net/0f60c5b08a3df.jpg.html

attachment.php?attachmentid=448153&d=1600103536

lepszej jakości zdjęcie https://zapodaj.net/a068365e8d752.jpg.html

tu jest troche mniej ale też z 5 rożnego rodzaju zadrapań okleiny.

Okno łazienkowe z haczącym okuciem o rame i ościeżnicę:

attachment.php?attachmentid=448154&d=1600103702

Sądze, że większość uszkodzeń powstała na produkcji ewentualanie wtrakcie transportu przy montażu znikoe prawdopodobieństo.

Co myślicie o takich oknach ??

pozdr

jacentyy

Edytowane przez jacentyy

Napiszę tak - w poszukiwaniu taniości wpadamy w pułapkę jakości.

Zaufanie do montażu sprawia, że mamy to co widzimy.

Przysłowia są mądrością narodu, powstały nie tak sobie, ale wynikły z wieloletnich doświadczeń i nasuwa się pytanie - gdzie byłeś jak montowali okna? Kto odebrał okna przed montażem? I zaraz po jego montażu? Nikt nie powie, że udało im się to zrobić w jeden dzień.

Przecież dostawca zrobi wszystko aby uniknąć odpowiedzialności za tak tandetne okna. Szkoda pieniędzy na tak posklejane profile.

Napiszę tak - w poszukiwaniu taniości wpadamy w pułapkę jakości.

Zaufanie do montażu sprawia, że mamy to co widzimy.

Przysłowia są mądrością narodu, powstały nie tak sobie, ale wynikły z wieloletnich doświadczeń i nasuwa się pytanie - gdzie byłeś jak montowali okna? Kto odebrał okna przed montażem? I zaraz po jego montażu? Nikt nie powie, że udało im się to zrobić w jeden dzień.

Przecież dostawca zrobi wszystko aby uniknąć odpowiedzialności za tak tandetne okna. Szkoda pieniędzy na tak posklejane profile.

Wcale nie były najtańsze, co do montażu to zdjecia są zrobione zaraz po montażu po ściagnieciu folii, ale to nie ma większego znaczenia w przypadku zapłaty za okna z góry , a nie znam żadnego sprzedawcy, który zamontuje okna bez zapłaty prawie 100% ceny za okna . Reklamacja drogą rekojmi została zgłoszona a i tak wydaje mi sie ze pozostanie nam sąd ... to nie nie pierwsze moje okna ,ale takie pierwsze :)

Jestem ciekaw co to za producent okien. Te narożniki jakby poucinane wyglądają mi na jakieś potężne uderzenia w transporcie.

Niestety słaby jak sie to okazało, nazwe podam w pozniejszym terminie

Edytowane przez jacentyy

Jestem ciekaw co to za producent okien. Te narożniki jakby poucinane wyglądają mi na jakieś potężne uderzenia w transporcie.

Część z tych uszkodzeń powstała przy szkleniu (narożniki listew przyszybyowych), inne musiały na etapie szklenia (np. rama skrzydła zaczepiona szybą) / składania w fabryce (np. przeciągnięcie rantem profila po krawędzi skrzyni transportowej do kształtowników.

Inne - jak obcięcia narożników to zwyczajna cecha okna. Taka technologia.

Wydaje się, że to można skutecznie ponaprawiać bez wymiany (nie wiem jak tylko te narożniki - słabo widać).

W ostateczności można wymieniać skrzydła o ile producent uzna, że jego renoma warta jest takich nieuzasadnionych wydatków.

Ps. Montaż i taki sposób podparcia na klinach nie jest wzorcowy. Pełno tu nieszczelności. To można wykonać lepiej.

^^

Obciecia narożników to rzeczywiście technologia , ale technologia jest taka, że tam po prostu jest brzydziej lub ładniej zgrzany kant -> w tym przypadku okleina zaczyna odchodzić i to nie jest zgodne z technologią. Niestety mam przeczucie, że okleinowanie odbyło sie na fabryce okien a nie taki profil przyszedł od porducenta profilli. A ta fabryka z samodzielnym okleinowaniem sobie nie radzi ....

dokładnieszje zdjęcie:

https://zapodaj.net/d369338943103.jpg.html

https://zapodaj.net/4be93bd355f72.jpg.html

co do gwarancji to włąsnie zeby nie zdać się na widzimisie producenta okien reklamacja została złożona na podsatwie rekojmii i tutaj moge sie nie zgodzić na "malowanie pisakiem" , mam prawo do produktu wolnego od wad fizycznych jakim jest uszkodzona dodatkowo płatna okleina

a co sądzisz o oknie łazienkowy tylko uchylnym ta blacha ma prawo jeździć po profilu ramy i skrzydła?

Edytowane przez jacentyy

Wydaje się, że nie powinno. Przynajmniej w tych, które montuję tak nie jest, ale to nie znaczy, że jakiś producent nie stosuje właśnie takiego specyficznego okucia jak u Ciebie. Tak się może bronić firma w sądzie, bo wygląda że nie zamierzasz szybko i polubownie załatwić tej sprawy.

Możesz prost znaleźć przyczynę sprawdzając czy rama nie jest wypchnięta na montaż: zmierz światło prześwitu po bokach i na środku i poznasz odpowiedź.

Więcej się nie wypowiem. Nie lubię szantaży na forum.