alegro661 30.09.2020 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Witam, chciałbym wykonać docieplenie stropu nieużytkowego, w nowym domu parterowym na którym będą przebiegać kanały od wentylacji mechanicznej ,strych jako skladzik docieplenie w postaci dwóch lub trzech warstw styropianu razem 20 cm twardego EPS na przekładke, chciałbym na tym położyć bezposrednio bez legarów dwie warstwy płyty OSB o grubości 10 mm na przekładkę plusem tego rozwiązania będzie możliwość dostępu do kanałów wentylacyjnych i skrzynek rozprężnych1. Czy styropian pokryty płyta OSB nie zaciągnięty klejem z siatką będzie się utleniał?? 2. Czy muszę gdzieś położyć folie przed płytą OSB ?3. Alternatywą byłoby wylanie 4 cm betonu z mixokreta jest to wyjście mniej pracochłonne i tańsze ale dociąży dodatkowo strop około 110kg z max 175 kgm2 i uniemożliwi dostęp do kanałów wentylacyjnych. Strop to monolit 18cm b25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.09.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Witam, chciałbym wykonać docieplenie stropu nieużytkowego, w nowym domu parterowym na którym będą przebiegać kanały od wentylacji mechanicznej ,strych jako skladzik docieplenie w postaci dwóch lub trzech warstw styropianu razem 20 cm twardego EPS na przekładke, chciałbym na tym położyć bezposrednio bez legarów dwie warstwy płyty OSB o grubości 10 mm na przekładkę plusem tego rozwiązania będzie możliwość dostępu do kanałów wentylacyjnych i skrzynek rozprężnych 1. Czy styropian pokryty płyta OSB nie zaciągnięty klejem z siatką będzie się utleniał?? 2. Czy muszę gdzieś położyć folie przed płytą OSB ? 3. Alternatywą byłoby wylanie 4 cm betonu z mixokreta jest to wyjście mniej pracochłonne i tańsze ale dociąży dodatkowo strop około 110kg z max 175 kgm2 i uniemożliwi dostęp do kanałów wentylacyjnych. Strop to monolit 18cm b25 Odpiszę krótko: 1. NIE 2. NIE 3. Nie potrzeba ze względu na to co chcesz i co się przydaje - miałem ten sam problem(miałbym) gdy zakładałem w tym roku klimatyzację - a tak - płyta w górę i dostęp - wykonałem instalację i płyta jako posadzka - strych pomieszczenie nieużytkowe/użytkowe jako warsztat i takie tam. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 01.10.2020 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 (edytowane) Odpiszę krótko: 1. NIE 2. NIE 3. Nie potrzeba ze względu na to co chcesz i co się przydaje - miałem ten sam problem(miałbym) gdy zakładałem w tym roku klimatyzację - a tak - płyta w górę i dostęp - wykonałem instalację i płyta jako posadzka - strych pomieszczenie nieużytkowe/użytkowe jako warsztat i takie tam. Polecam Dziękuję za pomoc zdecyduje się na OSB 2x10 układając na przekładkę Wracając do styropianu lepiej dwie warstwy po 10 czy może 4 po 5 cm ? Na przekładkę ? Edytowane 1 Października 2020 przez alegro661 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.10.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Zależy co w tym chcesz ukryć u mnie jest 2x10 styro w jednym miejscu(do wys 1,5m) a w innym 15 styro x15 wełna x15 wełna(tu nie ma płyt) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 01.10.2020 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Zależy co w tym chcesz ukryć u mnie jest 2x10 styro w jednym miejscu(do wys 1,5m) a w innym 15 styro x15 wełna x15 wełna(tu nie ma płyt) . Właściwie to najwygodniej dla mnie 2x10bo tylko rury od rekuperacji rozumiem że skoro dałeś tyle docieplenia w jednym z miejsc to znaczy że jest to uzasadnione ekonomicznie ? Czuć różnicę w ciepłocie ogrzewanych pomieszczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.10.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Czuć bardzo, a może i bardziej latem Skorzystałem z ulgi na poprawę termo i odpisałem podatek od zwiększenia tej grubości izolacji. Korzystałem też z nowego nabytku - kamery termowizyjnej która pomogła w szczegółowych i dokładnych pracach izolacyjnych i wydaje się być dobrze. Na tym etapie skończyłem izolację nieużytkowego poddasza. Tak jak napisałem dołożyłem klimatyzację inwertorową (pompę ciepła) i w tej chwili łącznie z dwiema instalacjami FV jestem bardziej niż zadowolony. Jeszcze parę "spinek" w automatyce i zakończę zabawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 01.10.2020 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Czuć bardzo, a może i bardziej latem Skorzystałem z ulgi na poprawę termo i odpisałem podatek od zwiększenia tej grubości izolacji. Korzystałem też z nowego nabytku - kamery termowizyjnej która pomogła w szczegółowych i dokładnych pracach izolacyjnych i wydaje się być dobrze. Na tym etapie skończyłem izolację nieużytkowego poddasza. Tak jak napisałem dołożyłem klimatyzację inwertorową (pompę ciepła) i w tej chwili łącznie z dwiema instalacjami FV jestem bardziej niż zadowolony. Jeszcze parę "spinek" w automatyce i zakończę zabawę. Dziękuję za pomoc wiele wniosleś do mojej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts