barbe-cue 17.09.2020 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Szanowni, proszę o radę. Dom z lat pięćdziesiątych, więźba płatwiowo-kleszczowa. Generalnie w dobrym stanie, poza jedną krokwią, która zmurszała od przeciekającego zbiornika na wodę. Tutaj fotka - między dwoma kominami skrzynia ze zbiornikiem na wodę (już nieużywany, do wywalenia). Chodzi o belkę, która przylega do komina od drugiej strony - tutaj widać w detalach, jak to wygląda: Majster twierdzi, że żaden problem i wymienią tę krokiew. I tutaj mam pytanie do Szanownych Fachowców - czy możliwa jest wymiana tylko części krokwi, od szczytu do płatwi? Czyli tak jakby usunąć tylko tę część zaznaczoną na czerwono: Majster mówi, że jak najbardziej da się i że nie naruszy przy tym poszycia dachu (jak widać, jest pełne deskowanie, na to papa i blachodachówka). Taka opcja byłaby dla mnie super, bo nie uśmiecha mi się rozwalanie niższej kondygnacji plus jeszcze poszycia, gdyż to już dużo większa operacja. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim, czy jednak mój majster mnie wkręca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 18.09.2020 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Aaaaa, dzięki! To już rozumiem, o co chodzi! Wyobrażałam sobie, że ta nowa część musiałaby być połączona z dolną częścią jakimś typem łącznika. Teraz jasne, ona będzie oparta o płatew niezależnie od dolnej części. Przeciek powstał już po wymianie poszycia, a deski przy belce przemokły od belki. Poszycie jest szczelne. Na pewno ten kawałek będzie trzeba wymienić, ale to już niech mój majster się głowi, jak to zrobić bez konieczności zdejmowania poszycia Jeszcze nie odsłanialiśmy stropu i belek stropowych, więc modlę się, żeby nie okazało się, że to zawilgocenie ugryzło też płatew, z którą styka się felerna krokiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts