tosith 15.09.2020 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 (edytowane) Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Stanąłem ostatnio przed problemem wyboru styropianu na podłogę i ściany wewnętrzne w moim domu. Jak każdy zabiegany inwestor próbowałem w wolnym czasie znaleźć w internecie jakieś porady jaki styropian i z jakiej firmy zamówić. Styropian jest już u mnie i chciałem się podzielić kilkoma uwagami, które może komuś pomogą nie zdziwić się przy odbieraniu zamówienia . Gdy zacząłem przeszukiwać internet trafiłem oczywiście od razu na informacje jak to wszyscy oszukują i sprzedają styropian niezgodny z deklaracjami. Trafiłem również na przewijające się wszędzie w sieci informacje o programie Gwarantowany styropian uruchomionym przez stowarzyszenie producentów styropianu i że trzeba ważyć styropian. Wychodząc z założenia że styropian pewnie będzie oszukany, postanowiłem pójść w kierunku większej wytrzymałości na ściskanie, bo nawet jak będzie oszukany to może dalej nie będzie źle . Wybrałem do części mieszkalnej EPS100 i do garażu i kotłowni EPS200. Uprzedzając pytania niektórych, tak będę parkował tam czołgi piętrowo, conajmniej w trzech poziomach. Analizując oferty kilku producentów zdecydowałem się w końcu na firmę Swisspor. Zamawiałem różne grubości płyt ale takie, że wszystkie paczki powinny mieć 0,3m3 (oprócz jednej paczki styropianu o grubości 1cm, która powinna mieć 0,28m3). Gdy nosiłem i ustawiałem styropian rzuciły mi się w oczy duże różnice w wysokości paczek. Np. paczka płyt o grubości 2cm była o ponad 2cm niższa niż paczka płyt 10cm. Wyrywkowo pomierzyłem i poważyłem paczki. Z szybkich wyliczeń wyszło mi, że na całym zamówieniu zniknęło mi jakieś 0,64m3 czyli ponad dwie paczki wirtualnego styropianu . Ponieważ niektóre paczki nie osiągnęły też minimalnej wagi określonej w programie Gwarantowany styropian postanowiłem złożyć reklamację. Reklamacja została przez firmę Swisspor odrzucona, a wnioski z zamówienia są takie. 1. Nie zwracajcie szczególnej uwagi na to że kupujecie 0,3m3 styropianu w paczce bo tolerancja w grubości płyty jest +-2mm (raczej minus), więc np przy grubości płyty 2cm paczka może mieć 54cm wysokości zamiast 60cm i wszystko jest w porządku. Moje mają prawie 58cm więc mogę uważać się za szczęściarza . Nie ma też żadnego znaczenia że na fakturze macie napisaną objętość styropianu jaką kupujecie. Nie ma tyle i co nam pan zrobisz? Firma przerzuca po prostu na klienta, w ukryty sposób, straty spowodowane cięciem styropianu. 2. Program Gwarantowany styropian już nie istnieje i oprócz chyba Austrothermu, który dalej zamieszcza na opakowaniu minimalną wagę, nikt inny tego nie deklaruje i nie ma to znaczenia. Zostało tylko stowarzyszenie producentów styropianu które pewnie zajmuje się czymś niezwykle wzniosłym ale dla konsumenta jest całkiem nieprzydatne. Firma Swisspor w swoim piśmie wogóle nie odniosła się do wagi styropianu. 3. Firma Swisspor ciągle mi nie oddała paczki styropianu, który wzięła do niezwykle skomplikowanych pomiarów grubości płyt. Chyba muszę się upomnieć o swoją własność bo sami mogą nie wiedzieć, że jak bierze się czyjąś własność to należy ją oddać. Edytowane 15 Września 2020 przez tosith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosith 16.09.2020 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Dowiedziałem się dzisiaj, że moja paczka styropianu zostanie dostarczona razem z transportem do hurtowni w której kupowałem styropian. Więc czeka mnie jeszcze jechanie po nią, bo przecież mam namiar czasu. Wzięli ją ode mnie osobiście, szkoda że nie mogli już oddać w ten sam sposób. Pamiętajcie, że to wszystko co opisałem dotyczy firmy Swisspor. Na pewno są firmy, które lepiej traktują klientów, więc życzę udanych wyborów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 16.09.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Dzisiaj przy okazji cięcia płyt knaufa etixx sprawdziłem czy ma 120 cm, okazało się że niema było 119,7 cm , nie duża różnica ale widać że nawet z prasy może być różny. sprawdzę przy okazji inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosith 17.09.2020 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 W sumie to długości i szerokości płyt nie sprawdzałem bo nie chciałem już tracić na to więcej czasu. Sprawdzę z ciekawości jak będę miał chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts