Gość 10.04.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Do Anonimowego wyżej. Jeżeli za bzdury uważasz rachunki za gaz z gazowni to już twoja sprawa. Mieszkam w budynku wybudowanym w systemie thermomur i ogrzanie takiego domu czyli: 150 m2 parter + poddasze użytkowe, ogrzewanie podłogowe, + ciepła woda + kuchnia gazowa wyniosło mnie: Zima 2001/2002: okres grzewczy gazem od 16.10.2001 do 22.04.2002 kwota za gaz: 1331,47zł :6 m-cy+ 220zł/m-c.Natomiast ta zima jak już wcześniej pisałam zaczęła się trochę później i okres grzewczy gazem trwał u nas od 5.12.2002 do 28.02.2003r czyli praktycznie 3 miesiące i wyliczenia są następujące: 654,51zł : 3 = 218,17 zł/m-cMoże kogoś zdziwi tak dokładne wyliczenia, ale jestem osobą dokładną ,skrupulatną i każdy rok w ten sposób rozliczam. Robię to dla swojej wiadomości, chociaż widzę że czasami przydaje się to i do innych celów.Chcę jeszcze dodać,żeby nie było podejrzeń że poza sezonem grzewczym gazem siedzimy w zimnym domu. W okresie przejściowym dom dogrzewamy drewnem w kominku.Acha, przepraszam że piszę jako anonimowa, ale niestety nie potrafię się zalogować, zapisać. Ulka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Dom z BK ściany zewnętrzne 36,5cm na klej nie otynkowany, 85m2 pow. użytkowej Piec Ferroli Domina 24. W okresie od 28.X.02 do 28.III.03 zapłaciłem 1890.00zł temp w domu +20. Jestem rozczarowany!!!!!!!!!!! wszystkimi zachwalanymi rzeczami od materałów budowlanych do urządzeń grzewczych.Gdzie może być błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Tylko ściana dwuwarstwowa może Ciebie uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 11.04.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Czyli ocieplać jednowarstwową, dobrze zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 11.04.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Jeśli anonimowy wyżej nie lubi, gdy się pisze bzdury, to niech sam nie pisze. Bo jak inaczej nazwać jego pisanie?Sam mieszkam w styropianowcu już trzy lata i mam bardzo pozytywne wrażenia.Pozdrawiam Ulkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.05.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Ja też myślałem, że styropianowiec to bzdura. Ale w końcu to ludzie budują z bk czy ceramiki i potem oklejają to styropianem. To jaka różnica ? Ja ma dom z bk i będzie chyba styropian. Więc tak naprawdę to styropianowce nie są najgorsze. Tylko ludzie lubią słuchać, że to co oni wybrali jest najlepsze, ich domy najładniejsze, oni najpiękniejsi. Pozdrawiam styropianowców z mojego bk. PS. Codziennnie oglądam budowę styropianowca. Facetowi brakło chyba kasy i dom stoi już 2 lata. Obawiam się że jak coś nie zrobi to mu się ten styropian utleni od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 01.06.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Mój projekt był z założenia w technologii termomuru.Nie zdecydowaliśmy się jednak na to, budujemy z ytonga. Ale ocieplamy oczywiście styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Kwestię palności styropianu i zagrozenia jakie stanowi w czasie pozaru należałoby jednoznacznie opisać w MURATORZE. Najlepiej jak wypowiedzieliby się na ten temat na łamach MURATORA strażacy /ale nie na zasadzie artykułu sponsorowanego/Problem palności styropianu poruszano w wielu opiniach i słusznie budzi on emocje. Jednak skłaniam się do negatywnych ocen styropianu w budownictwie, a szczególnie gdy stanowi on zewnętrzne warstwy ściany lub stropu. PALNOŚĆ I TOKSYCZNOŚĆ, wydzielanych pod wpływem podwyższonej teemperatury gazów, styropianu nie podlega dyskusji.Nie sprawdzajcie tego zapałką, ale wrzućcie kawał styropianu do ogniska, nawet kładąc go na płycie kartonowogipsowej i troche poczekajcie. Po tym eksperymencie wyobraście sobie pożar budynku. Pamiętacie pożar na początku 2003r w którym zgineli, zabezpieczeni maskami i aparatami powietrznymi, strazacy- w tamtym mieszkaniu były kasetony styropianowe na suficie/ a one mają zaledwie kilka mm. grubości/.Budując dom nie myślimy o katastrofach, ale po co niepotrzebnie ryzykować. Jeżeli już ktoś bardzo lubi i chce styropian niech obłoży nim dom z zewnątrz.Mieszkańcy polistyrenowych puszek, życzę Wam częstych i długich urlopów, abyście nie zapomnieli jak mieszka się w otoczeniu naturalnych materiałów, chłodnego muru czy bala w lecie, emitującego przyjemne ciepło w zimie. Mur to nie tylko bariera dla ciepła,to także utrzymywanie stabilnego mikroklimatu w mieszkaniu dzięki akumulacji energi i akumulacji wilgoci. Wysokość opłat za ogrzewanie może być równie mała w innych technologiach, nawet tańszych. A nawet jeżeli kotoś płaci trochę więcej to mikroklimat i bezpieczeństwo sa tego warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_ania 11.07.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 A JA MAM TAKI DOM!!!!I, co więcej, jestem zadowolona. Oczywiście, wentylacja mechaniczna jest konieczna, ale w połaczeniu z rekuperatorem (odzysk ciepła) daje duże oszczędności na ogrzewaniu. Technologia jest prosta, chociaż (wbrew tutejszym opiniom) nietania. Mam neitypowa sytuację, bo mój dom ma niewiele kątów prostych, i przy zastosowaniu jakiegokolwiek innego materiału czekałoby mnie (albo murarzy) cięcie bloczków. a tak są styropianowe pustaki zawiasowe, ustawia się więc dowolny kat! AA! I taki dom koniecznie trzeba otynkować, nie tylko ze względów estetycznych, ale przede wszystkim ze względu na trwałość i przenikalność cieplna materiału (styropian sie utleni). O każdym materiale trzeba dużo wiedzieć, żeby z niego budować. Niewiele spotkałam wypowiedzi osoób, które naprawdę coś wiedza o styropianie. Większość tylko słyszała, i to przeważnie od "znajomego znajomego). I, zapewniam, szafki w kuchni można powiesić i woda nie leje sie po ścianach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_ania 11.07.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 A JA MAM TAKI DOM!!!!I, co więcej, jestem zadowolona. Oczywiście, wentylacja mechaniczna jest konieczna, ale w połaczeniu z rekuperatorem (odzysk ciepła) daje duże oszczędności na ogrzewaniu. Technologia jest prosta, chociaż (wbrew tutejszym opiniom) nietania. Mam neitypowa sytuację, bo mój dom ma niewiele kątów prostych, i przy zastosowaniu jakiegokolwiek innego materiału czekałoby mnie (albo murarzy) cięcie bloczków. a tak są styropianowe pustaki zawiasowe, ustawia się więc dowolny kat! AA! I taki dom koniecznie trzeba otynkować, nie tylko ze względów estetycznych, ale przede wszystkim ze względu na trwałość i przenikalność cieplna materiału (styropian sie utleni). O każdym materiale trzeba dużo wiedzieć, żeby z niego budować. Niewiele spotkałam wypowiedzi osoób, które naprawdę coś wiedza o styropianie. Większość tylko słyszała, i to przeważnie od "znajomego znajomego). I, zapewniam, szafki w kuchni można powiesić i woda nie leje sie po ścianach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Cóż zrobić? Skoro mieszkasz już w takim domu nie ma rady. Można tylko wierzyć, że wszystko jest dobrze. Autosugestia ma wielką moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Myślę, że wszystkie dobre wrażenia w Twoim domu to zasługa rekuperatora. To niesamowite urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Ja nie mam rekuperatora i mam takie same pozytywne odczucia jak H-ania. Tym którzy nie mają takiego domu albo w nim nigdy nie byli to trudno w to uwierzyć i piszą to co słyszeli od tych którzy też słyszeli itd.Pozdrawiam wszystkich styropianowców. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Domy styropianowe są bardzo dobre.Jeżeli paroprzepuszczalność ściany jest wadą - to polecam.Jezeli dźwiękochłonność ściany jest wadą - to polecam.Jeżeli bezwładność cieplna ściany jest wadą - to polecam.Jezeli akumulacja wilgoci jest wadą - to polecam.Jeżeli jedyną funkcją ściany jest izolacja termiczna - to polecam. Mieszkałem w tym znakomitym domu ponad dwa lata i nie mam pojęcia dlaczego przeprowadzka do mieszkania z paskudnymi ciężkimi murami sprawiła mi tyle radości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 03.09.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Witam ! ... Pozostał mały dylemat pomiędzy promieniotwórczością ceramiki (która ma małe natężenie, ale kumuluje się np. w ciągu roku) a minimalnym zwiększeniem zagrożenia pożarowego ze strony styropianu. Witam Ziomala ! Czytam sobie te wątki raczej z ciekawości niż z zainteresowania termomurem (sam waham się pomiędzu Thermoporem a suporkiem), ale zawsze przy okazji ciekawości można się czegoś dowiedzieć. Tym razem padło na ceramikę (a już prawie się zdecydowałem, że nie BK! ) - że promieniotwórcza. No różne są opinie właśnie, już to widziałem, m.in. u producentów suprexu. Dzięki za linki. Nie przeanalizowałem jeszcze całego materiału, ale już natrafiłem na fragmenty w art. podanych przez Ciebie, które WYRAŹNIE przeczą stawianej przez Ciebie tezie. Poniżej przytaczam dwa. No i jak to wytłumaczysz??? ... no i jak się tu nie pogubić >>Szczególnie radioaktywne są wszelkie surowce pochodzenia przemysłowego: lotny popiół, żużel, fosfogips czy beton.<< >>W Polsce używa się szczególnie dużo materiałów o wysokim stężeniu radu. Wszak budownictwo wielkopłytowe osadza się głównie na betonie, ...<< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Fan Technologii 25.10.2003 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2003 Jestem fanem technologii. Samodzielnie, wg własnego projektu wybudowałem dom w technologii IZOHOME 2000 (podobna do THERMOMURU i STYRODOMU). Wraz z rodziną zamieszkuję dom o pow.260m2 od 1995 roku. Koszty ogrzewania domu miesięcznie poniżej 90gr za m2. Żadnych zjawisk wykraplania się rosy na ścianach, żadnych problemów z mocowaniem szafek do tych ścian. Odrębnym zagadnieniem jest tzw. bezwład termiczny budynku. Wybudowany przeze mnie dom posiada tylko zewn. ściany ze styropianu, zaś wszystkie nośne wewnątrz z cegły wap.-piaskowej, stropy prefabrykowane TERIVA. Taki zestaw materiałów, w którym styropian nie dominuje, stwarza doskonały mikroklimat wewnątrz zarówno pod zwględem ciepłoty, jak i właściwej wilgotności. Od 2000 roku, w ramach działalności mojej firmy wybudowałem ponad 20 domów w tej technologii.W razie pytań, służę doświadczeniem.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 25.10.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2003 ... Żadnych zjawisk wykraplania się rosy na ścianach, żadnych problemów z mocowaniem szafek do tych ścian. Odrębnym zagadnieniem jest tzw. bezwład termiczny budynku. Wybudowany przeze mnie dom posiada tylko zewn. ściany ze styropianu, zaś wszystkie nośne wewnątrz z cegły wap.-piaskowej... Ale ta technologia to nie jest typowy 'dom ze steropianu'. Bardziej przypomina to ścianę trójwarstwową (a raczej czterowarstwową w tym przypadku) - wew. ściania nośna wap-piaskowa, wew. ocieplenie ze steropianu, zew. ściana z betonu i jeszcze na dokładkę zew, docieplenie ze steropianu, aha! i do tego tynk jeszcze. Ile to kosztuje za m2 ??? Może to i fajna technologia. Ale to jednak nie typowy 'dom ze steropianu'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Fan Technologii 26.10.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Nie zrozumiałeś podstawowej sprawy. Ściana wewnętrzna, a ściana zewnętrzna to dwie różne sprawy.W moim domu ściana zewnętrzna jest typu THERMOMUR,a ściany wewnętrzne są z samej cegły wap.-piaskowej.Nonsensem jest robienie wszystkich ścian nośnych w budynkuz THERMOMURU.A 1m2 ściany zewn. z THERMOMURU może cię kosztować ok.80złJest to koszt kształtek styropianowych + 125 litrów betonu.Oczywiście w cenie tej nie ma tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 26.10.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Nie zrozumiałeś podstawowej sprawy. Ściana wewnętrzna, a ściana zewnętrzna to dwie różne sprawy. W moim domu ściana zewnętrzna jest typu THERMOMUR, a ściany wewnętrzne są z samej cegły wap.-piaskowej. Zrozumiałem o czym piszesz, ale Ty chyba zapominasz, że istnieją (i ze względu na cenę chyba są częściej stosowane) również technologię 1,2-warstwowe, gdzie nie ma i wew. i zew. ścian. Nonsensem jest robienie wszystkich ścian nośnych w budynku z THERMOMURU. To Ty powiedziałeś. A właśnie większość tego wątku dotyczy tego typu ścian, gdzie THERMOMUR to już cała ściana domu. Jako zalety tego systemu wymienia się m.in. niski koszt i łatwość samodzielnego wykonania. W przypadku Twojej technologii to już odpada. Wewnętrzna ściana jest tradycyjnie murowana i stanowi dodatkowy koszt. Nic też dziwnego, że: ...Żadnych zjawisk wykraplania się rosy na ścianach, żadnych problemów z mocowaniem szafek do tych ścian... Te problemy rozpatrywane są przypadku typowej ściany z Termomuru. U Ciebie szafki mocuje się do ściany z cegieł a nie do Termomuru. A 1m2 ściany zewn. z THERMOMURU może cię kosztować ok.80zł Jest to koszt kształtek styropianowych + 125 litrów betonu. Oczywiście w cenie tej nie ma tynków. Hmm... trudno jak widać jako zaletę Termomuru wymieniać niski koszt. Ściany z BK albo Porothermu wychodzą raczej taniej. No chyba, że nie liczyć robocizny, gdy samemu zbuduje się dom ze steropianu. Nie neguję Twojej technologii. Piszę tylko, że to nie zupełnie to samo, o czym piszą w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 26.10.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Wybudowany przeze mnie dom posiada tylko zewn. ściany ze styropianu, zaś wszystkie nośne wewnątrz z cegły wap.-piaskowej... Ale ta technologia to nie jest typowy 'dom ze steropianu'. Bardziej przypomina to ścianę trójwarstwową (a raczej czterowarstwową w tym przypadku) - wew. ściania nośna wap-piaskowa, wew. ocieplenie ze steropianu, zew. ściana z betonu i jeszcze na dokładkę zew, docieplenie ze steropianu, aha! i do tego tynk jeszcze. Ile to kosztuje za m2 ??? Może to i fajna technologia. Ale to jednak nie typowy 'dom ze steropianu'. Bilbo chyba pomyliły Ci się ściany wewnetrzne (nośne i działowe )ze ścianami zewnętrznymi. Zewnętrzne to : styro + beton + styro, natomiast nośne wewnetrzne oraz działówki są z silikatu. Tak przynajmniej ja to zrozumiałem. ( ale niech Fan Technologii mnie poprawi jeśli się mylę) P.S. Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem Thermobudu !!! Buduje z Porothermu bo tak chciałem. A na to oczywiście 12 cm styro!!! Każdy ma co lubi... Nie odbierajcie ludziom radości z realizacji własnych marzeń...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts