Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie kuchni do salonu bez zgody spółdzielni

izi66

Recommended Posts

a co Ty Kazein radzisz poza cytowanymi orzeczeniami i interpretacjami ? ( takimi, czy innymi )

Po raz trzeci powtarza - spełnić żądanie właściciela nieruchomości i doprowadzić do stanu pierwotnego (łamanie w wezwaniu nie jest dla mnie "lub" lecz "i" - ale faktycznie to nie jest oczywiste).

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po raz trzeci powtarza - spełnić żądanie właściciela nieruchomości i doprowadzić do stanu pierwotnego (łamanie w wezwaniu nie jest dla mnie "lub" lecz "i" - ale faktycznie to nie jest oczywiste).

Ale my nie chcemy przywracać do stanu pierwotnego (to by była już ostateczność), po to napisałam ten post, żeby Was się poradzić co można jeszcze zrobić, żeby odbyło się to z literą prawa. Mąż był w spółdzielni i powiedziano mu, że w sporadycznych przypadkach wyrażają zgodę na takie przeniesienie, ale w jakie to przypadki to już nie powiedział.

Ale my nie chcemy przywracać do stanu pierwotnego (to by była już ostateczność)

To pozostaje przekonać spółdzielnię, żeby się zgodziła i ustalić zasady. Opinie ekspertów nie mają większego znaczenia, bo choćby SN uznał, że z punktu widzenia PB jest OK, to właściciel może dalej domagać się przywrócenia stanu poprzedniego.

Wojowanie tylko zmniejsza szanse (o ile w ogóle jakieś są) na dogadanie się z właścicielem nieruchomości.

A orientujecie się czy jeśli zrobię kratkę wentylacyjną w meblach oraz w okapie zainstaluję filtr węglowy, więc będzie to okap zamknięty i nie będzie wtedy podłączony do wentylacji w łazience to to będzie zgodne z przepisami?

nie będzie zgodnie z przepisami. Przecież napisałem :

" W przypadku zastosowania okapu kuchennego w kuchni lub w aneksie kuchennym, należy zapewnić podłączenie tego okapu do odrębnego przewodu kominowego. "

druga " kratka " - dla wentylacji pomieszczenia kuchni, przy czym nie można łączyć wentylacji grawitacyjnej kuchni z łazienką.

A orientujecie się czy jeśli zrobię kratkę wentylacyjną w meblach oraz w okapie zainstaluję filtr węglowy, więc będzie to okap zamknięty i nie będzie wtedy podłączony do wentylacji w łazience to to będzie zgodne z przepisami?

Obieg powietrza z okapu będzie zamknięty czyli nie będzie wylot z okapu podłączony na zewnątrz (do komina, innej kratki itp.) tylko będzie "wiał" do kuchni?

Czyli będzie filtrował powietrze wewnątrz kuchni?

Obieg powietrza z okapu będzie zamknięty czyli nie będzie wylot z okapu podłączony na zewnątrz (do komina, innej kratki itp.) tylko będzie "wiał" do kuchni?

Czyli będzie filtrował powietrze wewnątrz kuchni?

jak nie ma dodatkowego przewodu went. grawitacyjnej, to już raczej wyjścia nie ma, tylko zastosować okap z filtrem ( i często go wymieniać ) co nie jest szczęśliwym rozwiązaniem. Nie zmienia to faktu stosowania " W przypadku zastosowania okapu kuchennego w kuchni .... "

jak nie ma dodatkowego przewodu went. grawitacyjnej, to już raczej wyjścia nie ma, tylko zastosować okap z filtrem ( i często go wymieniać ) co nie jest szczęśliwym rozwiązaniem. Nie zmienia to faktu stosowania " W przypadku zastosowania okapu kuchennego w kuchni .... "

To może nie jest okap a wentylator z filtrem? ;)

Czyli jest to pochłaniacz :)

Edytowane przez d7d

Powracając do cytowanego tekstu przez izi66, w piśmie Spółdzielni jest określenie :

„Brak jest możliwości prawnych, aby Spółdzielnia mogła przyzwolić na funkcjonowanie lokali, w których dokonano zmian niezgodnych z obowiązującymi przepisami. ”

„ niezgodnością ” o której piszą jest zapewnienie wentylacji zgodnej z § 93. WT_Warunków Technicznych :

4. W mieszkaniu wielopokojowym dopuszcza się stosowanie aneksu kuchennego w pokoju przeznaczonym na pobyt dzienny pod warunkiem zastosowania w tym aneksie wentylacji.

5. W przypadku zastosowania okapu kuchennego w kuchni lub w aneksie kuchennym, należy zapewnić podłączenie tego okapu do odrębnego przewodu kominowego.

Ad.4 - mówi że kuchnia powinna mieć odpowiednią wentylację ( nawiew / wywiew powietrza dający taką a nie inną wymianę powietrza w pomieszczeniu )

Ad.5 – mówi o jeszcze jednym ( dodatkowym ) „ odrębnym ” kanale wentylacji grawitacyjnej w przypadku zastosowania okapu kuchennego.

jw. zgodnie z PN, zasadami sztuki, itd.

- bez spełnienia tych warunków technicznych, kuchnia nie ma prawa funkcjonować ( chyba ze z wentylacją mechaniczną ), stąd w piśmie „ przywrócenie lokalu mieszkalnego do stanu pierwotnego/zgodnego z przepisami prawa ”, poza tym, że Spółdzielnia nie została powiadomiona o zmianach wcześniej, a faktycznie jako Zarządca ma „obowiązek … zapewnienia użytkowania obiektu zgodnie z obowiązującymi przepisami techniczno-budowlanymi w sposób zapewniający m.in. bezpieczeństwo użytkowania ” ( użytkownika )

odpisałem izi66, aby zapukać do projektanta z uprawnieniami i spróbować poszukać tych dodatkowych „kratek” wentylacyjnych lub wydać np. rozwiązanie zamienne ( może odstępstwo od przepisów ? ),

a co Ty Kazein radzisz poza cytowanymi orzeczeniami i interpretacjami ? ( takimi, czy innymi )

No dobrze, a w takim razie można zastosować tą wentylację mechaniczną albo w ogóle zrezygnować z okapu? (skoro w przepisach mowa, że musi być podłączony do odrębnego kanału wentylacyjnego)

Jesteśmy po rozmowie z członkiem zarządu spółdzielni. Poradzono nam, żeby zainstalować kratkę wentylacyjną i że możemy spróbować z okapem na filtr węglowy. Mamy napisać jeszcze, że remont był zrobiony w celu polepszenia warunków mieszkaniowych.

Jesteśmy w trakcie tych prac i po nich chcielibyśmy zaprosić eksperta od wentylacji, na razie jednak trudno z nim. (Nie wiem czy w naszym mieście wszyscy są w spółce ze spółdzielnią).

Z prawnika na razie zrezygnowałam,bo zobaczę co mi odpisze spółdzielnia, a jeśli się uda dogadać to byłoby fajnie, a jak nie to wtedy będę się z nim kontaktować.

Jesteśmy po rozmowie z członkiem zarządu spółdzielni. Poradzono nam, żeby zainstalować kratkę wentylacyjną i że możemy spróbować z okapem na filtr węglowy. Mamy napisać jeszcze, że remont był zrobiony w celu polepszenia warunków mieszkaniowych.

Gdzie macie zamontować kratkę wentylacyjną?

Filtr węglowy niczego nie zmienia w sprawie podłączenia okapu.

Poczytaj

https://globalo.pl/jaki-okap-kuchenny-do-bloku/

Gdzie macie zamontować kratkę wentylacyjną?

Filtr węglowy niczego nie zmienia w sprawie podłączenia okapu.

Poczytaj

https://globalo.pl/jaki-okap-kuchenny-do-bloku/

Przeczytałam:

"Jaki okap kuchenny do bloku – podsumowanie

Na koniec w skrócie przedstawimy najważniejsze informacje zawarte w poradniku:

- okapy kuchenne pracują w trybie wyciągu (obieg otwarty) lub pochłaniacza (obieg zamknięty)

- w bloku zawsze można zamontować pochłaniacz - jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań (przewidziano osobny kanał wentylacyjny)

– zalecanym okapem kuchennym do bloku jest wyciąg

- gdy w bloku funkcjonuje wyłącznie wentylacja grawitacyjna (naturalna), montaż okapu w trybie wyciągu jest niemożliwy

-przed zakupem i montażem okapu, zawsze sprawdź regulamin spółdzielni i skonsultuj decyzję ze specjalistą"

Więc ja mam pochłaniacz i napisane jest, że "w bloku można zawsze zamontować pochłaniacz"

Pochłaniacz czyli nie odprowadzasz powietrza do komina i nie odprowadzasz w inny sposób na zewnątrz kuchni czy mieszkania

Masz pochłaniacz - nie ma problemu.

Masz okap - masz problem.

Wcześniej pisałaś że masz okap w domyśle w obiegu otwartym.

Bo ja już w tym wszystkim sama się gubię.Był wcześniej okap, bo był podpięty pod wentylację łazienkową. Teraz już zlikwidowaliśmy tą rurę (nie będzie połączenia z wentylacją łazienkową) i kupiłam ten filtr węglowy i go zainstaluję.

Wy siedzicie w tym wszystkim, znacie się fachowo, a ja kobieta nie bardzo

Bo ja już w tym wszystkim sama się gubię.Był wcześniej okap, bo był podpięty pod wentylację łazienkową. Teraz już zlikwidowaliśmy tą rurę (nie będzie połączenia z wentylacją łazienkową) i kupiłam ten filtr węglowy i go zainstaluję.

Wy siedzicie w tym wszystkim, znacie się fachowo, a ja kobieta nie bardzo

Okap który nie jest podłączony do wentylacji czy innego komina nie jest problemem.

Okap jw. który dodatkowo na filtr węglowy (lub inny) jest pochłaniaczem i taki też możesz używać w swoim mieszkaniu.\Ale nie możesz go podłączyć do komina / wentylacji.

A może nie myśleć jednotorowo i zamiast wyciągu od góry zrobić wyciąg blatowy, ciekawe w jakiej odległości od kuchenki jest ściana zewnętrzna,

https://www.google.com/search?q=wyciąg+blatowy&client=opera&hs=cHR&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiUztfYkIbsAhWPGewKHbxCDHQQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1326&bih=658

można poprowadzić kanał wywiewny np niskoprofilowy za szafkami do ściany zewnętrznej.

Nic już nie będzie podłączone do wentylacji.

Niestety ten wyciąg blatowy nie zmieści nam się (kilka cm jest od płyty do ściany).

Do wentylacji nie, do dziury w ścianie może, a spółdzielnia pozostał w XIX wieku z rozwiązaniami technicznymi więc się nawet nie odniesie bo dla nich wyciąg blatowy to UFO.