Czarny_Wodzu 18.09.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Dzień dobry, planuję budowę domu, w projekcie mam Porotherm P+W 30 a ja myślę o zmianie na P+W 25. Zacząłem sobie analizować izolacyjność akustyczną i czegoś nie rozumiem. Z danych przedstawionych tutaj: https://www.wienerberger.pl/produkty/pustaki-ceramiczne-i-akcesoria-porotherm/warto-wiedziec/parametry-akustyczne-scian-z-pustakow-porotherm.html wynika, że 25 cm pustak ma lepszą izolacyjność akustyczną niż 30 cm. Nie rozumiem dlaczego, przecież na logikę im grubsza ściana z tego samego materiału tym lepiej powinna izolować akustycznie. Dlaczego tutaj jest na odwrót, ktoś mógłby mi wyjaśnić? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.09.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Dobrze jest - masz rację im większa grubość tym większa izolacyjność - wg strony https://www.paroc.pl/knowhow/akustyka/izolacyjnosc-akustyczna Współczynnik Rw(wskaźnik ważony izolacyjności akustycznej właściwej)im większy współczynnik tym izolacyjność akustyczna większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny_Wodzu 18.09.2020 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Tak, widziałem tę stronę. Ale ja nie rozumiem dlaczego cieńszy pustak ma lepszą izolacyjność niż grubszy? Tak podaje Wienerberger na ich stronie. Porotherm 25 P+W Rw = 53Porotherm 30 P+W Rw = 51 <- grubszy pustak, gorsza izolacyjność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 (edytowane) Bo grubszy ma inny rozkład komór - podłużny, zamiast poprzecznego Edytowane 18 Września 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny_Wodzu 18.09.2020 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Bo grubszy ma inny rozkład komór - podłużny, zamiast poprzecznego Ciekawa teoria! Jeśli od tego to by zależało to czemu nie zrobili takiego samego rozkładu komór dla "30-tki"? Chyba że rozkład komór podyktowany jest wytrzymałością albo współczynnikiem przenikania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Nie "jeśli by od tego zależało" bo to od tego zależy.Właśnie współczynnik przenikania jest wówczas lepszy.Im więcej powietrza w pustaku tym lepsza izolacyjność termiczna, a gorsza akustyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny_Wodzu 18.09.2020 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.09.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Stawiaj z 25 P+W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny_Wodzu 21.09.2020 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Stawiaj z 25 P+W. Tak chcę zrobić, tylko w projekcie mam 30. Mam nadzieję, że to się da zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts