tatanka26 20.11.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 a szczególnie Vitopend 100. + zasobnik 100.Mam prośbę, napiszcie o zużyciu gazu oraz Wasze spostrzeżenia dotyczące komfortu i obsługi samego pieca.dziś własnie włączylismy piec i drętwieję na myśl o rachunku.Może też macie dodatkową "kotłownię" w postaci kominka i jak to sie ma do włączania się pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia27 20.11.2004 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 A ja mam pytanie, czy Twój kocioł też tak się włącza co 10 minut z regularnością zegerka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 21.11.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 a szczególnie Vitopend 100. + zasobnik 100. Mam prośbę, napiszcie o zużyciu gazu oraz Wasze spostrzeżenia dotyczące komfortu i obsługi samego pieca. dziś własnie włączylismy piec i drętwieję na myśl o rachunku. Może też macie dodatkową "kotłownię" w postaci kominka i jak to sie ma do włączania się pieca? mam viessmana, ale użytkuję go dopiero od ... wczoraj. Też czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 21.11.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Witam! Uzytkuję drugi rok Viessmanna Vipenda 100 + zasobnik 120 l. Z kotła i jego pracy jestem bardzo zadowolony. Całkowicie bezobsługowy. do tej pory bezawaryjny. Przegłąd po roku kosztował mnie 150 zł. Zużycie gazy na 3 osoby średnio za cały rok to obecnie 1,4 m3 gazu dziennie. Temp. na "cwu" mam ustawioną na 45 stopni a na "co" 60 stopni. Oczywiście wygrzewam legionellozę. Na "co" ile zużywam gazu trudno powiedzieć bo ogrzewam przez większą część sezonu zimowego kominkiem z DGP. A działa to tak, że mam sterownik tzw. e-fkę ustawioną na 22 stopnie w holu i jeżeli palę w kominku robi się ciepło - kocioł stoi jeżeli wygaśnie, nie ma nas domu albo po prostu nie chce nam się palić i temp. spadnie poniżej 22 stopnie to kocioł zaczyna pracować itd. Odbywa się to wszystko automatycznie bez naszej ingerencji. Chyba, że mam kaprys poeksperymentować Do gosi27. Kocioł pracuje wtedy kiedy potrzeba. Nieraz stoi nawet parę godzin. Czy przypadkiem nie masz go w zimnej piwnicy i dlatego włącza się aby woda się nie wychłodziła? Bodajże taką graniczną temp. jest +7 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 21.11.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 mam sterownik tzw. e-fkę ustawioną na 22 stopnie w holu Chemiku, oświeć mnie co to takiego (rozumiem, że to coś w stylu termostatu), gdze mogę kupić i czy mogę założyć gdy piec już jest zainstalowany i chodzi I ile to urządzenie kosztuje. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 21.11.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Witam! e-fa to nazwa użyta przez instalatora a jest to sterownik pokojowy termostatyczny. Miałem go w zestawie razem z cała kotłownią. Myślę, że można go kupić w Viessmannie lub od instalatora a kosztuje coś około 400 zł. Ma sporo funkcji ale można jej opanować. Proszę zapoznać się z wątkiem http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16576&highlight= pisałem tam co nieco o tym sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia27 21.11.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Mieszkam w dwupoziomowym mieszkaniu, kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika. Termostat VITOTROL 100. No i wygląda to tak, że kocioł włącza się np. na 5 minut, potem ma przerwy 5 minut i znów się włącza z regularnością zegarka, co do sekundy co 10 minut. Jak już osiągnie zadaną temperaturę (mam ustawioną 20,4st.) to włącza się np. na 1,2 lub 3 min. potem przerwa i 10 minut po włączeniu znów się włącza. Czy ktoś wie, czy on ma tak działać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 21.11.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Witam! e-fa to nazwa użyta przez instalatora a jest to sterownik pokojowy termostatyczny. Miałem go w zestawie razem z cała kotłownią. Myślę, że można go kupić w Viessmannie lub od instalatora a kosztuje coś około 400 zł. Ma sporo funkcji ale można jej opanować. Proszę zapoznać się z wątkiem http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16576&highlight= pisałem tam co nieco o tym sterowniku. Chemiku, poradz jeszcze : otóż przeprowadzka do domu dopiero za 2 tygodnie - jak w optymalny sposób włączyć piec, żeby za dużo nie zużyć gazu, a w domu utrzymać taką temperaturę, żeby nie pozamarzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 22.11.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Witam!Tez mam zestaw Vitopend100 +zasobnik 100l. Użytkuje ten zestaw 2.5 mieąca i jak narazie 0 problemów. Miałem na poczatku sytuacje w której podczas dogrzewania cieplej wody wylł sie i właczał aż nagrzal cały zbiornik. Jednak to była wina zapowietrzonej instalaji która po konsultacji z serwisantem sam odpowietrzyłem i od tego czasu jest ok. Ja posiadam sterownik Euroster 2005. Zuzywam średnio ok. 8 m3 na dobe z CWU i gotowaniem. Ogrzewam tylko pół domu 120 m2 uzytkowej wiec nie wiem czy to dużo czy mało ale jestem raczej zadowolony. Na pewnio takie właczanie kotła nie jest dla niego dobre - koniecznie skontaktuj sie z serwisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozborn 22.11.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Ja też mam taki piecyk, ale dopiero w tym tygodniu dostanie porcję gazu. Zakładam licznik gazowy, już podpisałem umowę, ale trochę się obawiam o wysokośc rachunków za gaz. Proszę o kontakt ile gazu się spala w nowowybudowanym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.11.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Mieszkam w dwupoziomowym mieszkaniu, kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika. Termostat VITOTROL 100. No i wygląda to tak, że kocioł włącza się np. na 5 minut, potem ma przerwy 5 minut i znów się włącza z regularnością zegarka, co do sekundy co 10 minut. Jak już osiągnie zadaną temperaturę (mam ustawioną 20,4st.) to włącza się np. na 1,2 lub 3 min. potem przerwa i 10 minut po włączeniu znów się włącza. Czy ktoś wie, czy on ma tak działać???? Bardzo to nieekonomiczne. Obniż temperaturę pracy kotła na np 55-60 stC, powinien działać dłużej ale rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts