Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poręczna wiertarko-wkrętarka do prac domowych - co wybrać?

Recommended Posts

Cześć,

potrzebuję pomocy przy wyborze wkrętarki (z funkcją wiercenia).

Budżet to 350-400zł.

Przeznaczenie: prace domowe, przeprowadzamy się z dziewczyną do nowego domu, mam sporo skręcania mebli, wiercenia w drewnie, płytach GK. Czasem będzie konieczność wkręcenia wkręta na większą długość np. 10cm.

czego potrzebuję:

• urządzenie musi być poręczne, zdecydowanie z baterią w rączce
  • mile widziane 2 baterie w zestawie ale obędę się z jedną
  • mile widziany wskaźnik naładowania baterii
  • moment obrotowy min. 25-30 nm
  • regulacja momentu obrotowego
  • solidny uchwyt wiertarski
  • wskaźnik naładowania baterii

czego nie potrzebuję:

• udaru – do betonu mam zwykłą wiertarkę udarową.
  • dodatkowych akcesoriów jak bity itp.

Generalnie do okazjonalnych prac wystarczy pewnie parkside lub inna marketówka ale zależy mi na jakości wykonania – nie chcę luzujących się uchwytów wiertarskich itp.

Moje propozycje jakie rozważam:

1. Bosch Bosch GSR 120-LI – za cenę 395zł. Niestety brak wskaźnika naładowania baterii.
  2. Ryobi 12V – jest promocja w Leroy -10% wychodzi lekko ponad 300zł. Na plus dobry moment 30nm ale sporo osób w komentarzach wspomina o kiepskim serwisie i konieczności reklamowania sprzętu.
  3. Metabo POWERMAXX BS BASIC za cenę 380zł z 2 aku i ładowarką. Dobry moment aż 34nm ale napięcie aku tylko 10.8V – czy powinienem się tym martwić? nie będzie za słaba?

Co byście z tego wybrali? może jakieś inne propozycje?