hipodrom 15.09.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 (edytowane) Poniższy plan to generalny remont starego domu. Dom parterowy z płaskim dachem, 150mkw. Planuję ogrzewać / dogrzewać dom klimatyzacją. Głównym źródłem mają być kable grzewcze i grzanie drugą taryfą. Jeszcze nie wiem jaką taryfę będę miał (pewnie na przestrzeni lat będzie się to zmieniać) więc liczę się z tym, że np. nie będę miał okienka dziennego. Wtedy chciałbym przede wszystkim w ciągu dnia grzać klimą. W okresach przejściowych, może tylko będę grzać klimą a nie kablami - zależnie czy nadmuchiwane powietrze będzie mi bardzo przeszkadzało. Myślałem, że w takim przypadku może fajna byłaby klimatyzacja kanałowa, ale chyba nie chcę aż tak w to inwestować, poza tym nie chcę kolejnego systemu, który będzie siedział w mojej głowie i męczył mnie czy na pewno kanały są odgrzybione, nie wpadają w rezonans itd. No i kanały są duże, musiałbym opuścić sufit podwieszany. Wg OZC z buildeska roczne zapotrzebowanie na energię użytkową na potrzeby ogrzewania i wentylacji QH+W to 6828kWh/rok ( EUCO+W = 45,37 [kWh/m² rok] ). W najgorszym miesiącu grudniu, zapotrzebowanie to 1801kWh. Powiedzmy, że klima chodziłaby non-stop, czyli 744h, zatem potrzebowałbym 2.4kW. Dodatkowo, w łazienkach pewnie będą odpalone kable, czyli odpada nam około 10% kubatury, liczmy więc 2.2 kW. Zakładam jednak, że na jakimś etapie życia będę miał okienko dzienne, które będę chciał wykorzystać - wtedy większa moc klimy się przyda - załóżmy więc że interesuje mnie klima około 4-5kW. Pytania: 1. Czy lepiej założyć jednego splita czy dwa splity na tej powierzchni (150 mkw)? 2. Gdzie umieścić jednego splita / dwa splity? Myślałem, że jeśli jeden split to w miejscu "D" , jeśli dwa splity to chyba "A" i "C". 3. Czy dobrze myślę, że jeśli 1 split to jakieś 4.5kW a dwa splity to 2x 2.5kW? 4. Jeśli dwa splity, to może warto jeden umieścić niżej (np. 60cm od sufitu) - i ten split byłby bardziej na grzanie, a drugi, wyższy bardziej na chłodzenie na lato? Boję się, że ten niższy będzie wiał na twarz 5. Chyba lepiej mieć dwa splity niż multisplit? Taniej, i zawsze jeśli się coś zepsuje to drugi powinien działać. 6. Jednostki zewnętrzne planuję wrzucić na dach płaski. Rozumiem, że będę musiał poprowadzić rurki z jednostek wewnętrznych do kanalizacji. 7. Inne uwagi mile widziane Edytowane 15 Września 2020 przez hipodrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts