tomek0700 24.10.2020 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Chyba połowa pokoju w płytce a druga w panelu, i na panelu kolumna bo chyba ma 50/50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 25.10.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Somsiad rezonator zrobił z tych paneli?! niech pod basy da grubą matę, płytę gumową wytłumiającą. Pomoże, ale nie musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 25.10.2020 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 (edytowane) HejNa początku chcę zaznaczyć, że nie mam nic wspólnego z poniższym artykułem. Nie znam gościa i nic nie reklamuję. Po prostu założyciel tego posta chce się pozbyć problemu i zapewne każdy pomysł jest nadzieją. https://www.zyciepabianic.pl/rozrywka/wystawy/nigdzie-indziej-takich-nie-znajdziecie-obrazy-akustyczne-tworzy-pabianiczanin.htmlW artykule masz podaną stronę do gościa. Napisz do niego, a nóż widelec coś pomoże. Choć osobiście wątpię w takie wynalazkoPozdrawiam Ps..teraz doczytałem że najniższe częstotliwości dla których robi panele to 250Hz a to już tony średnie a nie basy Edytowane 25 Października 2020 przez rhein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 26.10.2020 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Wyciszyć zupełnie tego się nie da bo konstrukcja jest lipna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 26.10.2020 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Czy z rysunku https://ibb.co/y5J5nGx widać jaka to scianka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.10.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Na tym rysunku to tylko widać, ze jest to pojedyncza ściana grubości 25cm.Jaki materiał to pewnie na innych stronach projektu napisane.No niestety jak to w dwu-lokalówce bardziej jak mieszkanie niż dom jednorodzinny tylko sąsiadów mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 26.10.2020 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Dzięki za info. Co myślicie o takiej piance https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-wygluszanie-scian?gclid=Cj0KCQjw59n8BRD2ARIsAAmgPmLP7LqQv924hzjbyGlp2TRd2D5-uXnFYShHWe0WQfKkmM8gzpp69eAaAvq7EALw_wcB Ma dużą gęstość czyli sensowne chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.10.2020 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Jeżeli słyszysz sąsiada jak krzyczy, jeżeli słyszysz jego tv jak puści za głośno, itd. to tak pianka na ścianę w pewnym zakresie powinna pomóc. Ale ty słyszysz/czujesz wibracje od głośników niskotonowych, które także niosą się po konstrukcji (np. po stopie), więc ta pianka za bardzo nie pomoże. Rzuć okiem tu (podpunkt o niwelacji basu) - https://www.tremolo.pl/Artykuly/Akustyka/Wyciszanie,domowego,studio,gitarowego.html Jeszcze jedno pytałem, ale chyba nie napisałeś. Czy masz w tej wspólnej ścianie dużo gniazdek elektrycznych, rtv, net? Weź też pod uwagę, ze nie jestem akustykiem i pisze tu tylko moje własne przeszłe problemy ze słyszalnością sąsiada w mieszkaniu i to co na te potrzeby zgooglałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 26.10.2020 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Rozumiem Tak, są trzy kable TV i trzy gniazdka .. Pułapki basowej chyba nie ma sensu u mnie robić, to raczej sąsiad powinien? Czy ona u mnie też będzie łapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.10.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Tak artykuł jest bardziej w tonie inspiracji dla sąsiada. Nigdy nie wiadomo jak sympatyczny dla ciebie zechce być, warto mieć wiedzę co mu zasugerować Tak dla pewności basy to jedyne co słyszysz czy także dźwięki muzyki, telewizora, imprezy u niego (ludzkie głośne rozmowy)? Jak także ogólnie dźwięki to pianka pomoże, to wtedy bardzo bym się uczepił tych gniazdek. Sąsiad pewnie ma identyczne w tym samym miejscu i dla dźwięku nagle ściana przestaje praktycznie istnieć w tym wycinku. Jak tylko basy to chyba pozostaje zadać takie pytanie na specjalistycznym forum audio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 01.11.2020 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 głosy słyszę podczas imprezy, lub jak ktoś krzyknie. Dobra, co wybrać:Kauczuk, pianka czy wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek61 02.11.2020 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Przeczytaj ten artykuł https://sound.eti.pg.gda.pl/student/ochrona/07_Ustroje.pdfZ najprostszych sposobów pozostaje jeszcze rozmowa z sąsiadem aby na korektorze zmniejszył basy do akceptowalnego (dla niego i Ciebie) poziomu, pewnie będzie potrzebny kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 02.11.2020 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 ale to nie sąsiada wina, słychać nawet kroki na parterze (dom głównie parterowy). By musiał po prostu nie słuchać basu, a o to nawet nie będę go prosić. Skoro basem nic nie zrobię to chciałbym zająć się wyciszeniem głosów chociaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek0700 06.12.2020 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 To jak? Robić wełnę czy jakiś kauczuk? Jak sąsiad dał wełnę to moze ja powinienem dać inny materiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal02 08.12.2020 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Nic nie zrobisz .. Dom dwulokalowy to zwykły dom jednorodzinny tylko podzielony na dwa lokale. Dobre to jest jak pod jednych dachem mieszka jedna rodzina. Wyciszanie nie będzie skuteczne, bo fundament , strop , dach , jest jeden i tędy hałasy będą szły. Sąsiad jakby dał na poddaszu np. wykładzinę to by ona w pewnym stopniu obnizyła hałas , ale to tylko półśrodki ... Czy podobny problem dotyczy domków szeregowych? Edytowane 27 Lutego 2021 przez michal02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 11.12.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Czy podobny problem dotyczy domków szeregowych? To zależy jak jest zrealizowana konstrukcja budynku, czy jest dylatacja czy połączenie elementami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ThaTec 20.12.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Cześć. Przede wszystkim witam się, bo to pierwszy mój post na tym forum, a nie widzę tematu do przedstawienia się i powitania Społeczności Forum. Ciekawa dyskusja w temacie. Obawiam się, że mnie również może dotyczyć, stąd zainteresowałem się tematem. Niebawem zabieram się za wykończenie domu w zabudowie szeregowej i z informacji od kolegi, który ma taki sam dom, wynika, że problemem jest ściana z tylko jednym sąsiadem - tym, gdzie nie ma dylatacji. Póki co doradzano mi wełnę do wyciszenia. Czytam i czytam, jest wiele opinii, a żadne rozwiązanie nie jest bez wad, ani w 100% skuteczne. Zastanawiam się, czy wyciszać np. również klatkę schodową? Bo że sypialnię, czy salon, to wiadomo. Ale garażu już np. na pewno nie ma sensu? Swoją drogą, jako meloman zamierzam zrealizować swoje marzenie i kupić dobry sprzęt do odtwarzania muzyki. Co prawda nie lubię słuchać głośno, ani nie lubię basów, ale jak tylko poznam sąsiada, który kupuje dom obok, to podpowiem Mu to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts