Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Taki dom ma jedną wadę: ściany nie akumulują ciepła, zatem po otwarciu drzwi lub okna ciepłe powietrze szybko ucieka i trzeba je ponownie ogrzewać. W przypadku ścian z materiałów ceramicznych oddają one ciepło, co znacznie to przyspiesza. Poza tym mało jest firm, które potrafią poprawnie budować domy ze styropianu. Często zdarza się, że korekty poziomu dokonuje się po kolejnej warstwie pustaków poprzez ich uniesienie. W ten sposób powstaje szczelina, która po zalaniu betonem jest idealnym mostkiem cieplnym.

A czy wziąłeś pod uwagę to, że te ściany z np. ceramiki najpierw trzeba nagrzać i ile "czasu" to kosztuje? Perpetum mobile jeszcze nikt nie wymyślił. No może nasi politycy.Oni maja w sobie taki potencjał twórczy, że są bliscy tego.

Co do poziomów ścian w Termomurze to ja osobiście robiłem inaczej. Nie podnosiłem klocków tylko je podcinałem.

I jeszcze jedna uwaga dosyć ważna. Te klocki na prawdę są robione dokładnie. Podcinałem TYLKO pierwszą warstwę tę przy ziemi. Tylko dlatego,że fundament był lany w grunt i specjalnie nie wyrównywałem go od góry(nie ma główki).Klocki idą od samego gruntu.

Szkoda że nie chcecie, ja mieszkam już 5 lat i jest mi dobrze, ciepło, bez wilgoci i przede wszystkim tanio. Okres grzewczy w tym sezonie trwał - powtarzam "trwał" od 5.12.2002 do 28.02.2003.

czyli 3 miesiące. Cena ogrzewania w tym czasie 200,-zł/m-c za gaz

w tym gotowanie i ciepła woda. Teraz zostanie tylko ogrzewanie kominkiem.Hej pozdrawiam wszystkich niedowiarków i przeciwników.

Szkoda że nie chcecie, ja mieszkam już 5 lat i jest mi dobrze, ciepło, bez wilgoci i przede wszystkim tanio. Okres grzewczy w tym sezonie trwał - powtarzam "trwał" od 5.12.2002 do 28.02.2003.

czyli 3 miesiące. Cena ogrzewania w tym czasie 200,-zł/m-c za gaz

w tym gotowanie i ciepła woda. Teraz zostanie tylko ogrzewanie kominkiem.Hej pozdrawiam wszystkich niedowiarków i przeciwników.

Może to o co zapytam po tak szumnej dyskusji wyda się śmieszne, ale czy ktoś słyszał o projektach gotowych garazu wolnostojącego w technologii styr-bet thermomur. Tak sobie myslę - koszt atrakcyjny, od zewnatrz można zarzucić kasycznie jak scianę dwuwarstwową, a od środka - jak ktoś wytrzyma estetycznie moze zostac na surowo. Jeśli technologia jaest taka ciepła - to mam komfort korzystania z garazu bez podciągania ogrzewania. A i pzry okazji jak ktoś ma AC to i ryzyko spalenia ulubionych czterech kółek można wytrzymać

Co Wy na to?

Co do nie wykanczania srodka garazu to raczej podjabym inna decyzje.Lepiej to oklejic karton gipsem lup plyta drewniana -drewnopodobna.Styropian jest wrazliny na wszelkie produkty pochodzenia typu smola i pod ich wplywam rozpuszcza sie,a jak wiadomo w garazy taki produkt zawsze i napewno sie znajdzie.

Zycze powodzienia w budowaniu i napis cos jak wybudujesz.

Do pltyty g-k sa specjalne kolki wytrzymujace 50kg lub dlugie kolki i wkrecenie w beton (steropiany jest 3cm + 15 betony +3 styrop+15 betonu itp, mozna bez trudu trafi no chyba ze ma sie pecha) jesli to bedzie plyta drewnocotam to nie widze zadnego problemu.Ostatecznie mozna zastosowac plyty farmacel(chyba tak to sie pisze) lub postawic szafki stojace.

• 1 month później...

Poczytałem i wyciągnąłem wnioski. Po pierwsze, negatywnie piszą ludzie, którzy nie budowali w tej technologi a opinie pozytywne ci co mają i mieszkają. Tak więc jasne jest, że protesty wynikają z niewiedzy i obawy przed nowym. Idiotyzmy o pożarach każdy myślący człowiek sam odrzuci. Jeśli zaś chodzi o tornada to wybaczcie... Żyjemy w Polsce i takie kataklizmy to wyjątkowe styuacje. Równie dobrze możnaby się obawiać trzęsienia ziemi (a co? może nie możliwe?) jak i wybuchu wulkanu. Co do sprzedaży domu to to też lekka przesada. Skoro dom, który chcę wybudowac o powierzchni około 120 metrów będzie tańszy niż mieszkanie w blokach o powierzchni 70 metrów to o czym mówimy? Jestem już niemal przekonany to tego rodzaju budowy. Chętnie przeczytałbym więcej opini na ten temat. Czy ktoś z Was mógłby wysłać mi swoje spostrzeżenia na adres e-mail? Co kupić, jakie czekają niespodzianki na budującego? Jakieś przybliżone koszty materiałów i na co jeszcze trzeba wydać mimo własnej pracy? Może również poradzili byście mi jaki rodzaj ogrzewania zastosowac? Post w którym kolega pisał, że roczne ogrzewanie olejowe kosztowało go 1400 zł. brzmi pięknie! Pomożecie? :smile:

Jesli tak to z góry dziękuję.

maro.

[email protected]

No to możemy Was dodatkowo uspokoić. Lada miesiąc wyjdziemy na rynek z propozycją małej zmiany w technologii styropianowej.

Zauważcie, że większość uwag wynika z tego, że styropian jest w środku i na zewnątrz budynku - oddychanie ścian, pożary, skraplanie się wody, wieszanie obrazków i szafek i wiele innych.

Trzeba zamienić styropian w środku innym sensownym materiałem i będzie po problemie.

Wiemy już co i jak zrobić. Dzięki temu wychodzi nam, że w 4 do 6-ciu tygodni postawimy dom za niecałe 1000 zł za m2 stan surowy zamknięty z instalacjami, bez podłóg i białego montażu.

Uwaga - producenci cegieł już nas ścigają.

Niedawno moj znajomy zasugerowal, ze w scianach i stropach domow z bloczkow styropianowych moga gromadzic sie ladunki elektostatyczne, co z kolei wplywa negatywnie na samopoczucie osob wewnatrz. Bajka to czy prawda? Jakie sa Wasze doswiadczenia?

Nie lubię gdy ktoś pisze bzdury ,a za takie uważam 200 zł z miesiąc ogrzewania domu chyba ,że dom ma 50 m2,ogrzewany jest latem,lub nie ma okien itp itd.Apeluję o więcej szacunku dla czytających(niestety słowo bzdury jest najdelikatniejszym jakie mi przyszło do głowy).

Nie lubię gdy ktoś pisze bzdury ,a za takie uważam 200 zł z miesiąc ogrzewania domu chyba ,że dom ma 50 m2,ogrzewany jest latem,lub nie ma okien itp itd.Apeluję o więcej szacunku dla czytających(niestety słowo bzdury jest najdelikatniejszym jakie mi przyszło do głowy).