Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana gruntu i podsypanie skarpy

Zbyszekkwia

Recommended Posts

Moja sytuacja wgląda tak że na działce mam na 1/3 dół w jednym rogu o głębokości 1,5m. Jest to raczej obniżenie terenu i rozciąga się ono poza działką. Działka ma około 700m2. W związku z tym pomyślałem że użyję grunt z 2/3 działki by zasypać ten otwór a raczej podsypię skarpę. Następie na całej powierzchni wysypię pospółkę i utwardzę ją. Czy to ma sens?

Sprawa polega na tym że w tym tygodniu kupuję tą działką. Obok niej stoją domy o wielkości dość dużej. Ja na pewno będę budował mniejszy. Gdzie się to zgłasza i ile czeka by można działać? Na pewno część muszę podsypać ponieważ obniżenie jest w rogu działki oraz od strony tylnej nie od drogi. Myślałem też o murku oporowym na granicy tak by nie przeszkadzał w budowaniu płotu i był podsypany od zewnątrz. Takie po prostu zabezpieczenie przed osunięciem gruntu. Może po prostu płotek 1,2m w kształcie litery L tak w rogu tylko. Bez kupowania tych "Elek oporowych" Tylko prosty szalunek.?

• 5 weeks później...
Okazuje się że za mną sąsiad planuje zrobić oczko wodne, staw. Będzie to 6m od mojego płotu. W tym miejscu mam spad i tu muszę podsypać ziemi. Jak mogę zabezpieczyć się przed ewentualnym podtopieniem. Tak by woda nie przedostała się pod ziemią w moją stronę. Nie liczę na fachowe wykonanie zabezpieczenia ze strony sąsiada.