daawid1992 27.09.2020 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Witam mam takie pytanie, na końcu drogi która ma szerokość 3m jest dom, który chcemy zburzyć i wybudować nowy. Przy drodze dojazdowej stoją już domy więc nie ma możliwości aby poszerzyć drogę. I moje pytanie jest takie, czy jeżeli ta działka zostanie przepisana na mnie i żonę, to czy będzie problem, żeby dostać pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.09.2020 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Witam mam takie pytanie, na końcu drogi która ma szerokość 3m jest dom, który chcemy zburzyć i wybudować nowy. Przy drodze dojazdowej stoją już domy więc nie ma możliwości aby poszerzyć drogę. I moje pytanie jest takie, czy jeżeli ta działka zostanie przepisana na mnie i żonę, to czy będzie problem, żeby dostać pozwolenie na budowę. W odniesieniu do drogi - Zgodnie z prawem droga dojazdowa do działki budowlanej ma mieć minimum 3 metry szerokości więc otrzymanie pozwolenia na budowę nie powinno stanowić problemu. Aby jednak rozpocząć procedurę musicie dowiedzieć się o status istniejącego budynku i uzyskać zezwolenie na jego rozbiórkę. - to tak dla formalności nie wymaga to jakiś szczególnych zabiegów ale po to, aby nikt nie czepiał się was o o coś kiedykolwiek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daawid1992 28.09.2020 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 W odniesieniu do drogi - Zgodnie z prawem droga dojazdowa do działki budowlanej ma mieć minimum 3 metry szerokości więc otrzymanie pozwolenia na budowę nie powinno stanowić problemu. Aby jednak rozpocząć procedurę musicie dowiedzieć się o status istniejącego budynku i uzyskać zezwolenie na jego rozbiórkę. - to tak dla formalności nie wymaga to jakiś szczególnych zabiegów ale po to, aby nikt nie czepiał się was o o coś kiedykolwiek. Pozdrawiam. Jak byłem się pytać w gminie to powiedzieli mi że od 1 marca się przepisy zmieniły i droga musi mieć 5m szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 28.09.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Jeśli chodzi o min. szerokość dojazdu do jednej działki/posesji to jest to 3m, pod warunkiem, że dojście piesze może być realizowane np. ścieżką z innej strony. Przy więcej niż 1 działce min. to 5m. Taką informację uzyskałam 2 lata temu w UM. Być może były jakieś zmiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 29.09.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Witam mam takie pytanie, na końcu drogi która ma szerokość 3m jest dom, który chcemy zburzyć i wybudować nowy. Przy drodze dojazdowej stoją już domy więc nie ma możliwości aby poszerzyć drogę. I moje pytanie jest takie, czy jeżeli ta działka zostanie przepisana na mnie i żonę, to czy będzie problem, żeby dostać pozwolenie na budowę. - będzie problem, ponieważ do działki budowlanej powinien być zapewniony dojazd i dojście o minimalnej szerokości = 5m - jeżeli z jakiegoś powodu nie ma szans na zachowanie tej szerokości - pozostaje : wystąpienie z wnioskiem o odstępstwo od przepisów budowlanych. Jeżeli odp. jest pozytywna, wówczas zgoda na odstępstwo stanowi część projektu budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fukujin 30.09.2020 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 W pierwszej kolejności sprawdzić musisz czy nie ma obowiązującego planu zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts