Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

250 tysi?cy - wystarczy na zbudowanie domu?

Koszt budowy mojego domu:  

239 użytkowników zagłosowało

1. 1. Koszt budowy mojego domu:

• 250 tys. - zakup dzia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę,że posty takie jak Anny99 a więc ludzi,którzy już naprawdę skończyli są rzetelne i prawdziwe. Po przeczytaniu wszystkich postów można stwierdzić konkluzję: im kto bliżej końca tym mniej fruwa w obłokach. Zauważcie wszyscy jak mało jest takich osób jak Anna99. Dzięki Ci Aniu za odwagę i prawdę! Pozdrawiam.

Zaznaczyłem przedział miej niż 250tys. I tu moze być wynik z lekka zafałszowany ponieważ działkę kupiłem 10 lat temu za kwotę ok 4 tys.Dom zaś (modelowy muratora zbudowałem za kwotę ok 170 tys przy olbrzymim kładzie własnej pracy, doraźnie rodziny i kolegów w zupełnie wyjątkowych sytuacjach prace zlecałem. Wsumie na cudzą robociznę wydałem ok 7tys były to :

-fundamenty

-szambo

-studnia

-schody drewniane wewnęrzne

-pomoc przy konstrukcji i pokryciu dachu

-montarz wkładu kominkowego

Przy czym w przypadku niektórych z wyminionych prac np studnia otrzymałem fakturę za całość więc szacunkowo policzyłem samą robociznę.

Dom wymaga jeszcze tynku zewnętrznego.

Obejście też jest na razie placem budowy.

• 2 weeks później...
bez działki, projektu, nadzoru niebezpiecznie zbliżyłam się do kwoty 250.000. nie mam jescze kozy, alarmu, drzwi, oczyszczalni, wykończonego garażu, łazienki, tarasu, podestu wejściowego, ocieplonej i wykończonej elewacji jak na zdjęciu obok. więc szacuję, że dojdę do 300.000. wykończenia mnie wykańczają.

jesteśmy swieżo po studiach nasza przyszłosc tez niewiadomo jaka....zamiast mieszkania marzymy o swoim przytulnym domku,rodzice kupili działke i jeszcze zrobią nam prezent-stan surowy zamknięty.Czytajac od niedawna muratora okazuje sie ze wszystko mozliwe ale....Niewiemy czy gdzies wyjechac zarobic czy poczekac jakie bedziemy miec prace a jesli oboje po 1000 netto czy jest sens brac sie za realizacje marzen....Jakie jest wasze zdanie?Jeśli z motyka na księżyc to prosze o kubeł zimnej wody,pozdrawiam :wink:

Witam !!!

Gdyby mi ktos dał taki prezent to chyba w d.... piętami bym sie bił .Nie zastanawiajcie się nawet tylko realizujcie marzenia . ja mysiałem kupić sobie działkę za własne pieniądze ,a teraz za własne będę budował stan surowy -gdybym dostał taki prezent to bym juz mieszkał ..Nie macie wyjścia musicie budować .

pozdr D.RZ

Dziękuje za odpowiedzi,bardzo mobilizujace.....Wiekszość osób musi sama podołac zadaniu to fakt. Ja choc jestem osobą niedoświadczoną,jestem optymistką i mysle że warto spróbowac,jak sie uda to moze nawet na jesien .Poza tym nie jest mi obca opinia że budowa 120 m domku to zblizona cena mieszkania,przynajmniej w Poznaniu...Mam nadzieje że po zakonczeniu stanu sur zamknietego około 40 tys wystarczy aby sie wprowadzic.Choć wiem że beda to warunki żarówkowo-tynkowe,materac jedyny mebel,echo pustych scian.....mimo wszystko "Wolnosć Tomku w swoim domku",dziekuje za doping i zycze miłego dzionka,pozdrawiam.Justyna :wink:

Witam.

Dom: parterowy z poddaszem użytkowym i garażem w bryle budynku. Powierzchnia użytkowa około 130m, ściana 3W ( elewacja z klinkieru), pokrycie z dachówki ceramicznej, rekuperator, kominek z płaszczem wodnym, CO gazowe, ... co tam jeszcze powininem podać ?? aha - okolice Warszawy.

Według kosztorysu (opartego na faktycznych rachunkach za materiały oraz ofertach - na elementy jeszcze nie zakupione) wychodzi około 320-340 tys zł w tym 60 tys działka (nie zbrojona).

Jak się uda to zrealizować to będziemy zadowoleni.

• 3 weeks później...
zanim zaczelismy budowę w swojej naiwności myślałam ,że starczy nam 200 tyś !!!!!! teraz wiem ,że wydamy więcej .....ale jest nieźle, bo 1 m2 będzie nas kosztował 1300 zł ( w tym ściana 2 warstwowa -ceramika 28 + 10wełna + tynk , dach ceramiczny Ruppceramika , 3 łazienki , gres polerowany 90zl/m 2 ok 40m , dębowe schody,parkiet debowy 50m ,ok.70m desek sosnowych podłogowych, czesciowe ogrzewanie podłogowe , piec gazowy Vailant z zasobnikiem 20 l, grzejniki Purmo, armatura Oras , koło , Aquaform-kabina, kominek z DGP, okna M&S z roletami ( w tym tarasowe elektr) , drzwi wew i zew. drewniane machoń ,wszystkie podbitki , tynki ,gładź gipsowa,elektryka, zadaszony taras i garaż -wyplytkowany gresem i wc....oraz wiele innych ). Ogólnie mamy 220 m2 ( z garazem ,stryszkiem i tarasem ).Cena za m2 jest dość niska z tego powodu ,że jest tu bardzo dużo prac własnych :lol:

• 2 weeks później...

Mój domek ma 90 m piwnicy, 40 garażu i 150 mieszkalnego.

W sumie nic szczególnego w środku nie ma - ogrzewania gazowe, kominek, podłogówka, prąd, woda, szambo, brama garażowa itd.

Koszt nie bardzo chce się zamknąć w 300 lecz z uwagi na to że część pomieszczeń pozostanie bez podłóg i żarówką na kablu pośrodku nie przekroczy tej kwoty. Nie wyceniam też własnego czasu i zaangażowania poświęconego na ocieplenie i wykończenie (podłogi i ściany).

Jest to - co ważne - koszt bez działki. W moich okolicach ziemia kosztuje więcej niż pola złotonośne w czasach gorączki złota. A podczas wykopów skarbów żadnych tam nie odkryłem, oj nie.

• 1 month później...

No a ja aż 6 :) czyli ok 400 000zł. w tym

1. działka

2. projekty

3. przyłacza

4. działka 586m2, dom 158m2, 1 piętro, max + styropian, gont bitumiczny ( Tegola), kominy systemowe, beton z gruchym miksokret, tynki maszynowe , kominek z dgp, ... poza tym żadnych cudów, bajerów. Wszystko kupowałam po "sławewtnym 01 maja 2004r." ceny +22%.

5. Jestem na etapie wykańczania domu tzn. rozpoczynam tę drogę do dzis wydałam 270 000zł. i moim zdaniem i według moich wyliczeń według średnich cen 170 000zł. z ogrodem pochłonie.

Cóż napewno można taniej, ale ja nie doświadczyłam tego.

Pozdrawiam

A ja mam 209m2 pow całkowitej ,bez garażu (wiata). Sciana 3W ,tynk cem-wap z barankem cem barwionym,drzwi porta,dach (260m2) papa termozgrzwalna ,zbrojona,kolorowa,instalacja miedź ,kocioł na drewno,okna rehau pcv,podłogi-szedzka,terakota i wykładziny (schody i góra). Całość ca.190tys z działką. Aha strych właściwie nie ruszony (bo po co).ogrodzenie betonowe ,a z tyłu siatka. I tyle.

Ale szczerze mówiąc zrobiłbym to troche taniej mając aktualne doświadczenie i rozeznanie na rynku materiałów.

Zreszta uważam ,że prawdziwe jest powiedzeni ,że porządny dom to dopiero 3 z kolei - niedrogi i na miare.

• 2 months później...