Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na ściany? Czyli remont starego budynku...

MC2

Recommended Posts

Przeglądam forum już od dłuższego czasu i im więcej czytam, tym więcej wątpliwości mam...i tym mniej wiem.

Mam budynek mieszkalny - pewnie z 70 lat ma - odziedziczony. Gdzie nie gdzie wilgoć wchodzi (ale jej usuwanie to temat na inny wątek). Stropy drewniane z jakimś cieniutkim "tynkiem"... w sumie całość pewnie z 5cm grubości. W ramach "czystego powietrza" będzie robione docieplenie, więc pewnie częściowo wilgoci się pozbędę.

Stary budynek, z ścianami w bardzo dziwnej jak dla mnie starej jakiejś technologii. Czasem jak wiercę otwór powiedzmy pod szafkę to wiertło wchodzi w ścianę jak w masło, czasem się blokuje. Generalnie ściany to mieszanka drewna, pisaku, być może wapna... trudno określić. W każdym razie nie są to cegły, pustaki, beton czy cokolwiek mi znanego.

Chcę przeprowadzić powoli remont na tyle ile się da... Z uwagi na wiek budynku to czeka mnie przegląd i remont z pewnością instalacji elektrycznej, ale z tym sobie poradzę. Natomiast wyzwaniem dla mnie jest wentylacja (to na osobny wątek) i ściany...

I pierwszy dylemat przy pierwszym pomieszczeniu.

Biorąc pod uwagę to jakiej jakości są ściany... co zastosować na ściany by było możliwe bezpieczne zawieszenie mniejszych szafek...?

Zastanawiałem się nad płytami gipsowo-kartonowymi, ale w kontekście słabej jakości ścian, wydają mi się zbyt kruche.

Kolejnym rozwiązaniem, które zwróciło moją uwagę, pewnie trochę ekstremalne, to płyty OSB3 - tutaj wydaje się być ok. Twarda, sztywna, da się na niej powiesić sporo. Można pomiędzy sufit czy podłogę wsadzić ocieplenie i nie będzie to generowało problemów.

Ale jeśli OSB, to czym to później wykończyć by dobrze wyglądało? No i jak te płyty przytwierdzić bezpiecznie do ścian?

Temat jest rozwojowy, więc pewnie z czasem więcej pytań się pojawi...

A może zupełnie co innego?

Z prądem sobie radzę całkiem dobrze, w temacie wilgoci to teoretyk ze mnie, a ściany to już poza moim doświadczeniem.

Możecie coś doradzić?

Powiem tak.. to nie jest konieczne, wiem co w niej siedzi, tylko trudno mi to zakwalifikować. Chcesz wywiercić otwór, bierzesz wiertło do betonu, wchodzi i za chwilę pojawiają się wióry, bo głębiej jest drewno, ale nie wszędzie... Takie "pudełko czekoladek" nigdy nie wiesz do końca na co trafisz...

Kiedyś budowali z tego co było pod ręką...

Powiem tak.. to nie jest konieczne, wiem co w niej siedzi, tylko trudno mi to zakwalifikować. Chcesz wywiercić otwór, bierzesz wiertło do betonu, wchodzi i za chwilę pojawiają się wióry, bo głębiej jest drewno, ale nie wszędzie... Takie "pudełko czekoladek" nigdy nie wiesz do końca na co trafisz...

Kiedyś budowali z tego co było pod ręką...

Nie spotkałem takiej technologi że w ścianie jest wszystko co w ręce wpadło.

Wspominasz w pierwszym poście że ten zlepek wszystkiego planujesz to ocieplić z ciekawości dopytam skąd wiesz ile powinno wynosić docieplenie? Jeżeli nie chcesz żeby to co masz szlak w kilka lat trafił warto wiedzieć co się remontuje to nie jest tylko kwestia nazewnictwa.

Wspominasz coś o stropie gr. 5cm z tynkiem. Naprawdę masz taki strop ?

Osb do wnętrz to średni pomysł albo zły. Tak jak piszesz twardy sztywny ale i nasączony chemią materiał.

Pokaż ze dwie fotki tych ścian z zewnątrz od środka może więcej z fotek będzie widać niż z Twoich opisów.

• 2 weeks później...
Ja bym zresztą kiedyś tak zrobiłem skuł tynki wewnętrzne, wtedy zobaczysz konstrukcję ściany. Jeżeli drewno będzie zgniłe wytniesz i uzupełnisz, Czym to zależy od skali czasem się da wymienić kawałek drewna czasem pół ściany , wtedy warto to przemurować jak jest fundament. Od poczaku piszę że trzeba wiedzieć co się remontuje.