Gość 19.11.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 zastanawiam sie nad pewnym rozwiazaniem stropy monolityczne jak wiemy maja grubosc zalezna od rozpietosciczy stosowaliscie moze rozwiazanie plegajace na tym, zeby zrobic np nad duzymi pomieszczeniami duza belke monolityczna, aby strop wyszedl cienszy? robi sie tak?albo to rozwiazanie nie znajduje zastosowania w dudownictwie jednorodzinnym chodzi mi o to ze np zamiast 20 cm betonu mielibysmy 10 i jedna belke w salonie, ktora bedzie straszyc, ale zaoszczedzimy dzieki temu troche...... co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.11.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 nazywa to się podciąg, wygląda mało estetycznie i na czym Ty zaoszczędzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 19.11.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 A gdyby taki straszący betonowy podciąg obudować deskami aby przypominał grubą belkę? widziałem coś takiego i nawet fajnie to wygląda. Ale nie zawsze będzie pasować. Zależy jak urządzisz później to pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 19.11.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 U mnie jest takowy podciąg. Co prawda wspiera terrive, a nie "lańca". Wymiary: długość (widoczna) 6 metrów, wysokość 40 cm, szerokość 24.Takiego subtelnego "drobiazgu" nie sposób ukryć - u mnie to w cześci gospodarczej jest więc nie wadzi, ale w salonie bym na to nie poszedł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.11.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 salon mam 47m2 i przez środek miał być podciąg (za duża rozpiętość stropu) i powiedziałem do architekta tak: "podciąg w salonie !!!, chyba po moim trupie" i On zaprojektował tak strop (ackermana) iż zastosował beli rozdzielające w środku jego, defakto to też podciągi tylko w samym stropie i nic nie wystaje (widać). Podciąg przez środek pokoju bardzo brzydko wygląda, można to stosować to w halach produkcyjnych, ale nie w salonach w domkach jednorodzinnych. Oczywiście mam w domu podciągi, ale nie przez środek salonu. Leon Ty strasznie kombinujesz, chcesz projekt domu kostka, gdzie wszędzie walczą z nimi i piszą jak je modernizować, w dodatku jeszcze chcesz walić przez salon podciągi, i inne Twoje pomysły . Mamy już 21 wiek, a Ty chcesz budować systemem powojennym. Pamiętaj dom to inwestycja w pojęciu handlu, a nie "na całe życie", kiedyś może przyjdzie Ci go sprzedać i dostaniesz "grosze" za Twoje pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filip1 19.11.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Ja też mam takie 2 podciągi w stropie monolitycznym. w pierwszej fazie analizowania projektu myślalem że będą one widoczne w salonie( koszmar) na szczęście okazalo się ze one są wewnątrz stropu lanego, wspierane dwoma filarami. rozpiętość domu to prawie 10 na 10 Wystają tylko na górę ok 10 cm. Na górze jest zaprojektowane wygluszenie i cienka wylewka więc wszystko bedzie ok. boję sie tego wylewanego stropu, ale jesli dam TERIVE to podciągi dędą chyda widoczne. jak narazie to pracuję nad tym problemem. POZDROWIENIA Z IRAKU!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.11.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 tak Leon, co temat to kombinujesz... belki mozna zastosowac oczywiscie np miedzy otwarta na salon jadalnią albo kuchnią a salonem. w srodku pomieszczenia bedzie wygladal tak sobie - np nad wypoczynkiem.... Grubosc stropu naprawde nie bedzie miec znaczenia w domu - i tak jego grubosci nigdzie prawie nie zobaczymy, a cienkie momolityczne stropy (jak ktos pisze 12cm) robi sie wylacznie na malych rozpietosciach, potem jego grubosc rosnie powodując ze powyzej 6m juz sie go po prostu nie oplaca robic. mdzalewscy... co do projektow, to akurat sie nie zgodze - nie tylko domy z dachami stromymi są na topie... taki twoj gust po prostu. A Leon wcale nie szukal kostki tylko prostego - jego ideal tu dwuspadowy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.11.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 to co napisal filip - to juz "nadciąg" - znaczy belka nie wychodzi w dół tylko w gore, tez czesto stosuje sie to rozwiazanie. Leon, nie masz jeszcze projektu nawet - a rozwiazanie stropu narzuca sie dopiero po zobaczeniu jaki ma byc jego ksztalt, rozpietosc itp. wszystko po kolei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 dzieki za odzew madzalewscy- jesli chodzi o moje upodobania do kostekto jak tak przegladam katalogi to widze, ze to sie obecnie nazywa nowoczesne budownictwo , lub domy dla odwaznych.nic nie poradze, ze mi sie to podobapowiem inaczej - podobaja mi sie bardzo skomplikowane dachy i w ogole skomplikowane budynki - jak najbardziejale to kosztuje....a ze z kasa u mnie krucho to kombinuje jak umiem...wiec rajcuja mnie proste bryly wiec gadacie to cos nazywa sie podciag fachowo- dobrze wiedzieckurcze nie wiem czy bym cos takeigo chcial w salonie na razie nad tym nie myslalem, ale jest to chyba sposob, aby zaoszczedzic na betonie...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.11.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 kurcze nie wiem czy bym cos takeigo chcial w salonie na razie nad tym nie myslalem, ale jest to chyba sposob, aby zaoszczedzic na betonie...??? Chyba nie zaoszczedzisz to w sumie trudne pytanie jak nie znamy dokladnych wymiarow a wiec rozietosci stropu. Wez pod uwage tez to ze taka belka ktora podzieli duzy strop to tez bedzie solidnie zbrojona, cena stali jak wiemy jest teraz spora , wiec rozwazajac cene stropu monitycznego musisz brac pod uwage tez cene stali, bo czasem mozesz dosjsc do sytaucji ze oszczedzisz powedzmy 1m3 betonu [za okolo 200zl] a w to mjesce wpakujesz kilkaset kg stali [cena tony to 3000zl]. I nalezy tu tez napisac ze w domach o typowych wymiarach to takie ogromne podciagi nie sa przewaznie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts