donano 08.04.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja zaczynam w tym miesiacu budowe aps105 z jednym garazem poszerzonym o 1m, robocizna bez wieźby, dachu i schodow wewnetrznych (planuje drewniane) wyniesie mnie 26,5k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik1807 10.04.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 My również budujemy APS 105 + 2G (mamy już punkt zero). Robocizna do więźby dachowej wyniesie nas 22 tys. Aż miło patrzeć, jak domek rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugazi1719502289 10.04.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 My również budujemy APS 105 + 2G (mamy już punkt zero). Robocizna do więźby dachowej wyniesie nas 22 tys. Aż miło patrzeć, jak domek rośnie gratuluje i troche zazdroszcze tej ceny,u nas wszyscy chcieli za to 60 tys., tak wiec 42 tys. wydawalo sie prawie za darmo a masz juz ekipe do wiezby? i za ile?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik1807 11.04.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Źle się wyraziłam. Ta cena jest łącznie z więźbą. Wszystko robi jedna ekipa. A papę na dach mąż położy sam. I na ten rok pewnie koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik1807 13.04.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Mam pytanie dotyczace pustakow MAX 220. Jesli ktos z was buduje rowniez z MAXa 220, to ile pustakow zamawialiscie? wymiar pustaka to dł.288 mm, szer, 188, wys. 220. Oraz ile połowki MAXa na scianki dzialowe. z gory ziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugazi1719502289 23.04.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 wlasnie dzisiaj zakonczylismy i podliczylismy stan zero, materialy 25 tys. zl, w tym czesc bez faktury, robocizna 10 tys. zl, razem 35 tys. zl bedziemy budowac sciane trojwarstwowa z porthermu (25 i 11,5) oraz welny dogadalem tez ciesle za 30 zl/m2 bez deskowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik1807 04.06.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 A ja chciałam powklejać trochę zdjęć naszego domku, ale nie mam pojęcia jak to zrobić, więc jak już może kiedyś tego się nauczę, to na pewno coś wkleję. Mamy już prawie cały parter, w przyszłym tygodniu lub za dwa robimy strop. Czy ktoś z Was zalewa ten drugi strop? My nie możemy się zdecydować. Fajnie domek rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamrat 12.06.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Witam, przepraszam, że rozpocząłem temat i się nie odzywałem. Jestem już na etapie ścianki kolankowej i zwożenia więźby. Domek wygląda ślicznie ale koszty.... Przerażają. Szacuję zakończenie stanu surowego zamkniętego na poziomie 240 tyś, a gdzie reszta???????zainteresowanym mogę przesłać zdjęciapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik1807 08.08.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 My też już mamy więźbę. Teraz wybieramy okna i drzwi. Przed nami deskowanie i przykrywanie papą. Bardzo chętnie zobaczyłabym zdjęcia Pana domu. Koszt wybudowania naszego domku jest zdecydowanie niższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamrat 18.08.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam,mamy już instalację elektryczną i wodno-kanalizacyjnąjesteśmy na etapie tynków wewnętrzych a jutro wchodzi ekipa od elewacjidomek już urósł a teraz zaczyna pięknieć ...............planowany czas wprowadzenia się - koniec listopada br. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik1807 21.10.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam! W listopadzie 2007 roku zaczęliśmy budować nasz domek, a właściwie budowa tak na dobre rozpoczęła się w kwietniu 2008. Chciałabym wymienić się doświadczeniem z osobami, które budują ten sam projekt [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiner28 29.10.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Zalozylem ten temat bo widze za na forum pojawilo sie pare osob, ktore podobnie jak my postanowily podjac sie zadania budowy wymarzonego gniazdka.Oczywiscie wybralismy wg nas najlepiej do nas pasujacy projekt oznaczony symbolem APS105. Po otrzymaniu projektu zaczelismy jego studiowanie aby ewentualnie dokonac potrzebne zmiany i adaptacje.I tak np. naszym skromnym zdaniem w projekcie nalezaloby: - przesunac drzwi wejsciowe do garderoby na dole w kierunku drzwi wyjsciowych, poniewaz wneka jaka pozostaje wg obecnego stanu jest za waska na wstawienie jakiejkolwiek standardowej ( 60cm glebokosci) szafy na ubrania - zlikwidowac calkowicie lazienke w sypialni na gorze dzieki czemu zyskamy wieksza garderobe,ktora poprzez skosy jest zdecydowania za mala i niepraktyczna - podniesc scianke kolankowa o 25 cm ....ta rade dostalismy od 4 niezaleznych ciesli..wiec dalo nam to do myslenia Czekam na pomysly innych forumowiczow. My obecnie zakonczylismy na ten rok prace na budowie.Mamy jak narazie piwnice i czekamy na wiosne kiedy to ruszymy z kopyta z reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.10.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 to ten?http://www.archi-projekt.com.pl/dat/front/105_b.jpg niezły Gargamel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 29.10.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Trudno dokładnie odpowiedzieć nie widząc projektu. Ale coś mi sie zdaje, że jak gdzieś nie da się wstawić szafy to może postawcie szafę gdzie indziej? To najgorszy pomysł z możliwych przesuwać coś w elewacji zwłaszcza z powodu planowanego postawienia szafy akurat na tej ściance!. No i te podniesienie ścianki kolankowej - ulubiony standard na budowach! Po pierwsze ten dom z podniesioną ścianką kolankową będzie o wiele brzydszy, możliwe że nie kupilibyście go po zobaczeniu wizualek waszych zmian! Zastanówcie się gdzie w tym domu chcecie spędzać wolny czas, na parterze czy na poddaszu? Jeśli tylko na górze śpicie i da się ustawić łóżka tak, żeby do nich normalnie dojść to już nie ulepszajcie. Albo zgłoście sie do kogoś po indywidualny projekt. Zapewniam was, że jedna zmiana pociąga za sobą całą masę zmian, żeby uratować całość. Nie bądźcie kolejnym osiedlowym bohomazem...Mieliście bardzo dobry gust wybierając taki wygląd domu, postarajcie się ten wygląd zachować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.10.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Nam też doradzano podniesienie ściany kolankowej - oczywiście doradzający podpierali się jedynie argumentem "wyższy pokój = lepszy". Architektka adaptująca projekt nie miała takich sugestii. Na naszym osiedlu powstają domy według bardzo wielu projektów, jednak dość łatwo zauważyć, kto zaszalał ze ścianką kolankową. Nawet osoba nie znająca się kompletnie na budownictwie i architekturze będzie miała odczucie, że coś tu nie gra. Podniesienie ścianki kolankowej bez zmian chociażby w konstrukcji dachu bardzo szpeci budynek. Przesunięcie wejścia do garderoby to zdecydowanie dobry pomysł. Nawet jeżeli ostatecznie zdecydujecie się na drążki i otwarte półki, to lepiej jest pozostawić sobie opcję szaf. Rozumiem, że zdecydowaliście się na piwnicę. Czy znajdzie się w niej kotłownia? Nie wiem, jak będzie ogrzewany dom. Jeżeli jakimś paliwem stałym, to może warto pomyśleć o osobnym wejściu do kotłowni. Jeżeli gazem, to jest ok. Liczba łazienek do rozważenia. To wy znacie obyczaje toaletowe swojej rodziny. Jeżeli rano nie macie problemu z "kolejkami" to może warto powiększyć garderobę, zwłaszcza jeżeli wiecie, że gromadzicie rzeczy i potrzebujecie dużo przestrzeni do przechowywania. Ale jedna uwaga - czy za kilka lat lube dzieciątka nie będą okupować jedynej łazienki na piętrze. Wtedy schodzenie na parter może być nieco irytujące. My też "zimujemy" na etapie ukończonych fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.f 30.10.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 - zlikwidowac calkowicie lazienke w sypialni na gorze dzieki czemu zyskamy wieksza garderobe,ktora poprzez skosy jest zdecydowania za mala i niepraktyczna Zlikwidowałem - podniesc scianke kolankowa o 25 cm ....ta rade dostalismy od 4 niezaleznych ciesli..wiec dalo nam to do myslenia Nie podnosiłem i jest ok, tego właśnie oczekiwałem Dodatkowo: - w kotłowni dałem wyjście na ogród i przesunełem i dałem mniejsze okno - zlikwidowałem spiżarnię przy kuchni, mam teraz więszką łazienkę i w kuchni nie ma drzwi które prowadziły od spiżarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 30.10.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Dom jest bardzo ładny, rozsądnej wielkości, jednak ok. 20% droższy w budowie od podobnej wielkości „stodoły”. Przyznam, że sam jestem na niego w 90% zdecydowany. Wymaga jednak np. idealnego położenia działki względem stron świata, czyli z wjazdem od północy. Co do łazienki przy sypialni, to jest to bardzo popularne rozwiązanie np w USA. Nie jestem do tego rozwiązania na 100% przekonany, ale podobnie jak z kominkiem, zamierzam położyć stosowną instalację, ale defacto zostawić samą garderobę. Gdy w przyszłości okaże się taka łazienka potrzebna, będzie można ją stosunkowo łatwo wstawić. Nie daj się namówić na podniesienie ścianki kolankowej. Dom przez to stanie się nieproporcjonalnie wysoki, będzie to źle wyglądać z zewnątrz, chociaż faktycznie wewnątrz zmniejszy to (trochę) skosy na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugazi1719502289 30.10.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 ja tez buduję ten domek w wersji z dwoma garażami. Specjalnie nic nie zmieniałem w projekcie, wszystko mi sie podobało tak jak jest. Ta garderoba przy wejsciu jest dosć wąska, wstawianie szafy wnękowej jeszcze bardziej wyszczupli to pomieszczenie i wyjdzie kiszka, nie mówiąc już o kłopotach z przejsciem. Moim zdaniem warto tam wstawic szafe w głebi pomieszczenia lub po prostu drązki i wieszaki. Ściany kolankowej nie podnosiłem, choć też murarze mnie na to namawiali, ale cieśla jednak odradził (żeby nie wyszedł dom typu ołówek ). Ponadto ciężko byłoby na rozsadnej wysokości umieścic okna na poddaszu (dodatkowe, nie ma ich w projekcie, np. do doswietlenia pomieszczenia nad garazem). Zwiększyłem trochę wysokość parteru (o jeden pustak), tak zeby wysokość na gotowo wyszła około 290 cm. Troche bez sensu jest to okno w spizarce. Domek bardzo mi sie podoba i pewnie bedzie jednym z ładniejszych w moim mieście (sorki za brak skromności ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 30.10.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 okno w spiżarce czemu bez sensu? Nie jest po to żeby podziwiać widoki siedząc w spiżarni tylko żeby po pierwsze nie musieć cały rok palić elektrycznego światła w dzień a po drugie żeby spiżarkę wywietrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiner28 31.10.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Czy nie w symetrii tkwi piekno...co myslicie budowniczowie 105-tki o tym zeby zmienic wysokosc okien frontowych tak zeby byly tej samej wysokosci...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts