Mocarny 30.09.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Witam serdecznie. Wykonuję właśnie ocieplenie w domu i chciałbym się upewnić co do poprawności wykonania szczeliny wentylacyjnej poddasza nieużytkowego. Niestety w swojej okolicy nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania ... a ponoć jest niezbędne. Przekrój dachu: 1. Dachówka 2. Łata 3. Kontrłata 4. Szczelina wentylacyjna pod dachówką. To wynika z nabijania łat na kontrłaty. 5. Papa 5. Pełne deskowanie (nadbitka/boazeria widoczna na zdjęciu) 6. Szczelina wentylacyjna w ociepleniu. 7. Ocieplenie (wełna) 8. Stelaż pod płyty G-K 9. Paro-izolacja (chyba tak to się nazywa ) 10. Płyty G-K Papa na kalenicy jest rozcięta tak, aby był możliwy przepływ. Na załączonym zdjęciu (szczególnie tam gdzie jest zatarta siatka) widać szczelinę wentylacyjną, którą będzie przykryta blachą perforowaną INOX grubość 1,5mm. Powierzchnia wentylacyjna wyniesie ok. 200 cm2. Czy takie rozwiązanie jest poprawne i wystarczające. Mam jeden dylemat ... o ile taka blacha zabezpieczy przed wejściem myszy; os; much; itp to co z drobniejszym robactwem? Czy nie należy w jakiś sposób zabezpieczać wełny przed robakami? A może w takiej przestrzeni nie żyją. Przecież poddasze nigdy nie będzie szczelne. Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 02.10.2020 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc? Może ktoś widział takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.10.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc? Może ktoś widział takie rozwiązanie? Witaj Katalog dachów mówi w kwestii wielkości otworów wentylacyjnych że wielkość otwórów powinna wynosić "0,002 powierzchni połaci dachu i min. 200 cm2 na 1 m.b. okapu" Co do wielkości otworów listwy wentylacyjnej uważam że sprawdzi się to rozwiązanie które zastosowałeś. Możesz również przykleić jakąś siatkę np. z włókna szklanego czy inną metalową o drobniejszych oczkach do tej blachy i w ten sposób uniemożliwić wejście małym insektom. Osobiście uważam że wełna nie stanowi środowiska sprzyjającego do występowania owadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 07.10.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 jak masz pytania to pytaj. Mój dach. reszta będzie w kolejnych filmikach itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 08.10.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 co ma dać ta blacha ? oprócz mostka termicznego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 08.10.2020 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Dziękuję za odpowiedzi. W moim rozwiązaniu będzie blacha perforowana dolegała do ocieplenia. Przykręcona będzie do kątowników, które z kolei będą kręcone do kozła. bcgarage rozumiem, że drobniejszej siatki nie będziesz stosował, ani zabezpieczenia wełny pomiędzy deskowaniem (OSB), a wełną. Nie rozumiem tylko zastosowania blachy pełnej ... nie robisz sobie mostka czasem tym rozwiązaniem? Tomek W dobry pomysł z tą drobniejszą siatką za blachą perforowaną ... jeżeli zajdzie potrzeba to na pewno zastosuję. Jeżeli będę miał już gotowe rozwiązanie postaram się wrzucić dla potomnych ... no ale niestety to dopiero w przyszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 08.10.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 kombinujecie jak koń pod górę. Wystarczy zrobić ocieplenie i w szczelinę wentylacyjną przyłapać takerem kątownik z siatką do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 08.10.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Musiałbyś poczytać trochę postów pPana Andrzeja W. Gdzieś pisał o siatce zwiniętej w rulon wysadzonej między izolacje ściany a nadbitke. Nie pamietam dokładnie jak to było ale jak poszukasz to znajdziesz. Wydawał mi się to prosty i jasny pomysł.P. S. Ładna nadbita. U mnie prawie w naturalnym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 11.10.2020 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Blachę dałem żeby mi kuny i inne dziadostwo nie wlazło w wełne lub pianę. poza tym będzie membrana jeszcze na dystansie po całości. U sąsiada kuny panoszą się... z taką blachą 1mm nie mają szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 12.10.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 ale przecież na 99% powierzchni tej blachy będziesz miał styropian z klejem i siatką czego nie przegryzie. musisz tylko zabezpieczyć tą szczelinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 12.10.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Siatkę z otworami mam przymocowaną na nity nierdzewne do blachy 1mm. Nie ma możliwości wyskrobania styro i podejścia pod kratką wentylacyjną. Jak pytałem kiedyś ludzi jak to ogarnąć - żaden nie potrafił podać konkretnych danych i fotek przykładowych. Jak zrobiłem tak jak w książce pisze to nagle teksty - wystarczyła siatka - mnie te 800zł za blache i siatke nie zbawi, sąsiad widzieć nie musi a żadna mysz czy kuna nie wlezie w ocieplenie dachu. 40cm wełny czy piany i nawet mostka cieplnego nie będzie... A jeszcze lepsze teksty budowlańców: a po co ta szczelina przy deskowaniu, tak nikt nie robi, piane lub wełne na osb i będzie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 13.10.2020 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Blachę dałem żeby mi kuny i inne dziadostwo nie wlazło w wełne lub pianę. poza tym będzie membrana jeszcze na dystansie po całości. U sąsiada kuny panoszą się... z taką blachą 1mm nie mają szans Czyli robisz ocieplenie do samej kalenicy, żeby nakryć wszystko membraną? Ja się chyba skłaniam do rozwiązania, żeby wełnę zostawić nie przykrytą w szczelinie... P.S. Co do rozwiązań to nie ma co się spinać. Każdy proponuje jakieś rozwiązanie, a nie każe robić. Ja osobiście uważam, że blacha jest konieczna przed kunami, itp. I z takim rozwiązaniem będę spał lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 14.10.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Membrana po całości do kalenicy. Kalenica z systemową wentylacją. Reszta ocieplona nawet stryszek - rekuperator tam wstawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts