marina 20.11.2004 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Wroclawianie i nie tylko instalacja elektryczna pod naszym dachem szczesliwie zostala juz zalozona, teraz trzeba calosc podlaczyc do obwodowej rozdzielnicy, nasz elektryk te usluge (wraz ze skrzynka Fael lub Hager z ochronnikami - chyba tak to sie nazywa) wycenil na 1800 zl.intuicja mi podpowiada, ze to troche duzo...a ile was kosztowala ta przyjemnosc? jestem zupelnie "nie techniczna", z pytan pomocniczych odpowiem tylko, ze dom ma ok 170m2 i wyposazony jest w ok 130 pkt.(planowana kuchenka elektr).pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina 20.11.2004 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 wyciagam post , zeby sie przypomniec. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 20.11.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 W przykładowej rozdzielnicy są; -Ochronniki, 1kpl-Wyłącznik różnicowy, 1szt-Bezpieczniki kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt w zależności ile sobie zażyczy inwestor Twój elektryk musiałby Ci dokładnie wyszczególnić ile masz obwodów w rozdzielnicy (zasadą jest jeden obwód = 1 bezpiecznik). Ochronniki są akurat drogie bo kosztują od 300 do 600zł, różnicówka chyba pow 130zł a jeden bezpiecznik jakieś 35zł.Gdy elektryk się określił ile czego proponuje możesz porównać ceny np w sklepie Podaję bardzo niedokładnie bo nie znam aktualnych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Ciężko tak od razu powiedzieć jeśli nie wiadomo co ma być zamontowane w rozdzielnicy. poproś elektryka o pełne zestawienie elementów jakie będą potrzebne i wyceń te elemnty w jakiejś hurtowni.Ja sprawdziłem ile kosztowały mnie materiały do mojej rozdzielnicy. Było tego około 1800zł, za podłączenie elektryk wziął 300zł, ale moja rozdzielnia jest dosyć skomplikowana i rozbudowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.11.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Umów się na samą robociznę, a koszt materiału niech będzie na fakturze, za którą połacisz osobno. Jeśli elektryk robi to podłączenie na czarno, faktura będzie na Ciebie (z 22% VAT, niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 16.01.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 no i za materiały zapłacisz ze 30% więcej bo elektryk ma upusty w hurtowni jak bierze na siebie - ludzie pomyślcie chcecie zaoszczędzić tylko nie w ten sposób. Często za te 30% upustu przy większej tablicy elektryk pokrywa sobie instalacje tablicy za 150zł -200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 17.01.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Mój elektryk za "rozdzielnię główną z pełnym wyposażeniem" wziął 1300 zł, tak jak było umówione w kosztorysie. A teraz twierdzi, że każdy obwód przy rozdzielni to 1 punkt (obwodów mamy 24). Czy ktoś spotkał się z tym, aby za taki obwód dodatkowo liczyć jak za punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 17.01.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Aha, wszystkie materiały w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina 19.01.2005 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 o ile dobrze pamietam, nam tez dodal do ilosci punktow te z rozdzielnicy. jakos nie moge oprzec sie wrazeniu, ze oczy trzeba miec z kazdej strony glowyi do tego znac sie na wszystkim, ze by nie zostac 'wyrolowanym'. niestety. marina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina 19.01.2005 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 o ile dobrze pamietam, nam tez dodal do ilosci punktow te z rozdzielnicy. jakos nie moge oprzec sie wrazeniu, ze oczy trzeba miec z kazdej strony glowyi do tego znac sie na wszystkim, ze by nie zostac 'wyrolowanym'. niestety. marina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts