adiaxim 18.09.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Witam, posiadam działkę 1700metrów. Wybrałem z żoną projekt APS 312, jeszcze nie kupiony. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym projektem? Problemem jest to, że nie ma na działce kanalizacji, więc w grę wchodzi jedynie oczyszczalnia przydomowa i na pewno biologiczna. Czy przy ustalaniu z firmą budowlaną muszę jakoś im zaznaczyć, że kanaliza będzie właśnie taka? Czy firmy budowlane mają doświadczenie w takim czymś czy z reguły zawsze muszę brać firmę zewnętrzną? Z góry dzięki za jakieś rady dla świeżaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.09.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Jeśli firma budowlana będzie robić to musi wiedzieć gdzie zostawić przepusty dla hydraulika - chyba, że ten wywierci później w fundamencie. Ogólnie fachowcem który powinien o tym wiedzieć ma być kierownik budowy i właśnie hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.09.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 (edytowane) Wybrałem z żoną projekt APS 312, jeszcze nie kupiony. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym projektem? Odnośnie projektu to na forum pojawiła się ta nazwa https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360527-projekt-APS312-pracownia-ARCHI-PROJEKT ps. ale dom sprawdziłem - napiszę "zacny" duży, na dużą rodzinę Sprawdzone czy zmieści się na działkę? Edytowane 18 Września 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiaxim 18.09.2020 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Odnośnie projektu to na forum pojawiła się ta nazwa https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360527-projekt-APS312-pracownia-ARCHI-PROJEKT ps. ale dom sprawdziłem - napiszę "zacny" duży, na dużą rodzinę Sprawdzone czy zmieści się na działkę? Tak, widziałem przed napisaniem posta ten temat, informacje są tam istotne ale mi i żonie nie przeszkadzają Wejdzie na działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiaxim 18.09.2020 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Jeśli firma budowlana będzie robić to musi wiedzieć gdzie zostawić przepusty dla hydraulika - chyba, że ten wywierci później w fundamencie. Ogólnie fachowcem który powinien o tym wiedzieć ma być kierownik budowy i właśnie hydraulik. Dzięki za informację Czyli firma budowlana robi np. całość hydrauliki i pozostawia tylko dla firmy zewnętrznej te przepusty dobrze rozumiem? Do tych przepustów instalowana jest potem ta przydomowa oczyszczalnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.09.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Dzięki za informację Czyli firma budowlana robi np. całość hydrauliki i pozostawia tylko dla firmy zewnętrznej te przepusty dobrze rozumiem? Do tych przepustów instalowana jest potem ta przydomowa oczyszczalnia? Jeśli firma budowlana robi to na podstawie projektu w którym jest naniesiony projekt POŚ. Hydraulik wie wtedy jak ustawić spadki instalacji i w którym kierunku. Przepust to taki (skrót myślowy) to otwór w fundamencie na rurę odpływową kanalizacji, przewody elektryczne, wodne, itp. Przez taki przepust z reguły dla instalatorów POŚ wystaje rura pomarańczowa Q160 zbiorcza kanalizacji z instalacji kanalizacyjnej wewnątrz domu. ps. super macie działkę , moja choć większa nie zmieści takiego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hemidall 21.09.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Co do przydomowych oczyszczalni, polecam sprawdzić sobie obowiązujące regulacje w danym obszarze. U mnie np. okazało się że wytyczono do połowy działki obszar aglomeracji i nie mogłem tam umieścić ani oczyszczalnię, ani drenaż. Więc na etapie pozwolenia babka w starostwie zablokowała całkowicie temat, tak na wszelki wypadek. Musiałem przejrzeć i prawo wodne i rozporządzenie dyrektora rejonu Górnej Wisły. Dopiero jak wytłumaczyłem babce na papierze co siedzi w tych dokumentach i jak to spełniam, dała mi spokój. Ale musiałem przesunąć oczyszczalnię i drenaż, więc w konsekwencji robić od nowa plan zagospodarowania, papiery do odrolnienia itd. Dobrze że nie trzeba było przerabiać projektu kanalizacji w domu. Podsumowując, warto zadzwonić do gminy i spytać czy jest obszar aglomeracji i jakie są wymogi w stosunku do oczyszczalni. Bo tutaj w uproszczeniu od wielkości gminy zależy jakim wymaganiom ma oczyszczalnia podlegać. Chodzi dokładniej o jakość wody po oczyszczeniu - parametry te podawane są w dokumentacji danego modelu oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiaxim 26.09.2020 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Dzięki za rady, w poniedziałek zadzwonię się dowiedzieć, od razu chciałem zapytać o kwestie dofinansowania, bo to też mi podpowiedziała jedna osoba.Mam pytanie jeszcze co do kotłowni w projekcie, czy w związku z tym, że myślę o pompie to rozumiem, że te pomieszczenie będę mógł zagospodarować w innym celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hemidall 28.09.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Nie ma wymogu który mówi że w domu musi być kotłownia. Jak wybierzesz kocioł gazowy i wpakujesz go do łazienki, to też kotłowni nie potrzebujesz. Natomiast jeśli zrobisz takie techniczne pomieszczenie, w którym umieścisz kocioł, nie ważne czy gazowy, węglowy czy jakikolwiek inny, no to będzie to już kotłownia. W przypadku pompy ciepła obstawiam że powinno to się bardziej nazywać "pomieszczenie techniczne". Ale nie ma się co tym specjalnie przejmować, bo jeśli nie masz tam kotła z otwartą komora spalania, to nawet jeśli będzie to się zwało kotłownią, nie wpłynie to na dodatkowe obostrzenia, typu wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts