Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa przydomowej oczyszczalni - zgłoszenie

huberto

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Wykończyłem dom ze stanu surowego robiąc wznowienie budowy po kilkudziesięciu latach. W projekcie i warunkach zabudowy miałem szambo i tak też zrobiłem. Teraz chciałbym wybudować oczyszczalnię ale zderzyłem się ze ścianą. W starostwie twierdzą, że musi być zgoda wodociągów. Kanalizacja znajduje się w pobliżu domu, jednak od domu do kanalizacji jest odległość ~80-90m, w dodatku przez usytuowanie terenu potrzebowałbym pompy. Koszt takiego rozwiązania jest spory. Wodociągi takiej zgody nie chcą wydać ponieważ 'istnieje techniczna możliwość podłączenia się do kanalizacji'. Czy ktoś z Was wie jak to można ugryźć? Czy rzeczywiście w tej sytuacji wodociągi mogą się nie zgodzić ? :bash:

Uzasadnić mogę bez problemu bo koszt na pewno będzie mniejszy - tylko jaka to musi być różnica? Co to WZ? Nie ma tutaj MPZP - i z tego co wiem powiat na pewno się zgodzi, ale potrzebna jest zgoda z wodociągów, czego nie chcą mi wydać. Pytanie czy rzeczywiście ona jest potrzebna ? Ewentualnie co i jak mogę od nich uzyskać?

WZ - decyzja o warunkach zabudowy, jeśli nie ma MPZP tam są określone możliwości odprowadzania ścieków. Jeśli chcesz budować oczyszczalnię, warunki zabudowy powinny to dopuszczać.

Jest taka ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Według art. 5 tej ustawy:

„1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:

2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych;

Wydaje mi się, że to po Twojej stronie leży udowodnienie "ekonomicznie nieuzasadnionej" budowy przyłącza kanalizy.