BoyLer 03.10.2020 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Witam. W temacie jestem totalnie zielony, a stoję przed wyborem i zakupem kotła na pellet o mocy 40 do 50kW. Obecnie posiadam już dość wysłużony kocioł Stalmarka na ekogroszek o mocy 50kW, który stwarza sporo problemów, stąd decyzja o zakupie nowego kotła. Czy mógł by ktoś doradzić czym się zainteresować? Pobieżnie przeglądając oferty widzę, że częstą różnicą jest to jaki pellet można stosować, a zależało by mi, by kocioł spalał niemal każdy rodzaj pelletu (6mm, 8mm, jak i agropellet). Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rekomendacje. Jeśli ma to znaczenie, to miejsce montażu będzie w Chorzowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.10.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Po co ci kocioł 50kw 1000m2 ogrzewacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoyLer 03.10.2020 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Do firmy do CWU i CO. 50kW piec na ekogroszek miewał momenty, kiedy nie dawał rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.10.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 https://cieplowlasciwie.pl/Wypełnij i daj link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoyLer 03.10.2020 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Nie bardzo się to da wypełnić, bo nie znam dokładnie wszystkich danych, a przede wszystkim ogrom mocy idzie na grzanie wody, która jest zużywana w bardzo dużych ilościach (nieporównywalnie większych niż w domu mieszkaniowym). edit:A co myślicie o przerobieniu kotła Stalmark na pellet poprzez zamontowanie odpowiedniego palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.10.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Przepływowe grzanie?Ile wody ?I w jakim czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoyLer 03.10.2020 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Nie mam wszystkich danych, to nie do końca moja działka. Grzanie wody poprzez duży zbiornik. Bardziej prosił bym po prostu o polecenie konkretnych kotłów i firm wartych uwagi. I czy ewentualnie montaż palnika na pellet w kotle Stalmarka ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.10.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 A co jest nie tak z ekogroszkiem , że chesz pelet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoyLer 03.10.2020 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Piec jest już mocno wysłużony, ma kilkanaście lat i sprawia problemy. Do tego syf, syf i jeszcze raz syf... Nie mam miejsca na składowanie ekogroszku na cały sezon, więc regularnie zamawiam po 2 tony, a że jest to 50kW piec, to swoje zużywa. Dochodzi więc problem z jakością groszku, który raz przyjdzie suchy, raz mokry, raz z innej ściany wydobyty, innym razem nie ma tego co używałem, więc trzeba szukać czegoś innego i tak traci się życie na wieczne poszukiwania w miarę dobrego groszku i ciągłe zmienianie ustawień pieca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts