grzesiekr 19.11.2004 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Proszę o odpowiedź. Wystąpiłem do Starostwa ze zgłoszeniem o budowie ogrodzenia. Otrzymałem odpowiedź, że sprawa została skierowana do Woj. Konserwatora Zabytków- skąd przyszła odpowiedź negatywna. Minął miesiąc i ze Starostwa nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Czy oznacza to, że mogę budować, czy Starostwo powinno mi odpowiedzieć, a jeżeli tego nie zrobiło to mam prawo budować? Jak wygląda ew. legalizacja samowoli, gdybym jednak postawił ten płot. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 20.11.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Proszę o odpowiedź. Wystąpiłem do Starostwa ze zgłoszeniem o budowie ogrodzenia. Otrzymałem odpowiedź, że sprawa została skierowana do Woj. Konserwatora Zabytków- skąd przyszła odpowiedź negatywna. Minął miesiąc i ze Starostwa nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Czy oznacza to, że mogę budować, czy Starostwo powinno mi odpowiedzieć, a jeżeli tego nie zrobiło to mam prawo budować? Jak wygląda ew. legalizacja samowoli, gdybym jednak postawił ten płot. Pozdrawiam wszystkich. Co to znaczy, że od Konserwatora przyszła "odpowiedź negatywna" - czy odpowiedział, że nie możesz takiego ogrodzenia postawić, czy że Go to nie interesuje. Jeżeli wydał negatywną opinię - w formie postanowienia - możesz się zażalić - odnośne pouczenie na końcu postanowienia. Przy negatywnej opinii Konserwatora Starostwo powinno zgłosić decyzją sprzeciw. Art. 30. ust. 5. Prawa budowlanego: "Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.11.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 a jesli jednak sprzeciw konserwatora dostales, to zostaje uzgodnienie projektu z konserwatorem... wspolczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiekr 21.11.2004 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Konserwator napisał, że nie mogę postawić takiego ogrodzenia jakie planowałem. Jednak wg mnie nie jest on właściwym organem do wydawania zakazu budowy- wg cyt. przepisu. I dlatego mogą chyba budować skoro nie mam odpowiedzi ze Starostwa. Dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 21.11.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Konserwator napisał, że nie mogę postawić takiego ogrodzenia jakie planowałem. Jednak wg mnie nie jest on właściwym organem do wydawania zakazu budowy- wg cyt. przepisu. I dlatego mogą chyba budować skoro nie mam odpowiedzi ze Starostwa. Dziękuję za porady grześku uściślij problem bo nic nie jest jasne przede wszystkim z jakiego tytułu i do jakiefo konserwatora poszło uzgodnienie i co w nim było napisane? czego dotyczy płot i na jakiej nieruchomości bądź w jakim jej otoczeniu? czy obiekt jest wpisany do rej. zabytków czy tylko w strefie ochrony zabytków? nic nie jest jasne, problem przedstaw rzeczowo wtedy można się spodziewać że temat nabierze rzeczowego biegu na forum, póki co to sobie możemy pogaworzyć .,, z konserwatorów najbardziej lubię konserwę krakus a może chodziło o konserwant e-220?? sorki musiałem poprawić literówki ) mam palce flisaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiekr 21.11.2004 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Płot betonowy w miejscu istniejącego z siatki, działka jest moja, budowlana- w strefie ochrony zabytków, od strony drogi krajowej (mam zgodę GDDKiA). Pozdrawiam. Bardziej rzeczowo nie mogłem. Do Woj. Kons. Zabytków prośbę o opinię wysłało Starostwo informując mnie o tym odrębnym pismem. 30 m płotu a papierów jakbym budował hipermarket Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 22.11.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 jestes w strefie ochrony zabytków i chcesz stawiać betonowy płot???----cóż - nie dziwię się ze WKZ zaprotestował...według mnie postąpił bardzo słusznie...-----ja także mieszkam na terenie wpisanym do Rejestru zabytków... - na większość prac potrzebna zgoda WKZ, papierki, problemy...---ale wszystko jest do przejsciawymieniałem okna, drzwi wejściowe, wymieniałem pokrycie dachowe na nowe i wstawiałem okna dachowe - wszystko pod "czujnym okiem" WojKonsZabyt...i przeżylem---to mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 22.11.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Konserwator napisał, że nie mogę postawić takiego ogrodzenia jakie planowałem. Jednak wg mnie nie jest on właściwym organem do wydawania zakazu budowy- wg cyt. przepisu. I dlatego mogą chyba budować skoro nie mam odpowiedzi ze Starostwa. Dziękuję za porady --- aha - Art. 43. z ustawy o ochronie zabytków z dnia 23.07.2003: "Wojewódzki konserwator zabytków wydaje decyzję o wstrzymaniu wykonywanych bez jego pozwolenia lub w sposób odbiegający od zakresu i warunków określonych w pozwoleniu: 1) prac konserwatorskich, restauratorskich, badań konserwatorskich lub architektonicznych przy zabytku wpisanym do rejestru; 2) robót budowlanych przy zabytku wpisanym do rejestru lub w jego otoczeniu; 3) badań archeologicznych; 4) innych działań, o których mowa w Art. 36 ust. 1 pkt 6-8 i 10-12" -------------------- pewnie WKZ wysłał juz stosowne pisemko do starostwa i wydział architektury przysle ci stosowne pisemko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts