garwol 21.09.2020 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Dzień dobry, mam prośbę o polecenie wkładu kominkowego (nie ważne czy stal czy żeliwo) do 3-4 tys. Kominek będzie w salonie 30m2. Nie będzie płaszcza wodnego ani rekuperacji, rur do rozprowadzenia ciepłego powietrza też nie ma. Kominek czysto rekreacyjny. Widziałem kominki za 1900 zł jak i za 5000 zł i to że się na tym nie znam powoduje że nie widzę między nimi jakiś ogromnych różnic zewnętrznych, a nie chciał bym aby kominek zepsuł się po np 2,5 roku użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.09.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 To wszystko zależy, również jak chcesz zamontować ten kominek - czy to ma być tylko wkład?(tutaj dochodzą jeszcze koszty wykonania obudowy i wykończenia) czy może piec w formie "kozy".? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garwol 21.09.2020 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 To wszystko zależy, również jak chcesz zamontować ten kominek - czy to ma być tylko wkład?(tutaj dochodzą jeszcze koszty wykonania obudowy i wykończenia) czy może piec w formie "kozy".? Chodzi mi tylko o wkład, kwota 3-4 tys ma być przeznaczona na jego zakup, koszty wykończenia obudowy, podłączenia itd swoją "drogą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.09.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Mogę Ci polecić "Kratki"https://kratki.com/sklep/ wkład żeliwny dobrej jakości nigdy nie było z nim problemów, dosyć popularny i niedrogi Felix.Katalog producenta dostępny w sieci - produkt polski, gwarancja również.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 24.09.2020 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 No i nowość od 2021 https://czysteogrzewanie.pl/2020/09/od-2021-roku-w-nowych-domach-drewno-i-slonce-zamiast-wegla-i-gazu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 24.09.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 No i nowość od 2021 https://czysteogrzewanie.pl/2020/09/od-2021-roku-w-nowych-domach-drewno-i-slonce-zamiast-wegla-i-gazu/ Jeszcze parę lat temu wydawało się, że piecokominek i solary to relikty ogrzewania odchodzące do lamusa. Wystarczyła zmiana trendu w WT by moja stara chałupka z 2011 roku zrobiła się niesamowicie nowoczesna. A nawet palcem w bucie nie ruszyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 24.09.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Tego się trzymać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.09.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 (edytowane) 3 - 4 tysiące za wkład to ROMOTOP seria HEAT , wkłady spełniające z dużym zapasem normy czystości spalin Ekopojekt po 2022 . Możliwość dołożenia mas akumulacyjnych aby wydłużyć czas grzania. Romotop to czołowy europejski producent piecyków i wkładów kominkowych . Roczna produkcja 45 000 sztuk. Dużo modeli z wylotem spalin fi 150 , ułatwia podłączenie do mniejszych kominów. Edytowane 25 Września 2020 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 29.09.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Żeby nie zakładać nowego wątku zgłaszam się tu z prośbą o konsultację. Poszukujemy wkładu kominkowego- podobnie jak Garwol - do sporadycznego palenia ozdobno-krzepiącego, poprawiajacego nastrój w pochmurne dni. NIE CHCĘ KOZY. Nie mamy rekuperacji. Moje priorytety - eleganckie drzwiczki (z raczej węższą obwódką metalową) oraz szyba, która mniej się brudzi. Co do parametrów technicznych to szerokość drzwiczek powinna wynosić od 54 do 64 cm. Chciałam mieć kominek z szarych kafli ze zdjęcia ale po wstępnym rozpoznaniu rynku okazało się, że nie da się zrobić nic podobnego, a zamienniki są w kosmicznych cenach. Zostaje więc portal kamienny. Otwór kominowy mamy w stropie. Wyczystkę projektant przewidział w kominku. Jaki wkład powinniśmy brać pod uwagę i jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garwol 30.09.2020 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 3 - 4 tysiące za wkład to ROMOTOP seria HEAT , wkłady spełniające z dużym zapasem normy czystości spalin Ekopojekt po 2022 . Możliwość dołożenia mas akumulacyjnych aby wydłużyć czas grzania. Romotop to czołowy europejski producent piecyków i wkładów kominkowych . Roczna produkcja 45 000 sztuk. Dużo modeli z wylotem spalin fi 150 , ułatwia podłączenie do mniejszych kominów. Gdzie kupie taki kominek za 3-4 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 30.09.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Ja też żałuję że zamiast kotła węglowego nie zainstalowałem kominka z płaszczem wodnym i buforem jakieś 500 litrów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 25.10.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Kontynuując wątek wyszukałam kilka wkładów, które spełniaja moje wymagania, tj.: - wkład stalowy, - bezrusztowy (tylko KOBOK), - prosta szyba, rama szklana, - palenisko trapezowe, - czysta szyba, - szamot (5 cm grubości), - gwarancja na korpus 7lat, na szamot i ruszt 2 lata, - krociec, - Moc nominalna - im mniejsza tym lepiej. Wybrałam modele: 1) EKO 600/450 prosta szyba – Kobok Moc nominalna (6,8 kW) 2) Romotop Heat 2g 59.50.01 Moc nominalna (7 kW) 3) Romotop Heat 2g 59.50.13 - Moc nominalna (4,8 kW) https://www.wentor.pl/sklep/wklady-kominkowe/eko-600-450-prosta-szyba-kobok/ https://kominki-sklep24.pl/pl/p/Romotop-Heat-2g-59.50.01/1879 https://kominki-sklep24.pl/pl/p/wklad-kominkowy-Romotop-Heat-2g-59.50.13/1883 Nie znalazłam szczegółowych danych o Romotopie więc na razie KOBOK wypada lepiej. Czy mogę prosić o opnię lub wskazanie, który z nich jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczur4 14.01.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 nuxe i na jaki wkład się zdecydowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts