Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa przedwstępna.PROBLEMY.

Konstanty

Recommended Posts

a przykładami to mógłbym sypać jak z rękawa.

Z chęcią posłucham. Poczekam.

im więcej trudności dla potencjalnego oszusta, tym większe prawdopodobieństwo, że się na czymś

Jeśli żądanie w umowie przelania należności na numer konta uważasz za utrudnienie oszustwa w sprawie przedmiotowej, to ja nie mam więcej pytań co do innych proponowanych przez Ciebie "zabezpieczeń" :lol:

ad. 4 - Państwowa Inspekcja Handlowa - owszem ma coś z tym wspólnego - nie mam teraz czasu wyjaśniać, ale wystarczy, że zapytasz w PFRN.

To poproszę o szczegóły. Uzbroję się w cierpliwość.

Jak się ma PIH do cywilnych transakcji Ziutka S. z Mietkiem K. ...? :wink:

a przykładami to mógłbym sypać jak z rękawa.

Z chęcią posłucham. Poczekam.

To nie temat tego wątku. Nie czekaj.

im więcej trudności dla potencjalnego oszusta, tym większe prawdopodobieństwo, że się na czymś

Jeśli żądanie w umowie przelania należności na numer konta uważasz za utrudnienie oszustwa w sprawie przedmiotowej, to ja nie mam więcej pytań co do innych proponowanych przez Ciebie "zabezpieczeń" :lol:

Generalnie zanim zaczniesz odpowiadać to postaraj się zrozumieć całokształt. Mimo Twoich rzeczowych i życzliwych uwag nadal uważam, że bezpieczniej przelać na konto, niż dać pieniądze w przysłowiową "łapę".

ad. 4 - Państwowa Inspekcja Handlowa - owszem ma coś z tym wspólnego - nie mam teraz czasu wyjaśniać, ale wystarczy, że zapytasz w PFRN.

To poproszę o szczegóły. Uzbroję się w cierpliwość.

Jak się ma PIH do cywilnych transakcji Ziutka S. z Mietkiem K. ...? :wink:

Pisałem o PIH w pewnym kontekście. Przeczytaj jeszcze raz, a jeśli dalej nie rozumiesz to odsyłam na strony PFRN - tam znajdziesz parę ustaw - co tego dotyczą. Dla przypomnienia w 1 poście napisałem "być może gość działa nielegalnie jako pośrednik"

nadal uważam, że bezpieczniej przelać na konto, niż dać pieniądze w przysłowiową "łapę".

Od strony formalnej przelanie należności na konto jest równie bezpieczne jak wręczenie jej w obecności (bądź nie) Notariusza.

Są sytuacje (np. przy "instytucji" zadatku), gdzie pieniądze (bądź wartościowe przedmioty) MUSISZ przekazać/otrzymać w kancelarii notarialnej.

Tak więc możesz sobie UWAŻAĆ i mieć prywatne zdanie, ale nie będzie ono zgodne z literą prawa. No, może właściwym określeniem bedzie - nieważne z notarialnego punktu widzenia. Z cywilnego - owszem.

Ale zagadnienie ZADATKU versus umowy cywilne to już zupełnie inna historia...

Co do reszty, nie wypowiem się, bo widzę, że rozmowa ucieka poza sedno. Przynajmniej dla Konstantego.

Fidelis

Co do zadatku to święta prawda, ale w tym przypadku mówimy o finalnej umowie. Przy przelewach nie ma ryzyka fałszywych banknotów. Oczywiste jest, że to moje prywatne zdanie, ale najważniejsze w tym wątku i tu jak widzę obydwoje się zgadzamy, to na pewno jest pomoc radą autorowi tego wątku.

Pozdrawiam Aishan

Doniesienie o przestępstwie można złożyć (koniecznie wraz z wnioskiem o zabezpieczenie majątku, bo zanim gość zostanie skazany prawomocnym wyrokiem to zdąży się pozbyć absolutnie wszystkiego), ale uważam, że dodatkowo należałoby złożyć pozew o zwrot korzyści majątkowej bez podstawy prawnej (art. 405 k.c.). Wartość przedmiotu sporu nie jest wysoka, więc i wpis nie będzie zbyt duży, a jest to jakieś zabezpieczenie na wypadek, jeśli prokurator odmówi wszczęcia postępowania przygotowawczego lub je umorzy zamiast wnieść akt oskarżenia.

• 2 weeks później...

Witam!

Zgodnie z umową chciałbym poinformowac drogich Forumowiczów o tym

jak zakończyła sie sprawa z niesolidnym"sprzedawcą".A więc po kolei.

Długo się zastanawiałem ,czy mam zrezygnować z kupna wymarzonej działki,czy dalej czekać na rozwój wypadków,których bieg będzie i tak nadal dyktował ów jegomośc.Postanowiłem to przerwać .

Zadzwoniłem do gościa i poinformowałem go ,że z powodu przeciągania sprawy ze sprzedażą działek oraz nie dostarczenia aktualnych dokumentów działek,

proszę o zwrot pieniedzy.Zatkało gościa.Po chwili odezwał sie do mnie ,że

on w tej chwili poniósł znaczne koszty przy odtwarzaniu aktualnej dokumentacji działek i takie tam ble,ble..Co mnie to obchodzi. Chodziło mu o to,że to z mojej winy nie dojdzie do finału sprawy.Wtedy wyjechałem mu ostro i powiedziałem ,żeby się walił i streściłem mu jego bezprawne zachowania

począwszy od pierwszego spotkania.Słuchał,słuchał i słuchał.Skończyłem,

chwila ciszy w słuchawce a potem grzecznie poprosił abym przesłał mu

SMS-a z nr.konta na który ma przesłać pieniadze.Koniec rozmowy.

Teraz zaczął się czas oczekiwań. Chyba po 8 dniach pieniądze wpłynęły na moje konto.Po sprawie.

W zwiazku z powyższym jeszcze raz chciałbym wszystkim ,którzy zabrali głos w mojej sprawie,serdecznie podziękować.Wiekszość argumentów jakich używałem w rozmowie pochodziło od Was.Wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...