Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek gospodarczy - zgłoszenie - szkic i zwięzły opis planowanych robót

Recommended Posts

Witajcie,

Próbuję samodzielnie wypełnić zgłoszenie budowy niewymagającej pozwolenia na budowę.

Przepisałem sobie to co mogłem znaleźć w intrenecie, natomiast dręczą mnie dwie sprawy.

1) czy muszę wyciągać jakąś mapkę żeby zrobić szkic z usytuowaniem budynku, czy mogę wydrukować sobie fragment z geoportalu i tam narysować co chcę gdzie postawić?

2) zwięzły opis planowanych robót - na ile nie wdawać się w szczegóły, a co koniecznie podać?

Np przy płycie fundamentowej podawać, że będzie szalunek, folia, pręty zbrojeniowe fi coś tam, czy ogólnie napisać że będzie płyta i dołączyć jakieś szkice 'projektowe' z podanymi wymiarami

Budynek to będzie to, co buduje Łukasz Budowlaniec na YouTube - szkieletowy 'garaż'

pozdrawiam

Miłosz

• 2 months później...

OK. Jestem po. Zgłoszone - miesiąc minął więc raczej przeszło.

Nie wiem jak jest w innych Starostwach ale w Golubiu-Dobrzyniu wystarczyło:

ad 1) mapka, szkic narysowany w skali na podstawie tego co było dostępne

ad 2) zwięzły opis wyglądał tak:

Budowa parterowego budynku gospodarczego o wymiarach 6,00m na 5,56m (powierzchnia zabudowy 33,36m2)

1) Wykop pod płytę fundamentową

2) Wykonanie żelbetowej płyty fundamentowej

3) Wykonanie ścian

4) Wykonanie konstrukcji więźby dachowej; dach dwuspadowy; blacho dachówka

5) Prace wykonywane zgodnie z zasadami BHP

Zostawiam

Może komuś się przyda.