Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana gruntu i podsypanie skarpy

Zbyszekkwia

Recommended Posts

Moja sytuacja wgląda tak że na działce mam na 1/3 dół w jednym rogu o głębokości 1,5m. Jest to raczej obniżenie terenu i rozciąga się ono poza działką. Działka ma około 700m2. W związku z tym pomyślałem że użyję grunt z 2/3 działki by zasypać ten otwór a raczej podsypię skarpę. Następie na całej powierzchni wysypię pospółkę i utwardzę ją. Czy to ma sens?

Takie coś po pierwsze musisz zgłosić, po drugie tysiące ton ziemi lub podobnego asortymentu do zasypania tej dziury a to wiąże sie z dość dużym obciążeniem finansowym.

Nie lepiej pomyśleć aby w jakiś inny sposób zagospodarować ten kawałek działki i tą niedogodność zmienić na atut, np można by postawić budynek gospodarczy podpiwniczony.

To dobry pomysł z tym podpiwniczeniem. Może by dom postawić podpiwniczony. Dlaczego muszę zgłaszać taki zabieg jak podsypanie by wyrównać działkę? Tam nie przebiega żaden rów, to nieużytki. Wracając do podpiwniczenia czy taka opcja była by tańsza?

Co do wyrównywania i podnoszenia terenu jest to na zgłoszenie bo ingerujesz w poziom terenu przy czym podniesienie terenu nie może spowodować aby z Twojej działki wody opadowe zalewały działki sąsiednie.

Co do podpiwniczenia to oczywiście biorąc pod uwagę że chciałbyś zasypać ten dół to uważam, że opcja tańsza i korzystniejsza niż przypadku kopania "dziury" pod piwnice. Pytanie tylko czy w tym miejscu będziesz mógł postawić dom?

Sprawa polega na tym że w tym tygodniu kupuję tą działką. Obok niej stoją domy o wielkości dość dużej. Ja na pewno będę budował mniejszy. Gdzie się to zgłasza i ile czeka by można działać? Na pewno część muszę podsypać ponieważ obniżenie jest w rogu działki oraz od strony tylnej nie od drogi. Myślałem też o murku oporowym na granicy tak by nie przeszkadzał w budowaniu płotu i był podsypany od zewnątrz. Takie po prostu zabezpieczenie przed osunięciem gruntu. Może po prostu płotek 1,2m w kształcie litery L tak w rogu tylko. Bez kupowania tych "Elek oporowych" Tylko prosty szalunek.?

• 5 weeks później...
Okazuje się że za mną sąsiad planuje zrobić oczko wodne, staw. Będzie to 6m od mojego płotu. W tym miejscu mam spad i tu muszę podsypać ziemi. Jak mogę zabezpieczyć się przed ewentualnym podtopieniem. Tak by woda nie przedostała się pod ziemią w moją stronę. Nie liczę na fachowe wykonanie zabezpieczenia ze strony sąsiada.