Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze kotła na pellet o mocy 40kW - 50kW

BoyLer

Recommended Posts

Witam. W temacie jestem totalnie zielony, a stoję przed wyborem i zakupem kotła na pellet o mocy 40 do 50kW. Obecnie posiadam już dość wysłużony kocioł Stalmarka na ekogroszek o mocy 50kW, który stwarza sporo problemów, stąd decyzja o zakupie nowego kotła.

Czy mógł by ktoś doradzić czym się zainteresować? Pobieżnie przeglądając oferty widzę, że częstą różnicą jest to jaki pellet można stosować, a zależało by mi, by kocioł spalał niemal każdy rodzaj pelletu (6mm, 8mm, jak i agropellet). Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rekomendacje. Jeśli ma to znaczenie, to miejsce montażu będzie w Chorzowie.

Nie bardzo się to da wypełnić, bo nie znam dokładnie wszystkich danych, a przede wszystkim ogrom mocy idzie na grzanie wody, która jest zużywana w bardzo dużych ilościach (nieporównywalnie większych niż w domu mieszkaniowym).

edit:

A co myślicie o przerobieniu kotła Stalmark na pellet poprzez zamontowanie odpowiedniego palnika?

Piec jest już mocno wysłużony, ma kilkanaście lat i sprawia problemy. Do tego syf, syf i jeszcze raz syf... Nie mam miejsca na składowanie ekogroszku na cały sezon, więc regularnie zamawiam po 2 tony, a że jest to 50kW piec, to swoje zużywa. Dochodzi więc problem z jakością groszku, który raz przyjdzie suchy, raz mokry, raz z innej ściany wydobyty, innym razem nie ma tego co używałem, więc trzeba szukać czegoś innego i tak traci się życie na wieczne poszukiwania w miarę dobrego groszku i ciągłe zmienianie ustawień pieca...