Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktoś potraktował mój emblemat jako kryptoreklamę?

bajzi

Recommended Posts

ponieważ najczęściej korzystam z tego forum, zwracam się do forumowiczów z pytaniem: właśnie otrzymałam od redakcji informację, że mój emblemat ktoś uważa za moją reklamę i został on usunięty. przypominam, że wyglądał jak piktogram domku z którego wychodzi ludzik i podskakuje z radości. odpowiedzcie mi zatem dobrzy ludzie, czy moje posty były kryptoreklamą mojej osoby, czy tylko wiedzą i niewiedzą, którą chciałam podzielić się z innymi?

jeżeli ktoś się poczuł urażony to bardzo przepraszam i po prostu skończę mój pobyt na forum muratora.

ponieważ najczęściej korzystam z tego forum, zwracam się do forumowiczów z pytaniem: właśnie otrzymałam od redakcji informację, że mój emblemat ktoś uważa za moją reklamę i został on usunięty. przypominam, że wyglądał jak piktogram domku z którego wychodzi ludzik i podskakuje z radości. odpowiedzcie mi zatem dobrzy ludzie, czy moje posty były kryptoreklamą mojej osoby, czy tylko wiedzą i niewiedzą, którą chciałam podzielić się z innymi?

jeżeli ktoś się poczuł urażony to bardzo przepraszam i po prostu skończę mój pobyt na forum muratora.

Twojego emblematu absolutnie nie pamiętam. Wobec tego nie ustosunkuję się do Twojego pytania.

Niemniej Twoje motto (z życzeniem śmierci komukolwiek) jest conajmniej niestosowne.

nie miałam żadnego portalu i chyba żadnej domeny (prawdę mówiąc nie bardzo się orientuję co to). a zaczęło się to wczoraj, kiedy w nowym forum o rabatach dla czytelników wyraziłam przypuszczenie, że będą teraz gromadzić się różnego pokroju "fachowcy", którzy będą chcieli sobie zrobić darmową reklamę. i powoli zatraci się sens forum które przecież nazywa się "wymiana doświadczeń".

a co do mojego motta: powstało ono po bardzo przykrej i wrednej scysji z urzędnikiem. a ponieważ wciąż mi nie przeszło, dlatego go nie zmieniłam.

Wiem na czym polegał problem.

Zauważyłam, że parę osób na Forum od mniej więcej trzech dni miało ten sam emblemat ..............

emblemat byl dosc niegrzeczny i zaskakujacy. Reklamowal strone internetowa z z... stymi domenami...
.

Jestem przekonana, że nie miało to nic wspólnego z użytkownikami Forum, ale stało się to jakoś tak poza nimi.

Ten sam emblemat miała np. Bajzi i Zielonooka.

Pisałam nawet 17-ego listopada w wątku pt "Jak wstawić emblemat":

Zielonooka, czy Ty naprawdę wolisz zamiast kici to co teraz?

Daj kicię - była urocza, a ten emblemat taki jakiś.......

.

Jak to się stało może chyba tylko wytłumaczyć jakiś informatyk.

Ja też nie pamiętam jaki emblemat miała bajzi, ale coś kojarzę że ostanio ktoś miał za swoje logo rekalmę jakichś stron www bodajże. To pewnie o to chodzi, tak?

A hipoteza moja jest taka:

to pewnie było tak, że bajzi i te osoby miały swój emblemat wstawiony jako link do jakiejś strony internetowej.

Otóż właściciel tej strony internetowej zorientował się zapewne, że ten emblemet (czy te emblematy) jest bardzo często z jego strony pobierany - prawie za każdym razem, gdy ktoś w wyświetla post bajzi, emblemat de facto ściąga się on ze strony internetowej na której umieścił go właściciel.

Właściciel zorientował się że ten emblemat jest pobierany z jego strony kiilkaset razy dziennie, a może częściej bo w końcu mogli go używać inni ludzie niż bajzi i podmienił go na swoją reklamę lub reklamę czegoś, co za każde wyswietlenie przynosi mu pieniądze.

Wiem, że wiele serwisów z obrazkami i gifami wprost zabrania linkowania do ich stron (czyli tego co właśnie się robi umieszczając taki obrazek jako podpis na jakimś forum), bo generauje im to straszny ruch na serwerach, za który często muszą płacić. Co zdolniejsi administratorzy robią tak, że jak się umieści linka do ich obrazka na swojej stronie, to zamiast obrazka pojawia się napis że linkowanie jest zabronione + adres ich strony.