Gocha68 05.10.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Ktoś mi powiedział że i w czarnym i brązowym przewodzie może być faza i że należy podpiąć oba kable. Czy dobrze to rozumiem, kable powinny iść tak jak strzałki na zdjęciu? . i co w takiej sytuacji z kablem niebieskim? . Jakbyś miała wskaźnik neonowy mogłabyś sprawdzić gdzie jest zasilanie. Ja sobie kupiłam i mam wkrętak i wskaźnik w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.10.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Jestem kompletnym laikiem więc wiem w temacie tyle, żeby wyłączyć przed montażem prąd ale niewiele poza tym. Witam raz jeszcze - koleżanka uzyskała odpowiedz jeszcze jedną - więc muszę przyznać rację - rozpędziłem się uważając, że jest to zwykły włącznik i żarówka. Błąd wynikł z niedoprecyzowania - mogłem dopytać - czy ów żarówka i ten włącznik jest tylko jeden i steruje tylko jedną żarówką - i z żadnego innego miejsca domu ta żarówka się nie zapala? Bo jeśli tak to faktycznie może być całkiem inaczej i trzeba będzie wymienić ten włącznik na odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksanda 05.10.2020 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 To jedyny włącznik do lampy z jedną żarówką. Wcześniej w tym miejscu był włącznik dotykowy na wifi - szmery bajery przestały działać, więc chce go wymienić na pojedynczy, fizyczny włącznik. W takiej sytuacji powinnam postępować tak jak doradził wcześniej CityMatic? Ta porada jest nadal aktualna? I najważniejsze : czy istnieje ryzyko, że coś uszkodzę w instalacji w całym mieszkaniu jeśli podłączę kable w nieodpowiednie otwory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.10.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 To jedyny włącznik do lampy z jedną żarówką. Wcześniej w tym miejscu był włącznik dotykowy na wifi - szmery bajery przestały działać, więc chce go wymienić na pojedynczy, fizyczny włącznik. W takiej sytuacji powinnam postępować tak jak doradził wcześniej CityMatic? Ta porada jest nadal aktualna? I najważniejsze : czy istnieje ryzyko, że coś uszkodzę w instalacji w całym mieszkaniu jeśli podłączę kable w nieodpowiednie otwory? Witam Nie porada jest nieaktualna!!!!! I mam problem bo musi Pani skorzystać z pomocy kogoś kto się zna - w domu- na miejscu. Tylko dlatego że taki układ z WiFi potrzebuje zasilania aby działał czyli fazy i zera(. Ktoś to zrobił i to jest widoczne na zdjęciu po Pani wyjaśnieniach - jednak są wątpliwości mógł będąc elektrykiem zachować kolory czyli na niebieskim jest ZERO na Brązowym Faza a na czarnym Faza ale do żarówki(czyli wyjście z układu) Jednak na Pani zdjęciu widać, że przewód czarny to linka! a więc dołożony. W normalnym włączniku ZERA nie ma więc mógł puścić to zero właśnie tym przewodem. Gdy Pani będzie eksperymentować to w najlepszym wypadku wybije pani zabezpieczenie tego obwodu lampki, w najgorszym uszkodzi nowy włącznik:mad:. Dlatego proszę o rozwagę, aby ktoś to sprawdził i podłączył prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksanda 05.10.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Dziękuje bardzo za pomoc Włącznik już na swoim miejscu. W puszce ciasno jak diabli ale udało się wszystko upchnąć i szczęśliwie, bez porażeń zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts