Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiertarko-wkrętarka montażowa

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Polecam ta firmę AEG. Solidna,robi dobre elektronarzędzia.

Brat skończył budowę domku i obskoczył wiertarko-wkrętarką od nich całą budowę. A jak mówił zużył 3 wiadra wkrętów (szalunki,wieńce,dach). Nie używał jej tylko do wiercenia w betonie.

W przedziale 600-800 zł z pewnością coś znajdziesz.

Zobacz tą. Ma dobrą pojemność akumulatora: i moment obrotowy dokręcania.Ale są też droższe.

https://allegro.pl/oferta/wiertarko-wkretarka-udarowa-aeg-bsb-18v-g3-li-202c-9658730667?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Narz%C4%99dzia&gclid=Cj0KCQjw2or8BRCNARIsAC_ppyaCZvR96_dH7maj2EOU5vPMGUFpZ3hNQWWXOjvstMt8DXwZRwB_lpQaAs3nEALw_wcB

Właśnie sobie taką kupiłem, bez szczotkowy silnik , 60Nm momentu i udar , aku 4Ah / to minimum jak ktoś dużo chce działać/ potrzebowałem mocnej aby wkręcać kołki eco twist bo moje 12V z 20 Nm momentu nie dawały rady. Udar też już sprawdzałem i daje radę.

Miałem pożyczoną Devalta 100 NM momentu z udarem , to dopiero maszyna, a i w Devalcie daje radę nawet w żelbetonie z półmetrowym wiertłem 12mm, no nie jet to to samo co udar pneumatyczny z 5J ale mieć do wyboru coś co waży niecałe 2 kg bez kabla na rusztowaniu i do wiertania kilkanaście otworów a targać 5 -6 kg wiertarkę z kablem i przedłużaczem , twój wybór.

Jeśli ktoś ma 8 godzin wiercić w betonie to wiadomo że normalna młotowiertarka najlepiej się sprawdzi

Kupisz też porządną młotowiertarke na aku z rozsądną siłą udaru ale to sprzęt raczej dla zawodowców co na co dzień wiercą w betonie i to jeszcze w trudno dostępnych miejscach.

Zależy do czego potrzebuje, bo taka wiertarka nie nadaje się do wkręcania wkrętów , nie ma sprzęgła, mam też wiertarkę udarową aku / bo wszystkie narzędzia się przydają przy wykańczaniu domu :) / i prawie ją spaliłem próbując wkręcać owe kołki eco twist, wiertarka jest do wiercenia ze stałą prędkością jak zaczniesz ją męczyć wkręcaniem i zwalnianiem obrotów bo za duży moment szybko spalisz.

ps 1 miejsce Devalt, potem może być Skill, Milwake , Ryobi i inne makity bosche , rozpiętość cenowa od 450zł do kilku tysięcy

ps2 pewnie autor już coś kupił bo nic nie pisze w temacie