Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do uzytkowników Viessmanna

Recommended Posts

a szczególnie Vitopend 100. + zasobnik 100.

Mam prośbę, napiszcie o zużyciu gazu oraz Wasze spostrzeżenia dotyczące komfortu i obsługi samego pieca.

dziś własnie włączylismy piec i drętwieję na myśl o rachunku.

Może też macie dodatkową "kotłownię" w postaci kominka i jak to sie ma do włączania się pieca?

a szczególnie Vitopend 100. + zasobnik 100.

Mam prośbę, napiszcie o zużyciu gazu oraz Wasze spostrzeżenia dotyczące komfortu i obsługi samego pieca.

dziś własnie włączylismy piec i drętwieję na myśl o rachunku.

Może też macie dodatkową "kotłownię" w postaci kominka i jak to sie ma do włączania się pieca?

mam viessmana, ale użytkuję go dopiero od ... wczoraj. Też czekam na opinie

Witam!

Uzytkuję drugi rok Viessmanna Vipenda 100 + zasobnik 120 l. Z kotła i jego pracy jestem bardzo zadowolony. Całkowicie bezobsługowy. do tej pory bezawaryjny. Przegłąd po roku kosztował mnie 150 zł. Zużycie gazy na 3 osoby średnio za cały rok to obecnie 1,4 m3 gazu dziennie. Temp. na "cwu" mam ustawioną na 45 stopni a na "co" 60 stopni. Oczywiście wygrzewam legionellozę. Na "co" ile zużywam gazu trudno powiedzieć bo ogrzewam przez większą część sezonu zimowego kominkiem z DGP. A działa to tak, że mam sterownik tzw. e-fkę ustawioną na 22 stopnie w holu i jeżeli palę w kominku robi się ciepło - kocioł stoi jeżeli wygaśnie, nie ma nas domu albo po prostu nie chce nam się palić i temp. spadnie poniżej 22 stopnie to kocioł zaczyna pracować itd. Odbywa się to wszystko automatycznie bez naszej ingerencji. Chyba, że mam kaprys poeksperymentować :wink:

Do gosi27. Kocioł pracuje wtedy kiedy potrzeba. Nieraz stoi nawet parę godzin. Czy przypadkiem nie masz go w zimnej piwnicy i dlatego włącza się aby woda się nie wychłodziła? Bodajże taką graniczną temp. jest +7 stopni.

Witam!

e-fa to nazwa użyta przez instalatora a jest to sterownik pokojowy termostatyczny. Miałem go w zestawie razem z cała kotłownią. Myślę, że można go kupić w Viessmannie lub od instalatora a kosztuje coś około 400 zł. Ma sporo funkcji ale można jej opanować. Proszę zapoznać się z wątkiem http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16576&highlight= pisałem tam co nieco o tym sterowniku.

Mieszkam w dwupoziomowym mieszkaniu, kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika. Termostat VITOTROL 100. No i wygląda to tak, że kocioł włącza się np. na 5 minut, potem ma przerwy 5 minut i znów się włącza z regularnością zegarka, co do sekundy co 10 minut. Jak już osiągnie zadaną temperaturę (mam ustawioną 20,4st.) to włącza się np. na 1,2 lub 3 min. potem przerwa i 10 minut po włączeniu znów się włącza.

Czy ktoś wie, czy on ma tak działać????

Witam!

e-fa to nazwa użyta przez instalatora a jest to sterownik pokojowy termostatyczny. Miałem go w zestawie razem z cała kotłownią. Myślę, że można go kupić w Viessmannie lub od instalatora a kosztuje coś około 400 zł. Ma sporo funkcji ale można jej opanować. Proszę zapoznać się z wątkiem http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16576&highlight= pisałem tam co nieco o tym sterowniku.

Chemiku, poradz jeszcze : otóż przeprowadzka do domu dopiero za 2 tygodnie - jak w optymalny sposób włączyć piec, żeby za dużo nie zużyć gazu, a w domu utrzymać taką temperaturę, żeby nie pozamarzało

Witam!

Tez mam zestaw Vitopend100 +zasobnik 100l. Użytkuje ten zestaw 2.5 mieąca i jak narazie 0 problemów. Miałem na poczatku sytuacje w której podczas dogrzewania cieplej wody wylł sie i właczał aż nagrzal cały zbiornik. Jednak to była wina zapowietrzonej instalaji która po konsultacji z serwisantem sam odpowietrzyłem i od tego czasu jest ok. Ja posiadam sterownik Euroster 2005. Zuzywam średnio ok. 8 m3 na dobe z CWU i gotowaniem. Ogrzewam tylko pół domu 120 m2 uzytkowej wiec nie wiem czy to dużo czy mało ale jestem raczej zadowolony. Na pewnio takie właczanie kotła nie jest dla niego dobre - koniecznie skontaktuj sie z serwisem.

Mieszkam w dwupoziomowym mieszkaniu, kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika. Termostat VITOTROL 100. No i wygląda to tak, że kocioł włącza się np. na 5 minut, potem ma przerwy 5 minut i znów się włącza z regularnością zegarka, co do sekundy co 10 minut. Jak już osiągnie zadaną temperaturę (mam ustawioną 20,4st.) to włącza się np. na 1,2 lub 3 min. potem przerwa i 10 minut po włączeniu znów się włącza.

Czy ktoś wie, czy on ma tak działać????

Bardzo to nieekonomiczne.

Obniż temperaturę pracy kotła na np 55-60 stC, powinien działać dłużej ale rzadziej.