Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar łat

cholo

Recommended Posts

Dzień dobry,

zwracam się z prośbą o opinię.

Mam w projekcie dach jętkowy 40 stopni.

Łaty są o rozmiarze 5x4 (już kupione - świerk suszony, strugany obustronnie) pod dachówkę ceramiczną (50 kg/m2).

Rozstaw krokwi (8x20) w świetle od 80 cm do 113 cm (w miejscu gdzie są okna).

Czy rozmiar łat nie jest zbyt mały w stosunku do maksymalnego rozstawu krokwi 113 cm, czy dach nie będzie falował?

Pozdrawiam,

robert

W maksymalnych rozpiętościach możesz dać podwójne łaty, albo kupić nowe o większym przekroju

bardzo dziękuje za odpowiedź, chyba tak właśnie zrobię i dam podwójną np. co drugą/trzecią łatę, wydaje mi się, że to powinno wystarczyć?

znalazłem kalkulator ugięcia, z którego wynika, że przynajmniej teoretycznie nie ma dużej różnicy pomiędzy rozmiarem 5x4 a 6x4 i biorąc pod uwagę rozkład masy i kąt nachylenia połaci ugięcie nie powinno przekraczać 1 mm - nie biorąc oczywiście pod uwagę dodatkowego obciążenia śniegiem itp.

https://www.woodbin.com/calcs/sagulator/

Daj tam gdzie jest rozstaw krokwi 113cm łaty wieloprzęsłowe a przęsło 113cm daj jako przedskrajne lub środkowe a nie jako skrajne.

Duże szerokości są na szczęście w środku, tam gdzie okna (chodzi o to, żeby nie trzeba było stosować wymian) - zrobiłem schemat jak w załączniku.

https://drive.google.com/file/d/1UHUjirbnj7Lgkqx55_UZPKAeoQuY4fbQ/view?usp=sharing

dach.jpg

Edytowane przez cholo

Ewentualnie możesz lokalnie zamontować dwie łaty obok siebie tak by miały podwójną szerokość wzdłuż długości krokwi.

tak właśnie zrobię.

dach już zakrokwiony i w związku z tym mam pytanie czy różnice wysokości krokwi około 5 do 10 mm pomiędzy sąsiadującymi krokwiami dla płaskiej dachówki (Braas Turmalin) to jest akceptowalna wartość - w sensie czy nie będzie widoczne falowanie połaci?

generalnie jest ok, ale po środku jest jedna/dwie wyższe krokwie.