Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozdzielnico nieszczesna

marina

Recommended Posts

Wroclawianie i nie tylko

instalacja elektryczna pod naszym dachem szczesliwie zostala juz zalozona, teraz trzeba calosc podlaczyc do obwodowej rozdzielnicy, nasz elektryk te usluge (wraz ze skrzynka Fael lub Hager z ochronnikami - chyba tak to sie nazywa) wycenil na 1800 zl.

intuicja mi podpowiada, ze to troche duzo...

a ile was kosztowala ta przyjemnosc? jestem zupelnie "nie techniczna", z pytan pomocniczych odpowiem tylko, ze dom ma ok 170m2 i wyposazony jest w ok 130 pkt.(planowana kuchenka elektr).

pozdrawiam

W przykładowej rozdzielnicy są;

-Ochronniki, 1kpl

-Wyłącznik różnicowy, 1szt

-Bezpieczniki kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt w zależności ile sobie zażyczy inwestor

Twój elektryk musiałby Ci dokładnie wyszczególnić ile masz obwodów w rozdzielnicy (zasadą jest jeden obwód = 1 bezpiecznik). Ochronniki są akurat drogie bo kosztują od 300 do 600zł, różnicówka chyba pow 130zł a jeden bezpiecznik jakieś 35zł.

Gdy elektryk się określił ile czego proponuje możesz porównać ceny np w sklepie

Podaję bardzo niedokładnie bo nie znam aktualnych cen.

Ciężko tak od razu powiedzieć jeśli nie wiadomo co ma być zamontowane w rozdzielnicy. poproś elektryka o pełne zestawienie elementów jakie będą potrzebne i wyceń te elemnty w jakiejś hurtowni.

Ja sprawdziłem ile kosztowały mnie materiały do mojej rozdzielnicy. Było tego około 1800zł, za podłączenie elektryk wziął 300zł, ale moja rozdzielnia jest dosyć skomplikowana i rozbudowana.

• 1 month później...