Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków

Recommended Posts

Witam, stoję przed wyborem w jaki sposób odprowadzać ścieki z domu. Uprzedzam że w okolicy nie a kanalizacji. Z opini geotechnicznej wynika że mam grunt pylasty, na początku przewarstwiony gliną pylastą, niżej już nie. Myślałem o tym aby zamontować oczyszczalnie biologiczna, zamiast rozsączania podpiąć oczyszczalnie do zbiornika na deszczówkę, który też będzie zamontowany ok 15m3. I teraz pytanie kto podpowie rozwiązanie? czy tak jak napisałem jest ok, czy lepiej zrobić oddzielnie rozsączanie na działce?

• 2 weeks później...
Witam, stoję przed wyborem w jaki sposób odprowadzać ścieki z domu. Uprzedzam że w okolicy nie a kanalizacji. Z opini geotechnicznej wynika że mam grunt pylasty, na początku przewarstwiony gliną pylastą, niżej już nie. Myślałem o tym aby zamontować oczyszczalnie biologiczna, zamiast rozsączania podpiąć oczyszczalnie do zbiornika na deszczówkę, który też będzie zamontowany ok 15m3. I teraz pytanie kto podpowie rozwiązanie? czy tak jak napisałem jest ok, czy lepiej zrobić oddzielnie rozsączanie na działce?

Piszesz, że stoisz przed wyborem jak odprowadzić ścieki czyli rozumiem że jesteś w trakcie budowy. Czy aby Twoje zapędy nie są za bardzo do przodu? Pytałeś w gminie czy będziesz mógł zrobić POŚ? albo czy MPZP dopuszcza wykonanie POŚ?

• 2 months później...

Według mnie przydomowa oczyszczalnia ścieków, to bardzo dobre rozwiązanie, dzięki któremu można sporo zaoszczędzić.

Inwestycja sporo kosztuje, ale na pewno jest zwróci, według mnie warto zdecydować się założyć taką oczyszczalnię, jak dysponujemy odpowiedni budżetem. Sprawdźcie sobie firmę /moderowano/ u mnie działa ich oczyszczalnia już 3 lata i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Od moderatora:

Cenne są szczere polecenia. Potrzebujemy dobrych opinii, tyle że reklamy w postach nowych użytkowników zawsze są podejrzane i je kasujemy. Ale zapraszam do dalszej dyskusji.

Edytowane przez finlandia