Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa ogrodzenia

grzesiekr

Recommended Posts

Proszę o odpowiedź. Wystąpiłem do Starostwa ze zgłoszeniem o budowie ogrodzenia. Otrzymałem odpowiedź, że sprawa została skierowana do Woj. Konserwatora Zabytków- skąd przyszła odpowiedź negatywna. Minął miesiąc i ze Starostwa nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Czy oznacza to, że mogę budować, czy Starostwo powinno mi odpowiedzieć, a jeżeli tego nie zrobiło to mam prawo budować? Jak wygląda ew. legalizacja samowoli, gdybym jednak postawił ten płot. Pozdrawiam wszystkich.

Proszę o odpowiedź. Wystąpiłem do Starostwa ze zgłoszeniem o budowie ogrodzenia. Otrzymałem odpowiedź, że sprawa została skierowana do Woj. Konserwatora Zabytków- skąd przyszła odpowiedź negatywna. Minął miesiąc i ze Starostwa nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Czy oznacza to, że mogę budować, czy Starostwo powinno mi odpowiedzieć, a jeżeli tego nie zrobiło to mam prawo budować? Jak wygląda ew. legalizacja samowoli, gdybym jednak postawił ten płot. Pozdrawiam wszystkich.

:o Co to znaczy, że od Konserwatora przyszła "odpowiedź negatywna" - czy odpowiedział, że nie możesz takiego ogrodzenia postawić, czy że Go to nie interesuje.

Jeżeli wydał negatywną opinię - w formie postanowienia - możesz się zażalić - odnośne pouczenie na końcu postanowienia. :o

:o Przy negatywnej opinii Konserwatora Starostwo powinno zgłosić decyzją sprzeciw. :o

Art. 30. ust. 5. Prawa budowlanego: "Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu" :o

Konserwator napisał, że nie mogę postawić takiego ogrodzenia jakie planowałem. Jednak wg mnie nie jest on właściwym organem do wydawania zakazu budowy- wg cyt. przepisu. I dlatego mogą chyba budować skoro nie mam odpowiedzi ze Starostwa. Dziękuję za porady :-)

Konserwator napisał, że nie mogę postawić takiego ogrodzenia jakie planowałem. Jednak wg mnie nie jest on właściwym organem do wydawania zakazu budowy- wg cyt. przepisu. I dlatego mogą chyba budować skoro nie mam odpowiedzi ze Starostwa. Dziękuję za porady :-)

grześku uściślij problem bo nic nie jest jasne

przede wszystkim z jakiego tytułu i do jakiefo konserwatora poszło uzgodnienie i co w nim było napisane?

czego dotyczy płot i na jakiej nieruchomości bądź w jakim jej otoczeniu?

czy obiekt jest wpisany do rej. zabytków czy tylko w strefie ochrony zabytków?

nic nie jest jasne, problem przedstaw rzeczowo wtedy można się spodziewać że temat nabierze rzeczowego biegu na forum, póki co to sobie możemy pogaworzyć .,,

z konserwatorów najbardziej lubię konserwę krakus :)

a może chodziło o konserwant e-220?? :wink:

sorki musiałem poprawić literówki :))

mam palce flisaka :roll:

Płot betonowy w miejscu istniejącego z siatki, działka jest moja, budowlana- w strefie ochrony zabytków, od strony drogi krajowej (mam zgodę GDDKiA). Pozdrawiam. Bardziej rzeczowo nie mogłem. Do Woj. Kons. Zabytków prośbę o opinię wysłało Starostwo informując mnie o tym odrębnym pismem.

30 m płotu a papierów jakbym budował hipermarket :-)

jestes w strefie ochrony zabytków i chcesz stawiać betonowy płot???

----

cóż - nie dziwię się ze WKZ zaprotestował...

według mnie postąpił bardzo słusznie...

-----

ja także mieszkam na terenie wpisanym do Rejestru zabytków... - na większość prac potrzebna zgoda WKZ, papierki, problemy...

---

ale wszystko jest do przejscia

wymieniałem okna, drzwi wejściowe, wymieniałem pokrycie dachowe na nowe i wstawiałem okna dachowe - wszystko pod "czujnym okiem" WojKonsZabyt...

i przeżylem

---

to mozliwe

---

aha -

Art. 43. z ustawy o ochronie zabytków z dnia 23.07.2003:

"Wojewódzki konserwator zabytków wydaje decyzję o wstrzymaniu wykonywanych bez jego pozwolenia lub w sposób odbiegający od zakresu i warunków określonych w pozwoleniu: 1) prac konserwatorskich, restauratorskich, badań konserwatorskich lub architektonicznych przy zabytku wpisanym do rejestru; 2) robót budowlanych przy zabytku wpisanym do rejestru lub w jego otoczeniu; 3) badań archeologicznych; 4) innych działań, o których mowa w Art. 36 ust. 1 pkt 6-8 i 10-12"

--------------------

pewnie WKZ wysłał juz stosowne pisemko do starostwa i wydział architektury przysle ci stosowne pisemko.....