Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotwa rozporowa w miękkiej cegle - jak to ogarnąć ?

barnio

Recommended Posts

Dzien dobry

Mam do zamocowanie daszek nad wejściem, przykręcany na kotwy rozporowe. Problem w tym, że materiałem w jakim ma być zamontowany jest dosyć miękka cegła pokryta ociepleniem o grubości chyba z 18cm. Kołki rozporowe o długości 23 cm udało mi się znaleźć, problem w tym że część kotwy, która ma się zablokować w otworze kręci się w cegle podczas wkręcania. Nie dochodzi więc do wkręcania się trzpienia i rozszerzenia części mającej mocować tę kotwę w murze. Pytanie co z tym fantem zrobić. Czy czoło tej kotwy w jakimś klejem wkleić w dziurę w cegle czy też użyć jakiejś kotwy chemicznej, czy jeszcze spróbować jakiegoś innego pomysłu ? Jak wspominałem sprawę nieco komplikuje:

• gruba warstwa ocieplenia przez ktorą dostęp do otworu jest bardzo mocno ograniczony
  • duża długość tej kotwy, gdzie każda kotwa czym dłuższa tym ma większa średnicę, wiec kotw 230/10 szukałem prawie tydzien ;-) Średnicy kotwy nie mogę zwiększyć przez prefabrykowaną dziurę w mocowaniu daszka, której nie można poszerzyć.

Kotwa chemiczna będzie lepszym rozwiązaniem.

Może się jednak okazać że chemiczne mocowanie w cegle będzie wystarczająco mocne a cegła lub fragment ściany wyleci z całości.

Wszystko zależy od wytrzymałości ściany i od oddziaływań (obciążenia) pochodzących od tego daszku.

Miałem podobny problem. Ściana z cegły dziurawki, na niej 20 cm styropianu. Po doktoryzacji z mocowań zrobiłem tak: pręt gwintowany Fischer RG M plus tulejka siatkowa Fischer. Do tego kotwa chemiczna i wisi bez problemu. Z racji tego, że pręt i tuleje mają ponad 30cm długości aby oprzeć się w murze, to pręt miał średnicę większą niż otwór w mocowaniu daszka. Postanowiłem otwór w daszku delikatnie rozwiercić i jak na razie wszystko ok.

U Ciebie nie wiem tylko, co rozumiesz pod pojęciem miękka cegła. Są mocowania do każdego typu muru, więc musisz to tylko dobrze dobrać. Poczytaj na stronie Fischera, chwilę Ci to zajmie, ale działa. Jak masz jakieś jeszcze pytania to dawaj znać