Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Anulowana gwarancja

Marcin Żewuski

Recommended Posts

Cześć wszystkim

Niedawno zakupiłem sprzęt od SolarEdge Ltd. i firma zapewniała mnie, że otrzymam gwarancję 25 lat na ich produkty: inwentory i falowniki. Po pewnym czasie miałem inspekcję od SolarEdge Ltd. i rozpoczeli procedurę odbierania gwarancji na podstawie nieprzejrzystych dla mnie zasad. Czy ktoś ma na forum podobny problem.

Pozdrawiam serdecznie

Niedawno zakupiłem sprzęt od SolarEdge Ltd. i firma zapewniała mnie, że otrzymam gwarancję 25 lat na ich produkty: inwentory i falowniki. Po pewnym czasie miałem inspekcję od SolarEdge Ltd. i rozpoczeli procedurę odbierania gwarancji na podstawie nieprzejrzystych dla mnie zasad. Czy ktoś ma na forum podobny problem.

Czyli, żebym dobrze zrozumiał: kupiłeś sam sprzęt SE, nie zapoznałeś się z warunkami gwarancji SE i sam wykonałeś instalację? Wydaje się to oczywiste, ale czy mimo, że nie zapoznałeś się z warunkami gwarancji, spełniłeś wymagania SE dotyczące montażu? Bo jeśli nie, to trochę od d... strony się zabrałeś za temat.

To może zacznijmy od podstaw: czy SE Designer zweryfikował Twoją instalację? Tzn czy "przepuścił" ją?

Dlatego zawsze niestety trzeba sprawdzać czy firma na pewno jest autoryzowana przez producenta

Jeśli autor posta sam zamontował instalację, to na 99% nie chodzi o żadną autoryzację. Poza tym, nie raz nie dwa były przypadki, że firma instalowała SE, ale niezgodnie z warunkami producenta. Jak ktoś nie zna specyfiki systemu, to czy to będzie użytkownik instalacji czy firma, w obydwu przypadkach może skończyć się jak w temacie. Fakt, w drugim przypadku można ubiegać się o naprawienie szkody.