Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena SSO

Korba-dawid

Recommended Posts

Witam.

Jestem nowy na forum, ale mam do was prośbę i pytanie odnośnie wyceny robocizny za SSO.

Rejon województwo pomorskie.

Projekt: https://www.extradom.pl/projekt-domu-ka16-ver1-PKT1026

Zmiany : strop monolit zamiast Teriva. Likwidacja komina i kominka. Będzie wentylacja mechaniczna z Rekuperacja. Ogrzewanie podłogowe powietrzna pompa ciepła. Nie wiem jeszcze czy zostawić ten komin spalinowy w kotłowni.

6e26ace5459dcf80med.jpg

Proszę was o opinię. :roll:

Wydaje mi się że to tanio, co prawda ja mam większy dom / opis w stopce/ budowany w 2015 r , koszt SSO 57 tyś , teraz kolega budował dom podobny do Twojego , wielkościowo , ta sama ekipa i zapłacił ponad 70 tyś a na pewno miał lepsze warunki glebowe niż my. Za sam poziom zero zapłaciłem 25000 / miałem dziurę wykopaną jak pod basen olimpijski , stopy na 120 ławy na 80 cm, zbrojenia tyle co na dwa domy ale to inna historia.

po Czyjej stronie koparka i inny sprzęt ? deski szalunkowe , stemple itp aha widzę że szalunki wypożyczone ale czy wszystkie ?

Generalnie cena bardzo dobra wg mnie pytanie co to za ekipa czy w miarę spolegliwa i dobra , żeby ściany były równe , kąty wyprowadzone

Ekipa z polecenia. Budowali u paru znajomych. Byli zadowoleni. Ja w sprawach budowlanych jestem kompletny laik. Opieram się tylko na internetowej wiedzy teoretycznej. Czyli dopytać po której stronie koparki, stemple i wszystkie szalunki? Coś jeszcze? Żeby potem się nie zdziwić. Dzięki za odpowiedź.

Także twierdze że obecnie to dobra cena - owszem, wszystko zależy od regionu, ale cały czas mamy tendencje rosnącą. U mnie w okolicy 35-45 tys liczy sobie ekipa za parterówke do 100m2, najlepiej z drewnianym stropem. Jeśli jesteś pewien ekipy to śmiało brać, taniej nie będzie.

I tak jak już wiesz dopytaj o różne dodatkowe rzeczy jak koparka, rusztowania itp - żeby się nie okazało ze na wieniec, szczyty i więźbę potrzeba rusztowań za parę stówek albo lepiej.

Także mogę powiedzieć, że to dobra cena, przynajmniej tak wygląda wstępnie.

U mnie za domek 119 m2 pow. użytkowej (dom z poddaszem, dach dwuspadowy ) + garaż w bryle 22 m2 za stan surowy bez dachu wychodzi robocizna 66.900 - Śląsk. Ale z mojej strony jest tylko zapewnienie wody i prądu.

Co musiałbyś jeszcze doliczyć, uzgodnić:

1) Kierownika budowy

2) Geodetę do wytyczenia budynku

3) Narzędzia - betoniarki, zagęszczarki itp.

3) Koparkę do wykopu i późniejszego zasypania, obsypania budynku

4) Izolacja ław i fundamentów nie jest także nigdzie uwzględniona

5) Drenaż jeśli potrzebny

6) Wyprowadzenia do wody, kanalizacji, prądu - przepusty w fundamentach

Później oczywiście jeszcze:

7) Wykończenie dachu i komina jeśli będzie: okna, rynny, oblachowania, heblowanie, malowanie itp.