Czyzykel 25.09.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Witam. Budynek hobbistyczny / gospodarczy z pustaka ceramicznego ,dwa pomieszczenia razem około 160 m2 powierzchni, do każdego wjazdowa brama. Oddzielony od domu garażem . Garaż ocieplony od frontu i tyłu 10 cm styropianu. Hala ocieplona tylko z frontu. Dach składa się z membrany oraz blach falistych oraz świetlików. Ścianą z boku i od tyłu oraz częściowo od drugiego boku za garażem łysa. Chciałbym położyć na to jakiegoś baranka i kolorek. I myślę nad jakoś izolacją styropianem. W zimę nie raz grzebie przy motocyklu itp. Być może "kiedyś" ocieple dach , rury do kaloryferów też doprowadzone. Sam nie wiem jak to najlepiej ugryźć. Czy 5 cm lub 10 cm styropianu ma sens? Powierzchnia ścian do ocieplenia to 100 m2.Ktoś pomoże? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 27.09.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 (edytowane) To pytanie przede wszystkim do Ciebie - czy skorzystasz faktycznie na ociepleniu tego budynku.Czy masz jak to dogrzać, żeby sobie zapewnić komfort pracy w mroźniejsze dni. Trochę brakuje izolacji stropu, ale nie od razu Rzym zbudowano. Ja pomieszkuję podczas budowy w domu, który ma 5cm wełny jako ocieplenie ścian i dachu. Jakoś żyję, a "pali się" gazem. Bo do zrobienia jest wszystko Najprostszy styropian 10cm będzie kosztował z metra kwadratowego jakoś z 11zł, jeśli dobrze poszukasz online, a w marketach budowlanych około 14zł, więc sama inwestycja dla 100m2 ściany nie jest wielkim wydatkiem. Do tego klej poliuretanowy. pewnie z 15 - 20 puszek x 20 zł. Tania siatka do styropianu to ze 100zł dla takiego metrażu i klej do zatapiania siatki ok. 16zł za worek z wydajnością +/- 8m2 (ponad 200zł). Sam sobie odpowiedz na pytanie, czy warto Edytowane 27 Września 2020 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czyzykel 29.09.2020 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts