Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

250 tysi?cy - wystarczy na zbudowanie domu?

Koszt budowy mojego domu:  

239 użytkowników zagłosowało

1. 1. Koszt budowy mojego domu:

• 250 tys. - zakup dzia

Recommended Posts

W tej chwili stan surowy otwarty przekroczy mi 150 tyś (z kupnem działki i formalościami). Dachówka cementowa, na ściany ceramika Robena. Ścianek działowych narazie brak a wielkość domu 212m2 całkowitej (186 użytkowej). JUż wątpię abym się zmieścił w planowanych 250 tyś.

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

powierzchnia użytkowa 180 m2, stan surowy otwarty ok 150 tys, dobrze będzie jak sie zmieścimy w 300 tys

myśle że ciężko jest tanio wybudować, gdy nie możesz liczyc na tate kafelkarza, mamę cieśle a brata murarza

pozostaje więc szybko zadbać o spadkobierców kredytu, he, he :)

MATKA - Ty chyba w cuda wierzysz ??? Powierzchnię dachu masz o 40% większą ode mnie. Stolarki okiennej dwa razy tyle. TRZY łazienki. Do tego samą kuchnię wyceniasz całościowo na 35-40 tys. zł i mówisz że się zmieścisz w 250 tys ?????????????????? Zapomniałem - wspominasz jeszcze pompę ciepła. Teraz to juz zupełnie się zgubiłem.

Nie czytałeś dokładnie markus-gdynia, albo ja Ciebie źle rozumiem!

Napisałam, że kuchnię już mam, wartą ok. 35 tys. (meble+sprzęt AGD), taką zamówiłam 4 lata temu, chcę ją przenieść. Być może po wykończeniu inwestora przez wykańczanie domu ta kuchnia byłaby za 15 tys. ale najważniejsze, że już jest. Piec kominkowy również już mam, w tej chwili takie same widzę po ok. 9000 pln.

Chodzi o to, że te wydatki mam już z głowy (większość tu piszących w wycenie domu podaje kuchnię i kominek, a to w sumie kilkadziesiąt tys.). Dodasz jedno do drugiego i już wychodzi prawie 300 tys.

I w tym mam nadzieję się zmieścić.

W cuda nie wierzę tylko we własne samozaparcie i dyscyplinę przy realizacji założeń. Inaczej bym nie zaczęła.

O efektach nie omieszkam donieść.

Pozdrawiam.

Wydawało mi się, że będą się tu głównie wypowiadali ci, którzy już wybudowali, więc nie miałam zamiaru zabierać głosu, ale cóż widzę! Wiele osób wie ile wyda na budowę a jeszcze nie zaczęli. Też bym tak chciała....

My na dzień dzisiejszy mamy stojące ściany, kupione wszystkie materiały na więźbę, deski i papę. Dom parterowy 190m, czyli spory. Jak do tej pory na wszystko wydaliśmy ok. 40tys., ale nie mamy jeszcze chudziaka na podłodze ani ścianek działowych.

Działka 3200m kosztowała nas 16400. Na jakim pułapie zakończymy? Nie mam bladego pojęcia, bo ceny są wariackie, ale mój mąż jakoś na razie wyszukuje fantastyczne oferty. Oby tak dalej.

MATKA - chodzi mi o to abys do tego co zamierzasz wydać na budowę dodała wartość tego co już masz i wówczas otrzymamy stan rzeczywisty. Nie można mieć pół domu w paczkach i mając na mysli to co zostało do wydania, mówić że to są koszty budowy domu.

Matka, pozdrawiam ! Wiesz, wydaje mi się, że w kosztach domu nie podaje się urządzenia kuchni. Jeśli chodzi o kominek, to sporo ludzi z mojego otoczenia zostawia go sobie na później więc można go chyba obciąć z koniecznych wydatków/ o ile nie jest to główne źródło ogrzewania/ na dom. Nie piszę tego żeby cię dołować , mam prosty domek 146 m. i na stan surowy otwarty, bez działki wydaliśmy 110 tys. Same okna i drzwi będą kosztowały /8+9/ to ok.32 tys. A reszta?! :cry:

Zaznaczyłam czwarty przedział a więc działka i dom poniżej 250 tys. Bydujemy pana "Praktycznego" z Muratora (D07 bodaj), b. prosty projekt, 153 m2 netto, standard b. podstawowy, łazienki na gorze nie będziemy ruszać. Będzie musiała poczekać na swój czas. Jak narazie wydaliśmy na działkę , przyłącza (woda w domu już jest, prąd w eSeLce, opłacone przyłącze gazowe, bez kanalizy) oraz stan surowy otwarty (jak widać na zdjęciu poniżej) 120 tys. Śmiem przypuszczać więc że uda się zmieścić poniżej 250 tys. Niewątpliwy fakt na to ma może nie tyle region w którym budujemy (Dolny Śląsk) ile pewnie raczej prostota domu i dobra ekipa, dzięki której na pewno zaoszczędziliśmy już na tym etapie trochę kasy (trudno mówić o oszczędnościach, ale gdy czytam o tym, ile forumowicze wydali na poprawianie błędów wykonawców, to śmiem to nazywać oszczędnością).

Budujemy z Solbetu, 36 cm, dachówka Euronit.

Pisząc o kosztach nie biorę pod uwagę oczywiście mebli, a wykończeniu domu do niezbędnego minimum koniecznego do zamieszkania - czyli podłogi, instalacja wodna, grzewcza. Nie uwzględniam także ogrodu i ogrodzenia. Jeno dom i działkę - jak w pytaniu.

Dom 150m2+ 25m2 garaz doklejony do domku. Dom prosty na rzucie prostokatu, przykryty dachem kopertowym, zadnych wykuszy, balkonow tylko 6 okien polaciowych. Sciany belit 24+ 12 styropian, dach blachodachowka, okna plastikowe, jedyne szalenstwo to dosc duze przeszklenia w salonie. Dwie lazienki i pomieszczenie gospodarcze zgrupowane razem z jednym pionem kanalizacyjnym. Kominek w centralnej czesci domu z DGP, schody azurowe, drewniane. Cala wykonczeniowke + tynki zew i wewnetrzne, ocieplenie zewnetrzne i ocieplenie dachu, fundamenty, ogrodzenie, podjazdy bedzie robil moj maz, wiec troche zaoszczedzimy, ale i tak zakladamy ze na dom bez dzialki wydamy +- 200tys. Jak zacznie brakowac gotowki zrezygnujemy z wykonczenia poddasza, odlozymy to na pozniej. Parter ma 100m2 i jest tam salon, kuchnia, pomieszczenie gospodarcze, lazienka i jedna sypialnia, wiec na poczatek nam wystarczy. Czas pokaze czy nam sie uda, pozdrawiam.

MATKA - chodzi mi o to abys do tego co zamierzasz wydać na budowę dodała wartość tego co już masz i wówczas otrzymamy stan rzeczywisty. Nie można mieć pół domu w paczkach i mając na mysli to co zostało do wydania, mówić że to są koszty budowy domu.

Zanim zaznaczyłam swój domniemany przedział czytałam posty (nie tylko w tej ankiecie).

Stary dylemat, poruszany niejednokrotnie zresztą na tym forum: na jakim etapie uznać dom za wykończony. Tylu ilu jest forumowiczów, tyle opcji.

Z kuchnią czy bez (wielu podaje z kuchnią).

Z kominkiem czy bez (j.w.).

Z jedną lazienką wykończoną, czy trzema.

Z jednym pokojem do zamieszkania, czy może we wszystkich oknach wiszą już firanki.

Itp, itd...

Jaka kondycja finansowa, tak zaawansowane wykończenie.

Gwoli wyjaśnienia w takim razie: zaznaczyłam opcję 250 PLN sam dom bez wyposażenia ponad biały montaż.

Bez ogrodzenia, bramy, podjazdu, krzaczków, kwiatków. Sam dom, to sam dom.

Przy moim metrażu wychodzi 1445 PLN/m2, podobne są stawki developerskie, z dolnych przedziałów, ale nie najniższe (i na moim terenie).

Pozdrawiam.

Wybudowałam dom za ok. 120 tys. Wprawdzie część mieszkalna jest malutka (ok 70 mkw), ale powierzchnia zabudowy domu 122mkw, czyli już standard. Część mieszkalna jest w pełni wykończona, w cenie jest też projekt indywidualny i stajnia . Nie ma tynków zewnętrznych, ogrodzenia i małej architektury.

Myślę, że jest tu na forum wiele takich osób, które chcą wybudować za mniej niż 250 tys.- tak jak my. Związane jest to z ograniczonymi funduszami, ale nie tylko...buduje sie teraz coraz mniejsze, a co za tym idzie tańsze domy, głównie dlatego, że model rodziny to ostatnio 2+1 lub 2+2, ten dom trzeba też później utrzymać....gospodarka jest tak niestabilna, że nie wszyscy podejmują ryzyko kredytu itd..itd..można by wymieniać długo. Mam znajomych, którzy mają dwoje dorastających dzieci, 18 i 14. Praktycznie ostatnio dzieci coraz częściej wybywają z domu i zapowiada się na to, że niedługo pójdą na studia i usamodzielnią się. Znajomi juz narzekają, że za dużo tego miejsca dla nich w domu -160 m2. I zastanawiają się czy w przyszłości nie trzeba będzie domu sprzedać.

Myślę, że tak naprawdę nie potrzebujemy tego miejsca aż tak dużo. A w konsekwencji, budujemy mniejszy dom i te koszta nie muszą być aż tak wysokie. Dla mnie 250 tys to za dużo, biorąc pod uwagę fakt, że mi wystarczy 80 m2- prosty dom z dwuspadowym dachem na planie prostokąta, taki jak D06 z kolekcji Muratora.

Pozdrawiam wszystkich -jeszcze :D - marzących o domu i tych budujących

Mysle ze budowanie domu 80metrow mija sie z celem,bo ile wiecej kosztuje np dodanie 30m2? jak lazienka jest juz zrobiona ,kuchnia itp ja mam mieszkanie 72m2 i tylko dlatego chce dom bo nie umie sie pomiescic z dzieciakami w tym mieszkaniu a mam 3 pokoje :cry:

podobno wieksze domy maja metry tansze niz mniejszy dom?

Dom 160m2 plus garaż 32 m2. Narazie wydałem ok. 210 tyś. Planuje jeszcze wydać max 90 tyś. To wszystkie koszty łącznie z działką, uzgodnieniami, projektem, płotem i brukowaniem. Nie liczę kosztów wyposażenia domu w meble, lampy itp rzeczy bo po co ma się człowiek denerwować.

cóż....

dom (105 m2 + garaż z kotłownią 35 m2) - parterowy, poddasze nieżytkowe. bryła prosta na planie prostokąta, dach kopertowy, do tego taras ok. 62 m2.

Dotychczas (bez działki) wydane 230,0 tys. zł (stan surowy zamknięty, tynki wewn., wszelkie instalacje, biały montaż, wylewki) - pracy własnej praktycznie "0".

Ściany - z bk, dachówka cementowa, ogrzewanie podłogowe, okna pcv.

Do zrobienia zostało jeszcze... dużo: wszystkie podłogi (kafle, gres), prace malarskie, kominek, drzwi wewnętrzne i zewnętrzne, brama garażowa, ocieplenie i tynki zewnętrzne, ogrodzenie, podjazdy, zagospodarowanie terenu, wszelkie lampy, meble...

musi starczyć ok. 80,0 tys. zł, ale już wiem, że raczej nie starczy. :cry:

Mieliśy zaplanowane 300 tyś. na budowę i wydawało nam się że jeszcze za te pieniązki się umeblujemy. Niestety czas zweryfikował plany. Dom kosztował nas +- 400 tyś, zaczęłiśy na wiosnę i od 4 tygodni mieszkamy. Koszty robocizny firmy pod klucz bez elektryki i wod-kan 67 tyś. Reszta to materiały. Duża część kupiona przed podwyżką wat. Dom 200 m2 + garaż 40 m2. Jedynym szaleństwem było hybrydowe centralne kocioł kondensacyjny, kominek z płaszczem wodnym i solary. Cała reszta ładny standard. Cieszę się że mamy to już za sobą, bo gdybyśmy znali żeczywisty koszt to trudniej byłoby podjąć decyzję o budowie. Życzę wszystkim zaczynającym dużo wiary we własne siły i samozaparcia, choć teraz wydaje mi się że przeprowadzka i urządzanie były gorsze niż cała budowa.

Buduję dom 170m2 pow.użytkowej.

Planuję za 200tys doprowadzić go do takiego stanu aby móc się wprowadzić , sprzedać mieszkanie ,garaż i mieć na wykończenie.

Czyli musi być ocieplony,otynkowany,okna,drzwi,kotłownia,instalacje,1 łazienka,kuchnia i ogrodzenie.Oczywiście prawie bez mebli,gołe żarówki itp.

Jak do tej pory mieszczę się w swoim kosztorysie.

Zobaczymy.

Gdy zaczynałam budowę byłam pełna optymizmu i 250.000zł to była góra pieniędzy, która miała mi wystarczyć. Teraz mam budynek zamknięty z wszelkimi mediami i elewacją a optymizm chyba zakopałam w fundamentach. Na mój domek to o wiele za mało. Myślę że powinniśmy się zmieścić w okolicach 300.000 ale bez szaleństw przy wykańczaniu.

Dom jest parterowy 168m z garażem. Ściany trzywarstwowe cegła ceramiczna + wełna + cegła klinkierowa. Dachówka ceramiczna. Okolice Gorzowa Wlkp. w lubuskim.

Wszystko zależy z jakich materiałów się buduje. My postawiliśmy na jakość i trwałość i pewnie dlatego czas wykańczania wydłuży się ze względu na brak kasy.