Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki aparat?

duduś

Recommended Posts

tak do 1000 zł, to właściwie każdy będzie miał podobne funkcje.

1. wybrałbym jednak aparat firmy, która od lat zajmuje się tym tematem, żadne hp-ki, no-name itp, Wymienie tutaj ; Canona, Olympusa, Minoltę, no może jeszcze kilka np. Nikona, czy nawet Sony, który dynamicznie wszedł na rynek i w tej klasie można byłoby się pokusić.

2. Sądzę, że 3 mega, no może z hakiem w zupełności wystarczy, ewentualnie 4 megapixeli, później w tej klasie strasznie "leci" optyka,

3 zoom cyfrowy to chwyt reklamowy, należy patrzeć na zoom optyczny, zazwyczaj można dostać w tej cenie 3x, z ogniskową zazwyczaj ok. 35-105

4. zwróć uwagę czy ma makro, czasem się przydaje do zrobienia zdjęcia pszczółce lub jakiemuś znaczkowi :wink:

lampę błyskową i redukcję czerwonych oczu to mają wszystkie,

przydająsię programy tematyczne,

5. takie elementy jak kartę pamięci, akumulator czy pokrowiec zawsze można dokupić. Zazwyczaj i tak trzeba mieć zapasowe.

6. zależy czy chcesz mieć pełny automat, czy czasem chcesz się pobawić ręczymi ustawieniami typu przysłona, ISO, czas - wówczas trzeba szukać odpowiedniego modelu.

Dużo by pisać.

Dla zainteresowanych podaję kilka linków.

Chętnie też podpowiem to i owo.

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4

http://www.recenzje.net.pl/

http://www.fotoexpert.pl/

http://www.cyberfoto.pl/

http://foto.recenzja.pl/Forum.html

http://www.forum.olympus.hat.pl/

Cz.

Od ok. pół roku mam Fuji S5000. Moim zdaniem warto troszkę poczekać i dołożyć do aparatu z większym zoom'em i większą ilością funkcji ( jeśli ktoś interesuje się trochę fotografią). Wspomniany S5000 moim zdaniem to jeden z najlepszych aparatów w tej klasie za tą cenę. Fakt - jest stary, bo bodajże z 2002r ale jeśli miałbym go zamienić na inny to tylko na Olimpusa np. C 765 - robi poprostu bardziej ostre zdjęcia bo ma nowszą, bardzo dobrą optykę.

Pozdrawiam

ja mam minolte z1 - no i jakbym miał polecić to nie jest zła

- z uz korzystam ale nie za czesto

- jest duza i nie poreczna

- nie jest najlepsza jesli chodzio ustawiania automatyczne

( na zabawe nanualem nie mam czasu i determinacji)

- no i format 4:3 przy wywoływaniu jest kłopotliwy albo sam kadrujesz albo cie poobcinają.

-mały wyświetlacz

no i polecam fajne forum - fotoforum

no i polecam zakupy W usa przy drozszych modelach róznica prawie 100%

pozdr ol

Od ok. pół roku mam Fuji S5000. Moim zdaniem warto troszkę poczekać i dołożyć do aparatu z większym zoom'em i większą ilością funkcji ( jeśli ktoś interesuje się trochę fotografią). Wspomniany S5000 moim zdaniem to jeden z najlepszych aparatów w tej klasie za tą cenę.

Oj nieeee :-)

Fuji S5000 miał bardzo nędzne wyniki w rankingach, stał daleko w tyle za jego poprzednikiem, już nieprodukowanym Fuji 602. W porownaniu z nim ma jedynie chyba dwie zalety: RAW i zoom x10, a pozatym same wady: brak stopki pod zewnętrzną lampę błyskową (wbudowana jest słabiuteńka), malutki zakres zmian ISO, szumiący algorytm kompresji jpg, brak długich czasów naświetlania (czyli nocna fotografia odpada). Oczywiście można się sprzeczać, co komu potrzebne, ale moim zdaniem te wymienione wady całkowicie wystarczają, żeby nie nazywać tego aparatu "jednym z lepszych w swojej klasie".

A że jest ładny i ma ciekawy wygląd? No fajnie, ale to chyba nie najważniejsza cecha?

J.

.. ale jeśli miałbym go zamienić na inny to tylko na Olimpusa np. C 765 - robi poprostu bardziej ostre zdjęcia bo ma nowszą, bardzo dobrą optykę.

Pozdrawiam

a !

tu trafiłeś w moje gusta,

właśnie przymierzam się do zakupu tego modelu,

jest to chyba jeden z najlepszych kompaktów tej firmy i także w tej klasie na rynku. Ale ten UZ trzeba wiedzieć po co się stosuje, mnie się przyda.

Szkoda tylko, że ma plastikową obudowę, ale w tej klasie trudno wymagać cuś więcej, chociaż tej firmy C-60 ma aluminiową.

Gdyby C-765 miał obudowę aluminiową to byłoby to "cacuszko", ale i z plastikową też przeżyję.

Tylko ta cena ok. 1700-1800 zł :cry: .

Do tego natychmiast pokrowiec, druga karta 128 lub 256 MB, akumulator razem ze 2200.

Cz.

... no i polecam zakupy W usa przy drozszych modelach róznica prawie 100%

pozdr ol

owszem, ale problem jest z gwarancją, a właściwie jej wyegzekwowaniem.

Rzadko, bo rzadko, ale poczytaj fora, czasem to coś się psuje i wtedy co ?

Pozostaje naprawa za własną kasiorkę. I tu często bardziej opłąca się kupić nowy aparat.

Cz.

P.S.

nie wszędzie dają 2 lata gwarancji.

Warto na to zwrócić uwagę.

Ja mam Olpusa 720 kolega kupił Fuji S5000 moim zdaniem jest o niebo lepszy od Olimpusa. Nie wiem czy jescze jest dostepny Fuji S3000 teraz pewnie taniutki i bardzo dobry.

tu się zgadzam, ale to trochę jakbyś chciał porównać astrę z vectrą, albo corollę z avensis, a rzecz Fuji of course,

Cz.

Proszę doradzić mi na co mam zwrócić uwagę kupując aparat cyfrowy Planuję ( góra) do ceny 800 zł Czy dostanę dobry w tej cenie, Jakie funkcje są niezastąpioone a z jakich w ogóle nie korzystacie( a płaci się jednak za nie)?

poszukaj w wyszukiwarce onetu, google jest wiele forum cyfrówek tam zapraszam, tutaj są "pstrykacze" tam "zapaleńcy", tutaj jest forum budowlane, tam aparatów cyfrowych. Gościu01 podał linki, tam Ci dobrze doradzą.

musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz nowy, czy używany i najważniejsze to czy za 800zł cały komplet, czyli aparat, pamięć (około 150zł) i czasami + akumulatory i ładowarka (około 100zł), czy tylko aparat. Jeśli planujesz "wywoływać" fotki to szukaj coś, co ma już zoom optyczny i matrycę przynajmniej 3MP, za 800zł już można wyrwać coś nowego bo markety często robią promocje i często się natykam na aparaty o tych parametrach w cenie już około 600zł + reszta i wyjdzie około 800zł. Używany kupisz lepszy za daną cenę, ale musisz umieć ocenić stan aparatu zwłaszcza matrycy (są testy). Duży wybór jest też na allegro http://www.allegro.pl/showcat.php?id=8845 , ale większość aparatów, na które się natknąłem to były niby kupione w Niemczech, a naprawdę były azjatyckimi podróbkami, gdzie najważniejsza rzecz czyli optyka była do bani. Szkoda mi tych ludzi, którzy dali się nabrać są ich tysiące

Poniżej ciekawa propozycja za 800zł.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35262344

Cenowo były porównywalne (kupione na allegro) Fuji FinePix S3000 można wyrwać za ok. 800 zł, jest jeszcze w obrocie.

no ale olek się ceni - marka, dużo by dyskutować ...

ale niekoniecznie na tym forum.

Na koniec, dodam, że za 800 zł, nie ma się co podniecać jednym czy drugim modelem. Wszystkie będą jak na swoją klasę robić dobre zdjecia.

Smaczki zaczynają się dużo wyżej :wink:

Sądzę, że dobrze byłoby znaleźć jakiegoś dobrego sprzedawcę i powiedzieć mu co jest dla ciebie ważne i ile masz kasy. Powinien dobrać sprzęt, przede wszystkim funkcjonalny, z długą gwarancją i pełnym wyposażeniem. lepiej aby reprezentował jakąś znaną markę.

I tak jak napisał mdzalewscy, oby to nie była jakaś podróbka, bo widziałem już olimpusy zamiast Olympusa, canone zamiast Canon itp.

Wtedy jest tragedia.

Cz.