smoku88 20.09.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Witam wszystkich przymierzam się do ułożenia u siebie kamienia elewacyjnego betonowego na cokoliku i jedna ściana 8m szeroka i 2.5 wysokości.Na ścianie położony styropian grafitowy 15 cm zakołkowany i zatopiona siatka. Czym najlepiej przyklejać ten kamień? jakiego gruntu użyć? Waga kamienia okolo 34 kg/m2 Czy kołkować siatkę czy nie trzeba bo różnie wyczytałem na internecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMajster 20.09.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Kołkować przez siatkę minimum 6 kołków na m2 Grunt głębokopenetrujący np Ceresit CT 17 dodatkowo klej Ceresit CM 17 lub Kerakoll H40. W zależności jeśli jasny kamień użyj koniecznie białego kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoku88 20.09.2020 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 A po kołkowaniu zaciągnąć jeszcze klejem bo wyczytałem że nalezy dać jeszcze raz klej i siatke. Kolor kamienia jest stalowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.09.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 A po kołkowaniu zaciągnąć jeszcze klejem bo wyczytałem że nalezy dać jeszcze raz klej i siatke. Kolor kamienia jest stalowy Przeczytałem , i naprawdę Twój kamień jest dosyć ciężki, może w tym artykule https://skalite-kamien.pl/montaz-kamienia-naturalnego/montaz-kamienia-elewacyjnego/ coś Ci naświetli, mnie się wydaje, że może być trudno "zawiesić"taki ciężar na styropianie tak bez podparcia, nawet jeśli solidnie skołkujesz podkład będzie trzeba zastosować podporę. Ja obawiałem się klejąc płytkę klinkierową, i też wzmacniałem nośność ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts