Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy MAPEI - dziurki, reklamacja?

Recommended Posts

Witam,

mam problem z tynkiem Mapei SILANCOLOR TONACHINO 1,5mm. Po wyschnięciu tynku pojawily niezliczone dziurki:

https://photos.app.goo.gl/K458iU8gSfXzpRSf9

Całość elewacji została wykonana zgodnie z zaleceniami MAPEI - zostały użyte tylko ich produkty, tak aby nikt się nie przyczepił, że został "złamany" system.

Obejrzałem kilka innych elewacji (różnych producentów) i nigdzie nie zaobserwowałem dziurek aż w takiej ilości (czasami zdarzały się sporadyczne dziurki). Wstępnie kontaktowałem się (telefonicznie) z przedstawicielem MAPEI i Pan odpowiedział mi, że ten tynk "tak ma", że to jest w zupełności normalne i nie ma za bardzo podstaw do reklamacji. Proszę Was o opinię na ten temat, może ktoś z Was miał taki problem, bo nie do końca jestem przekonany, że tak powinno to wyglądać. Pomijając kwestię estetyki obawiam się, że w tych dziurkach może gromadzić się woda co w zimie może mieć opłakane skutki.

Pozdrawiam.

Tylko raz spotkałem się z czymś podobnym, po intensywnym wymieszaniu tynku dostało się w jego strukturę bardzo dużo powietrza i po ułożeniu powstały takie otworki. Majster się zorientował i potem po każdorazowym mieszaniu stukał w wiadro gumowym młotkiem.

Ps

Ścianę z otworkami pomalowano farbą elewacyjną, tynk nie był takiego jak Twój producenta.

• Like 1

kilka razy sie z tym spotkalem i przyczyny sa 2 z tego co mi wiadomo:

1 - wlasnie jak CityMagic pisze - wykonawa napowietrzyl mieszajac, dlatego miesza sie mieszadlem wolnoobrotowym a nie napieprza wiertarka

2 - w samym tynku jest za duzo substancji napowietrzajacych

reklamacja - napisza ci , ze to nie wplywa na jakosc powloki i albo:

a) zaproponuja farbe na przemalowanie

b) nic nie zaproponuja

jednym slowem - maks co uzyskasz - farbe gratis jak sie postarasz lub Twoj dystrybutor. i trzeba sobie przemalowac i bedzie ok.

i wlasnie dlatego ja sie przerzucilem na TNB :D

• Like 1

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Wynika z tego, że wykonawca najprawdopodobniej spartolił robotę bo nigdzie indziej nie widziałem aby ktoś miał taki problem jak ja - jeśli byłaby to wina tynku to raczej temat by się już pojawił niejednokrotnie (przynajmniej ja rak to rozumiem :rolleyes: ).

niekoniecznie.

Dana partia tynku mogla trafic "gdzies w swiat"

ktos mogl tego nie zauwazyc (czesto tak jest)

niekoniecznie jak ktos zauwazyl - trafilo to na forum :D

te partie produkcyjne tynku wcale nie są jakieś duże. To kilka palet w jednym cyklu produkcyjnym.

wiec nie zawsze wykonawca wszystkiemu winien.