Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciekawy strop

Gość

Recommended Posts

zastanawiam sie nad pewnym rozwiazaniem

stropy monolityczne jak wiemy maja grubosc zalezna od rozpietosci

czy stosowaliscie moze rozwiazanie plegajace na tym, zeby zrobic np nad duzymi pomieszczeniami duza belke monolityczna, aby strop wyszedl cienszy?

robi sie tak?

albo to rozwiazanie nie znajduje zastosowania w dudownictwie jednorodzinnym

chodzi mi o to ze np zamiast 20 cm betonu mielibysmy 10 i jedna belke w salonie, ktora bedzie straszyc, ale zaoszczedzimy dzieki temu troche......

co o tym myslicie?

U mnie jest takowy podciąg. Co prawda wspiera terrive, a nie "lańca".

Wymiary: długość (widoczna) 6 metrów, wysokość 40 cm, szerokość 24.

Takiego subtelnego "drobiazgu" nie sposób ukryć - u mnie to w cześci gospodarczej

jest więc nie wadzi, ale w salonie bym na to nie poszedł.

Pozdrawiam

salon mam 47m2 i przez środek miał być podciąg (za duża rozpiętość stropu) i powiedziałem do architekta tak: "podciąg w salonie !!!, chyba po moim trupie" i On zaprojektował tak strop (ackermana) iż zastosował beli rozdzielające w środku jego, defakto to też podciągi tylko w samym stropie i nic nie wystaje (widać). Podciąg przez środek pokoju bardzo brzydko wygląda, można to stosować to w halach produkcyjnych, ale nie w salonach w domkach jednorodzinnych. Oczywiście mam w domu podciągi, ale nie przez środek salonu.

Leon Ty strasznie kombinujesz, chcesz projekt domu kostka, gdzie wszędzie walczą z nimi i piszą jak je modernizować, w dodatku jeszcze chcesz walić przez salon podciągi, i inne Twoje pomysły :o . Mamy już 21 wiek, a Ty chcesz budować systemem powojennym. Pamiętaj dom to inwestycja w pojęciu handlu, a nie "na całe życie", kiedyś może przyjdzie Ci go sprzedać i dostaniesz "grosze" za Twoje pomysły.

Ja też mam takie 2 podciągi w stropie monolitycznym. w pierwszej fazie analizowania projektu myślalem że będą one widoczne w salonie( koszmar) na szczęście okazalo się ze one są wewnątrz stropu lanego, wspierane dwoma filarami. rozpiętość domu to prawie 10 na 10 Wystają tylko na górę ok 10 cm. Na górze jest zaprojektowane wygluszenie i cienka wylewka więc wszystko bedzie ok.

boję sie tego wylewanego stropu, ale jesli dam TERIVE to podciągi dędą chyda widoczne. jak narazie to pracuję nad tym problemem.

POZDROWIENIA Z IRAKU!!!! :)

tak Leon, co temat to kombinujesz... :D

belki mozna zastosowac oczywiscie np miedzy otwarta na salon jadalnią albo kuchnią a salonem. w srodku pomieszczenia bedzie wygladal tak sobie - np nad wypoczynkiem....

Grubosc stropu naprawde nie bedzie miec znaczenia w domu - i tak jego grubosci nigdzie prawie nie zobaczymy, a cienkie momolityczne stropy (jak ktos pisze 12cm) robi sie wylacznie na malych rozpietosciach, potem jego grubosc rosnie powodując ze powyzej 6m juz sie go po prostu nie oplaca robic.

mdzalewscy... co do projektow, to akurat sie nie zgodze - nie tylko domy z dachami stromymi są na topie... taki twoj gust po prostu. A Leon wcale nie szukal kostki tylko prostego - jego ideal tu dwuspadowy.

pozdrawiam

dzieki za odzew

madzalewscy- jesli chodzi o moje upodobania do kostek

to jak tak przegladam katalogi to widze, ze to sie obecnie nazywa nowoczesne budownictwo , lub domy dla odwaznych.

nic nie poradze, ze mi sie to podoba

powiem inaczej - podobaja mi sie bardzo skomplikowane dachy i w ogole skomplikowane budynki - jak najbardziej

ale to kosztuje....

a ze z kasa u mnie krucho to kombinuje jak umiem...

wiec rajcuja mnie proste bryly

wiec gadacie to cos nazywa sie podciag fachowo- dobrze wiedziec

kurcze nie wiem czy bym cos takeigo chcial w salonie na razie nad tym nie myslalem, ale jest to chyba sposob, aby zaoszczedzic na betonie...???

kurcze nie wiem czy bym cos takeigo chcial w salonie na razie nad tym nie myslalem, ale jest to chyba sposob, aby zaoszczedzic na betonie...???

Chyba nie zaoszczedzisz to w sumie trudne pytanie jak nie znamy dokladnych wymiarow a wiec rozietosci stropu. Wez pod uwage tez to ze taka belka ktora podzieli duzy strop to tez bedzie solidnie zbrojona, cena stali jak wiemy jest teraz spora , wiec rozwazajac cene stropu monitycznego musisz brac pod uwage tez cene stali, bo czasem mozesz dosjsc do sytaucji ze oszczedzisz powedzmy 1m3 betonu [za okolo 200zl] a w to mjesce wpakujesz kilkaset kg stali [cena tony to 3000zl]. I nalezy tu tez napisac ze w domach o typowych wymiarach to takie ogromne podciagi nie sa przewaznie potrzebne.