Fidelis 22.11.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 a przykładami to mógłbym sypać jak z rękawa. Z chęcią posłucham. Poczekam. im więcej trudności dla potencjalnego oszusta, tym większe prawdopodobieństwo, że się na czymś Jeśli żądanie w umowie przelania należności na numer konta uważasz za utrudnienie oszustwa w sprawie przedmiotowej, to ja nie mam więcej pytań co do innych proponowanych przez Ciebie "zabezpieczeń" ad. 4 - Państwowa Inspekcja Handlowa - owszem ma coś z tym wspólnego - nie mam teraz czasu wyjaśniać, ale wystarczy, że zapytasz w PFRN. To poproszę o szczegóły. Uzbroję się w cierpliwość. Jak się ma PIH do cywilnych transakcji Ziutka S. z Mietkiem K. ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 22.11.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 a przykładami to mógłbym sypać jak z rękawa. Z chęcią posłucham. Poczekam. To nie temat tego wątku. Nie czekaj. im więcej trudności dla potencjalnego oszusta, tym większe prawdopodobieństwo, że się na czymś Jeśli żądanie w umowie przelania należności na numer konta uważasz za utrudnienie oszustwa w sprawie przedmiotowej, to ja nie mam więcej pytań co do innych proponowanych przez Ciebie "zabezpieczeń" Generalnie zanim zaczniesz odpowiadać to postaraj się zrozumieć całokształt. Mimo Twoich rzeczowych i życzliwych uwag nadal uważam, że bezpieczniej przelać na konto, niż dać pieniądze w przysłowiową "łapę". ad. 4 - Państwowa Inspekcja Handlowa - owszem ma coś z tym wspólnego - nie mam teraz czasu wyjaśniać, ale wystarczy, że zapytasz w PFRN. To poproszę o szczegóły. Uzbroję się w cierpliwość. Jak się ma PIH do cywilnych transakcji Ziutka S. z Mietkiem K. ...? Pisałem o PIH w pewnym kontekście. Przeczytaj jeszcze raz, a jeśli dalej nie rozumiesz to odsyłam na strony PFRN - tam znajdziesz parę ustaw - co tego dotyczą. Dla przypomnienia w 1 poście napisałem "być może gość działa nielegalnie jako pośrednik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 22.11.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 nadal uważam, że bezpieczniej przelać na konto, niż dać pieniądze w przysłowiową "łapę". Od strony formalnej przelanie należności na konto jest równie bezpieczne jak wręczenie jej w obecności (bądź nie) Notariusza. Są sytuacje (np. przy "instytucji" zadatku), gdzie pieniądze (bądź wartościowe przedmioty) MUSISZ przekazać/otrzymać w kancelarii notarialnej. Tak więc możesz sobie UWAŻAĆ i mieć prywatne zdanie, ale nie będzie ono zgodne z literą prawa. No, może właściwym określeniem bedzie - nieważne z notarialnego punktu widzenia. Z cywilnego - owszem. Ale zagadnienie ZADATKU versus umowy cywilne to już zupełnie inna historia... Co do reszty, nie wypowiem się, bo widzę, że rozmowa ucieka poza sedno. Przynajmniej dla Konstantego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 23.11.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 FidelisCo do zadatku to święta prawda, ale w tym przypadku mówimy o finalnej umowie. Przy przelewach nie ma ryzyka fałszywych banknotów. Oczywiste jest, że to moje prywatne zdanie, ale najważniejsze w tym wątku i tu jak widzę obydwoje się zgadzamy, to na pewno jest pomoc radą autorowi tego wątku. Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycja 25.11.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Doniesienie o przestępstwie można złożyć (koniecznie wraz z wnioskiem o zabezpieczenie majątku, bo zanim gość zostanie skazany prawomocnym wyrokiem to zdąży się pozbyć absolutnie wszystkiego), ale uważam, że dodatkowo należałoby złożyć pozew o zwrot korzyści majątkowej bez podstawy prawnej (art. 405 k.c.). Wartość przedmiotu sporu nie jest wysoka, więc i wpis nie będzie zbyt duży, a jest to jakieś zabezpieczenie na wypadek, jeśli prokurator odmówi wszczęcia postępowania przygotowawczego lub je umorzy zamiast wnieść akt oskarżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konstanty 09.12.2004 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Witam!Zgodnie z umową chciałbym poinformowac drogich Forumowiczów o tymjak zakończyła sie sprawa z niesolidnym"sprzedawcą".A więc po kolei.Długo się zastanawiałem ,czy mam zrezygnować z kupna wymarzonej działki,czy dalej czekać na rozwój wypadków,których bieg będzie i tak nadal dyktował ów jegomośc.Postanowiłem to przerwać .Zadzwoniłem do gościa i poinformowałem go ,że z powodu przeciągania sprawy ze sprzedażą działek oraz nie dostarczenia aktualnych dokumentów działek,proszę o zwrot pieniedzy.Zatkało gościa.Po chwili odezwał sie do mnie ,żeon w tej chwili poniósł znaczne koszty przy odtwarzaniu aktualnej dokumentacji działek i takie tam ble,ble..Co mnie to obchodzi. Chodziło mu o to,że to z mojej winy nie dojdzie do finału sprawy.Wtedy wyjechałem mu ostro i powiedziałem ,żeby się walił i streściłem mu jego bezprawne zachowaniapocząwszy od pierwszego spotkania.Słuchał,słuchał i słuchał.Skończyłem,chwila ciszy w słuchawce a potem grzecznie poprosił abym przesłał muSMS-a z nr.konta na który ma przesłać pieniadze.Koniec rozmowy.Teraz zaczął się czas oczekiwań. Chyba po 8 dniach pieniądze wpłynęły na moje konto.Po sprawie.W zwiazku z powyższym jeszcze raz chciałbym wszystkim ,którzy zabrali głos w mojej sprawie,serdecznie podziękować.Wiekszość argumentów jakich używałem w rozmowie pochodziło od Was.Wielkie dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 09.12.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Trzymaj się Konstanty!Powodzenia przy poszukiwaniu działeczki!Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.12.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Rozwiązanie najlepsze z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 05.01.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Gratuluje! wszystko dobre, co sie dobrze konczy... a teraz, czemu mialbys nie uderzyc do PRAWOWITYCH wlascicieli tej dzialeczki i obgadac z nimi sprawe? wiesz, nerwy nerwami, ale jesli dzialka jest taka fajna, to moze warta bylaby tych "nerw"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 05.01.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Gratuluje! wszystko dobre, co sie dobrze konczy... a teraz, czemu mialbys nie uderzyc do PRAWOWITYCH wlascicieli tej dzialeczki i obgadac z nimi sprawe? wiesz, nerwy nerwami, ale jesli dzialka jest taka fajna, to moze warta bylaby tych "nerw"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konstanty 06.01.2005 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Witam!Poszukuję czegoś nowego.Tamta sprawa jest zamknięta.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.01.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Konstanty to wpadnij do naszej szczecinskij grupy....cos tam poszukamy:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts