cholo 15.09.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Dzień dobry,zwracam się z prośbą o opinię. Mam w projekcie dach jętkowy 40 stopni. Łaty są o rozmiarze 5x4 (już kupione - świerk suszony, strugany obustronnie) pod dachówkę ceramiczną (50 kg/m2).Rozstaw krokwi (8x20) w świetle od 80 cm do 113 cm (w miejscu gdzie są okna). Czy rozmiar łat nie jest zbyt mały w stosunku do maksymalnego rozstawu krokwi 113 cm, czy dach nie będzie falował? Pozdrawiam,robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 19.09.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 W maksymalnych rozpiętościach możesz dać podwójne łaty, albo kupić nowe o większym przekroju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cholo 26.09.2020 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 W maksymalnych rozpiętościach możesz dać podwójne łaty, albo kupić nowe o większym przekroju bardzo dziękuje za odpowiedź, chyba tak właśnie zrobię i dam podwójną np. co drugą/trzecią łatę, wydaje mi się, że to powinno wystarczyć? znalazłem kalkulator ugięcia, z którego wynika, że przynajmniej teoretycznie nie ma dużej różnicy pomiędzy rozmiarem 5x4 a 6x4 i biorąc pod uwagę rozkład masy i kąt nachylenia połaci ugięcie nie powinno przekraczać 1 mm - nie biorąc oczywiście pod uwagę dodatkowego obciążenia śniegiem itp. https://www.woodbin.com/calcs/sagulator/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.09.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Daj tam gdzie jest rozstaw krokwi 113cm łaty wieloprzęsłowe a przęsło 113cm daj jako przedskrajne lub środkowe a nie jako skrajne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cholo 27.09.2020 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 (edytowane) Daj tam gdzie jest rozstaw krokwi 113cm łaty wieloprzęsłowe a przęsło 113cm daj jako przedskrajne lub środkowe a nie jako skrajne. Duże szerokości są na szczęście w środku, tam gdzie okna (chodzi o to, żeby nie trzeba było stosować wymian) - zrobiłem schemat jak w załączniku. https://drive.google.com/file/d/1UHUjirbnj7Lgkqx55_UZPKAeoQuY4fbQ/view?usp=sharing Edytowane 27 Września 2020 przez cholo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.09.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Ewentualnie możesz lokalnie zamontować dwie łaty obok siebie tak by miały podwójną szerokość wzdłuż długości krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cholo 03.10.2020 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Ewentualnie możesz lokalnie zamontować dwie łaty obok siebie tak by miały podwójną szerokość wzdłuż długości krokwi. tak właśnie zrobię. dach już zakrokwiony i w związku z tym mam pytanie czy różnice wysokości krokwi około 5 do 10 mm pomiędzy sąsiadującymi krokwiami dla płaskiej dachówki (Braas Turmalin) to jest akceptowalna wartość - w sensie czy nie będzie widoczne falowanie połaci? generalnie jest ok, ale po środku jest jedna/dwie wyższe krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts