Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz na mysli te stosunki 1:8 dla pomieszczenia gdzie przebywaja ludzie i 1:12 dla gospodarczego.Chyba dlatego garderoba ma mniejsze okienko.My prawdopodobnie zdecydujemy sie na powiekszenie tego okienka w garderobie dzieki czemu bedzie symetryczniej a wydaje mi sie -to ze wiecej wpadnie tam swiatla niczemu nie przeszkadza.

Pozdrawiam

i dziekuje za rady

Gość Flawia

robienie za dużych okien (przekraczających stosunek 1:6) jest niedobre tylko w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi. Chociaż ostatnio sie zastanawiam czy salon zaliczać do takich pomieszczeń, zwłaszcza jak nikt w nim nie śpi... Aha, no i w łazience za duże okno byłoby na pewno złe: tyle mostków termicznych ;-) Garderoba faktycznie może mieć jak chce, chociaż architekt w projekcie powinien się postarać, żeby i małe okienko pasowało, bo z jakiej paki ma naciągać inwestora na zbyt duże okno do garderoby ;-) W domu który dla siebie rysuję na małe okienka wykorzystuję uskoki w elewacji, nie ma małych na pierwszej ścianie, że tak to nazwę, ale na drugiej i w symetrii - czemu nie? ;-)

Ładnie będzie gdy wszystkie okna "na pierwszej ścianie" dookoła domu będą takie same, ale czasem w tym celu trzeba w środku np powiększyć łazienkę czy może garderobę...

• 2 weeks później...
Czy ktos z forumowiczow urzadzil juz sobie kuchnie w APS105? Jesli tak to prosze napiszcie cos jak to u was wyszlo z wolnym miejscem. My postanowilismy zamknac kuchnie ( zamurowac sciane miedzy nia a salonem) i jednoczesnie wstawic tam stolik...i troche nowoczesnych sprzetow ...troche sie obawiamy o to ze nie bedzie sie mozna tam ruszyc...nie chcemy kuchni zbytnio zagracac przy jednoczesnym nowoczesnym i praktycznym jej urzadzeniu...ale czy mozna zadac az tyle..?? :) Moze ktos ma jakies fotki.Na obecnym etapie wciaz szukamy pomyslow i inspiracji , bo kuchni jeszcze nie ma ...Pozdrawiam

my mamy wybidowany aps105 - zrobiliśmy zmiany jak nasza koleżanka

Ścianę kolankową podnieśliśmy , z tym, powiększyliśmy także powierzchnię domu i jednocześnie konieczne było przeprojektowanie dachu.

Wjazd na działkę jest u nas idealnie od północy, zamieniliśmy wiec kuchnię z pokojem na dole, by pokój nie był zbyt ciemny.

chcielismy łazienkę z oknem i powiększyliśmy ją kosztem znajdującej się w projekcie spiżarni.

Szczerze powiem, że jestem baaardzo zadowolony z tego domu, choć pewnym minusem jest usytuowanie kotłowni z boku domu - lepsze moim zdaniem jest mozliwie centralne usytuowanie pieca by byly jak najmniejsze odleglosci i straty ciepla.

witam Asik no no no podwojnu garaz :D troszke wieksza inwestycja ja mam wylany fundament na budynek gospodarczy + garaz ale nie wszystko naraz pierw dom, mnie ominelo papowanie bo jak mam wylany strop to nie trzeba dawac papy chcialem sie ciebie zapytac jaka kwota wyszla was za okna bo my tez bedziemy na dniach zamawiac i tez kolor debowy pozdrawiam polo :D

witam my jeszcze nie pytalismy o ceny okien ale myslalem ze wyjdzie cos wiecej to nawet przystepna cena zauwazylem ze zmieniliscie wyjscie na taras dobry pomysl :wink: co do schodow to nie pamietam ,a to sa wszystkie scinki z dachuhttp://images48.fotosik.pl/31/c4354da1fbcefd38.jpg a reszte jak cos zostalo jakis arkusz to zabrali ze soba :D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
My również wprowadziliśmy kilka zmian. Chyba taka najbardziej widoczna, to to, że wyjście na taras mamy w wykuszu, a tam gdzie w oryginale było wyjście, my mamy okno. Zrezygnowaliśmy też z drugiej łazienki na poddaszu, na korzyść garderoby. Powiększyliśmy spiżarkę, zmniejszając jednocześnie garderobę na dole. Jeszcze nie mieszkamy, więc trudno stwierdzić, czy wszystko jest ok, ale na razie jesteśmy z tych zmian bardzo zadowoleni.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam. Poszukuję osób budujących domek APS 105. Właśnie się do niego przymierzam i chciałbym zobaczyć ten domek w rzeczywistości, jak już wybudował go ktoś w stanie surowym :) Ale jeśli ktoś nie zaczął a ma już projekt też proszę o kontakt. Oczywiście jeśli nie będzie sprawiało to problemu to chętnie bym podjechał i oglądnął domek ;) Mam nadzieję że znajdzie się ktoś z małopolski. Jestem spod Nowego Sącza.